I fjol tog han sig an Marieholmsön. Nu är det kulturskolan som Tomas Sahlberg formger i pepparkaksdeg. Följ med steg för steg:
Måndag morgon och Tomas Sahlberg, instrumentlärare på Mariestads kulturskola, har semester. Han sätter sig ner med papper och penna och börjar skissa på hur hans arbetsplats kan bli verklighet i miniformat och med pepparkakssmak.
På tisdagen blir det studieresa till kulturskolan för att studera byggnad i detalj, och ta bilder från många olika perspektiv.
– När jag tittade mer noga såg jag hur många miljoner vinklar och vrån det finns på huset, det är verkligen en fantastisk arkitektur. Plåtslagarna som var med och byggde det måste nog har haft roligt på jobbet, säger Tomas och avslöjar att han har förenklat sin version något.
Senare under dagen uppdaterar Tomas sina ritningar utifrån det inhämtade materialet. För att spara tid väljer han i år att köpa färdig deg. Ett kilo ska enligt beräkningarna räcka. Bakningen börjar.
– Jag är inte nöjd med degen, den jäser för mycket. Jag har fått till mig att det är bäst att använda rågmjöl eller liknande för att undvika detta, säger Mariestadsbon.
Onsdag morgon klockan nio värmdes ugnen på nytt.
– Min fru bara skakade på huvudet när hon lämnade vårt hus på väg till jobbet, säger Tomas och skrattar.
Han har jobbat på bra. Under onsdagsförmiddagen är alla huskroppar färdiggräddade. Dit räknas även den för byggnaden karaktäristiska rundade delen där spiraltrappen döljer sig.
– Jag har tränat i några år nu, säger Tomas och berättar om ett tidigare bakverk:
– När jag byggde en rymdraket ihop med barnen behövdes det många rundade delar, då experimenterade jag mig fram till bästa lösningen. Man tar en brödgavel i trä, lägger aluminiumfolie över och sedan degen, allting ska sedan in i ugnen för att gräddas.
Före lunchtid är även taken klara och Tomas har börjat sätta ihop delarna till en konstruktion på cirka 25 x 25 centimeter.
– Jag fuskar faktiskt även här. Ett pepparkakshus ska ju byggas ihop med smält smör men efter att i flera år ha bränt min fingrar på det använder jag numer limpistol. Det här huset ska ju inte ätas upp ändå.
Återstår gör i nuläget även en viktigt detalj, som Tomas under onsdagsförmiddagen hade en kortare konferens om med sin tidigare kollega Sandra Sundblom.
– Hon sa det att skavankerna ju går att dölja med kristyr.
För tillfället hinner Tomas Sahlberg inte prata mer.
– Jag ska hinna klart i dag. Det som återstår är bland annat att dra elektricitet, säger Tomas och tillägger:
– Tanken är att jag ska bygga in högtalare också. Eller så får det bli en bluetooth högtalare att ställa bredvid.
Ja vad ska man säga när en musiklärare bygger sin arbetsplats så ska det väl självklart höras vackra toner inifrån huset också.
Närmare 16-tiden på onsdagen står byggnaden klar. Alkoverna har kommit på plats, garnityren börjar att göra detsamma.
– Jag har under tiden bränt till ett par plåtar och även provsmakat en del, nu återstår det småfix innan årets pepparkakshus är klart, säger Tomas Sahlberg.
På torsdag förmiddag är sedan bygget klart, det lyser inom Lövensköldska skolan och bagaren är glad. Han planerar för att kunna visa upp sitt färdiga verk på torsdagen.
– Och efter jul ska det få flytta till kulturskolan för att få ta plats i foajén, säger byggmästaren Tomas Sahlberg.
Tomas var först att baka residensön – så tänker han kring årets byggeResidenset har blivit pepparkakshus