Hoppa till huvudinnehållet

Kommunalrådet svarar på kritiken: ”Jag är ingen diktator”

Publicerad:
Johan Abrahamsson (M) får kritik av Karin Utbo för sitt sätt att leda kommunen, men själv menar han att det handlar om engagemang och uppsynsplikt.
Johan Abrahamsson (M) får kritik av Karin Utbo för sitt sätt att leda kommunen, men själv menar han att det handlar om engagemang och uppsynsplikt. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

Nu bemöter kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson (M) kritiken från tidigare socialchef Karin Utbo.

– Som chef har man alltid det yttersta ansvaret för sin förvaltning, säger han.

Enligt Johan Abrahamsson finns flera skäl till att Karin Utbo fick lämna sin tjänst i Mariestad. En orsak är undermåliga skrivelser och otydliga handlingar till nämnden, en annan att det inom sektor stöd och omsorg har brutits mot kommunens rådande anställnings- och inköpsstopp samt regler kring attestering.

– Som chef har man alltid ansvar för sina underställda. Har man inte ordning på dem så ställs chefen till svars, säger Abrahamsson.

Skarpa kritiken från tidigare socialchefen: ”Aldrig fått så mycket skäll”

Gäller de även om det inte var Karin Utbo själv som bröt mot reglerna eller hade kännedom om detta?

– Som chef har du ansvar att ha koll på din förvaltning. Har du suttit med på fackliga förhandlingar så har du kännedom.

Skarpa kritiken från tidigare socialchefen: ”Aldrig fått så mycket skäll”Ledningen om Wihlborgs avgång: ”Ett politiskt beslut”

Oklara siffror

Ett tredje förklaring till att Utbo fick sparken är redovisningen av ekonomin, som enligt kommunstyrelsens ordförande, skett på ett inkorrekt sätt.

– De siffror som presenteras i delårsbokslutet redovisas inte som i ekonomisystemet. Det är helt andra siffror.

Det här ledde till att kommunen, i stället för att inleda en uppsägningsprocess, valde att underrätta socialchefen om avskedande.

– Vårt förtroende var förbrukat och då ville vi ha ett snabbt avslut. Det var en politisk majoritet enig om, förklarar Abrahamsson.

Ett samarbete

Han får själv kritik från Karin Utbo för sitt sätt att leda kommunen. Hon menar att han har alltför stor inverkan på arbetet i socialnämnden. Det håller Abrahamsson inte med om.

– Alla ordföranden i majoriteten har samma insyn. Vi diskuterar alltid inför möten. Jag har huvudansvaret för att få ihop majoritetsgruppen.

Socialnämnden om många minus-miljoner: ”Inga uppsägningar”Toppchef lämnar sin tjänst på Mariestads kommun

Hur stort inflytande har du?

– Jag har en röst som alla andra. Jag förstår vart du vill komma, att jag är en diktator, men det har du ingenting för. Eftersom vi är väldigt välstrukturerade i kommunen så förstår jag att det kan uppfattas som styrning, men vi har jättebra koll i vår politik.

Karin Utbo riktar skarp kritik mot sin tidigare arbetsgivare.
Karin Utbo riktar skarp kritik mot sin tidigare arbetsgivare. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

Johan Abrahamsson förklarar att han har ett nära samarbete med alla nämndordförandena.

Ser du något problem med att du kan få alltför stort inflytande?

– Som kommunstyrelsens ordförande har du uppsynsplikt och den plikten finns oavsett vem som har den rollen i Mariestad. Nu råkar det vara jag. Sedan kan det aldrig vara en nackdel att vara påläst. Jag läser samtliga handlingar i nämnderna för att kunna hålla koll, det är min skyldighet.

Förhandlingen klar – så mycket får socialchefen: ”Det kostar att göra fel”Kommunens hemliga bud till Utbo

Höjer rösten

Karin Utbo berättar också att hon upplever att hon blivit utskälld. Brukar du höja rösten när du pratar med kommunens tjänstemän?

– Ja, det gör jag även med mina kamrater, barn och vänner.

Händer det att du skäller på folk?

– Nej. Men om man har fakta och pekar på ett bekymmer, då heter det skäll och uppsträckning när man kanske istället borde rannsaka sig själv varför man hamnat i den situationen.

– Med facit i hand skulle vi dragit i handbromsen tidigare. Det är alarmerande att det inte går utläsa av handlingarna vad beslutet innebär.

Snart börjar jakten på ny socialchef: ”Kommer ta tid”Nu tar socialchefen hjälp av jurist i tvisten mot kommunenHeltidsresan boven i underskottet: ”Vi har bemannat upp för mycket och för snabbt"Tre kommunala nämnder får gå med underskott: ”Ingen kan vara glad över det här”Politiker i socialnämnden om fusket med siffror: ”Det är upprörande”Socialchefen mörkade 22 miljoner i underskott: ”En kalldusch”Nu vet socialnämnden mer om Utbo: ”Känns som att det var det enda rätta"Beslutet om Utbo kan kosta skattebetalarna miljonerSå tänker kommunen om avgångsvederlag till socialchefenSpelet bakom kulisserna när socialchefen fick gåSå kommenterar Karin Utbo avskedet: ”Förtroendet måste vara dubbelriktat”Socialnämndens presidium kallades in till avgörande möte i morse: ”Vi fick säga vår mening och är eniga”Socialchefen får gå med omedelbar verkan: ”Förtroendet är borta”

Artikeltaggar

Johan AbrahamssonKarin UtboMariestads kommunMariestads kommunNyheterSocialnämnder

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.