Hoppa till huvudinnehållet

Vaccinbevis i fler verksamheter aktuellt – men FHM anser inte att det räcker

Publicerad:
Statsminister Magdalena Andersson, socialminister Lena Hallengren och finansminister Mikael Damberg vid en pressträff tidigare denna månad.
Statsminister Magdalena Andersson, socialminister Lena Hallengren och finansminister Mikael Damberg vid en pressträff tidigare denna månad. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Klockan 14 ger regeringen och Folkhälsomyndigheten besked om nya restriktioner.

En åtgärd som diskuteras är vaccinbevis i fler verksamheter än i dag. Men FHM anser inte att det räcker för att hindra smittspridningen. Och i vissa fall är det inte alls lämpligt.

I stort säger Folkhälsomyndigheten ja till regeringens planer att använda vaccinbevis i fler verksamheter än i dag. Men i sitt remissvar till regeringen framhåller myndigheten att vaccinbevis inte är nog i det nuvarande epidemiologiska läget, och med den kunskap som finns om omikronvarianten.

"Det medför att vaccinationsbevis behöver kombineras med andra smittskyddsåtgärder för att minska risken för smittspridning i tillräcklig utsträckning. Det innebär att vaccinationsbevis redan i steg 2 i regeringens åtgärdsplan för införande av smittskyddsåtgärder ensamt inte är en tillräcklig smittskyddsåtgärd", skriver FHM.

Nya besked

Klockan 14 håller statsminister Magdalena Andersson (S), socialminister Lena Hallengren (S) och finansminister Mikael Damberg (S) en pressträff tillsammans med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell för att presentera nya åtgärder.

Magdalena Andersson uppmanade i en TT-intervju på måndagen svenskarna att vara redo för nya restriktioner. Även om det inte är samma smittläge nu som förra julen.

– Det kommer ytterligare restriktioner, så det ska man vara förberedd på, men exakt lika tufft kommer det inte att vara, sade Andersson.

I förra veckan uppgav Lena Hallengren och Karin Tegmark Wisell att åtgärderna inte skulle få någon större påverkan på julfirandet. Men sedan dess har oron för omikron och smittspridningen ökat.

Under dagen kommer Folkhälsomyndigheten att presentera nya scenarier för smittspridningen, där även omikron tas med i beräkningen.

Inte lämpligt

I promemorian från regeringen föreslogs att vaccinbevis ska bli möjligt att använda som smittskyddsåtgärd på restauranger och kaféer, platser för fritids- och kulturverksamhet, handelsplatser och platser för privata sammankomster.

Även vid långväga kollektivtrafik, alltså över 15 mil, ska vaccinbevis kunna användas.

Men FHM anser inte att vaccinbevis är lämpliga i fritids- och kulturverksamhet, med hänvisning till att sådan verksamhet är viktiga för barn – och barn kan behöva ha stöd av en ovaccinerad vuxen för att kunna delta.

"Med beaktande av barnets bästa ser myndigheten utifrån aktuellt läge att andra smittskyddsåtgärder än vaccinationsbevis är mer lämpliga i dessa miljöer vid en ökad smittspridning", skriver FHM.

Begränsa antal passagerare

Myndigheten ser också problem med att använda vaccinbevis i långväga kollektivtrafik. Förutom rent praktiska problem med hur kontrollerna ska ske, så innebär vaccinationsbevis att vissa grupper utesluts från att resa kollektivt på längre sträckor.

Att begränsa antalet passagerare ses som en mer lämplig åtgärd.

"Ett alternativ till användning av vaccinationsbevis blir troligen begränsning av antal passagerare, ett exempel som regeringen också tar upp i promemorian", skriver FHM.

Myndigheten anser att regeringen bör förbereda för bestämmelser som närmare preciserar begränsning av antalet passagerare. Dock utan att nämna något datum.

Om vaccinationsbevis införs i fler verksamheter än i dag, bör åldersgränsen fortsatt vara 18 år, anser FHM. (TT)

Fakta: Regeringens åtgärdsplan

Fakta: Regeringens åtgärdsplan

Steg 1 – gäller från den 8 december:

Hemarbete i viss mån

Lärosäten ska undvika större samlingar

Vuxna bör hålla avstånd i offentliga miljöer

Serveringsställen ska undvika trängsel

Munskydd vid trängsel i kollektivtrafiken

Steg 2, om åtgärderna behöver skärpas:

Hemarbete för alla som kan jobba hemifrån

Vaccinationsbevis för fler verksamheter, till exempel restauranger och gym, och för samlingar med färre än 100 personer

Delvis undervisning på distans för lärosäten för vuxna

Vuxna ska avstå från matcher, tävlingar och läger

Föreningar ska avstå från större läger, tävlingar och cuper

Steg 3, ytterligare skärpning vid mycket hög smittspridning och vårdbelastning:

Vuxna ska begränsa nära kontakter

Delvis fjärr- eller distansundervisning i gymnasieskolan

Sociala evenemang som till exempel fritidsaktiviteter, läger och cuper för barn och unga ställs in

Begränsade öppettider på serveringsställen

Maxantal personer per kvadratmeter i exempelvis butiker

Besöksförbud inom omsorg

Källa: Regeringen

Artikeltaggar

Inrikes/utrikes

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.