Finalist till Jerringpriset: ”Fantastiskt att folk röstat så mycket på mig”

Sport
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Philip Jönsson när han fick ta emot sin guldmedalj på Paralympics i Japan.
Foto: AIDA ARSLANOVIC
Nu är det klart vilka åtta som går vidare till nästa omgång i omröstningen om Radiosportens Jerringpris 2021. Ullervads egen guldmedaljör Philip Jönsson är kvar som finalist.
– Helt fantastiskt att folk röstat så mycket på mig, säger den paralympiske mästaren.
Däremot är Mariestadsbekantingen och världsmästaren i bowling, James Blomgren, utslagen.

Vem som får ta emot det prestigefyllda priset avgörs på Idrottsgalan som direktsänds i Sportextra i P4 och i SVT 1 den 17 januari.

– Det är nästan alltid en jämn och spännande kamp om vem som ska undvika att slås ut, det var det även i år, men nu har svenska folket gett sina röster om vilka åtta som de tycker ska gå vidare till nästa omgång, säger Radiosportens chef Markus Boger, i ett pressmeddelande.

De kvarvarande finalisterna presenterades på onsdagens morgon och Philip Jönsson, guldmedaljör i paraskytte i Tokyo, fanns med i listan.

– Jag hade koll på att jag kom med. Nu hoppas jag att folk fortsätter rösta, säger en nöjd Philip när MT nådde honom på onsdagens förmiddag.

Hur mycket har du tänkt på omröstningen under december?

– Egentligen ingenting mer än att jag hoppats på att vara bland de åtta. Kul att man kom med när man ändå ska gå på Idrottsgalan.

2021 har varit ett starkt idrottsår och övriga sju kandidater är Tove Alexandersson, orientering, stavhopparen Armand Duplantis, damlandslaget i fotboll, hopplandslaget i ridsport, skridskoåkaren Nils van der Poel, diskuskastaren Daniel Ståhl och skidåkaren Jonna Sundling.

Philip Jönsson har tre stora favoriter till att vinna folkets röst:

– Det är Nils van der Poel, Daniel Ståhl och hopplandslaget.

Ullervadsskytten fortsätter sin satsning och strax efter nyår blir det en mindre tävling i Sävsjö. I mars gäller EM i Hamar, Norge, följt av världscup och VM.

James utslagen

I den första omröstningen fanns även den Mariestadsbördige bowlaren James Blomgren med. Blomgren vann individuellt VM-guld i Dubai i november, vilket bidrog till en rekordartad svensk framgång i antal medaljer.

James Blomgren bor numera i Alingsås och spelar i Team Alingsås, som leder elitserien. I sammanställningen över de utslagna kom han nia, vilket var placeringen närmast finalplats.

Övriga utslagna blev Isabelle Haak, volleyboll, Anton Dahlberg/Fredrik Bergström, segling, Anna Nordqvist, golf, samt Martin Ponsiluoma, skidskytte.

Nu fortsätter röstningen, som sker både på Radiosportens webb, via SVT:s Duo-app och nu även med telefonröster.

Jerringpriset

De åtta återstående nominerade till Radiosportens Jerringpris 2021:

Tove Alexandersson, orientering – fem VM-guld

Damlandslaget, fotboll – OS-silver

Armand Duplantis, friidrott – OS-guld

Hopplandslaget, ridsport – OS-guld

Philip Jönsson, skytte parasport – guld i Paralympics

Nils van der Poel, skridsko – två VM-guld

Daniel Ståhl, friidrott – OS-guld

Jonna Sundling, skidor – två VM-guld

• Radiosportens Jerringpris delas ut en gång per år för årets bästa svenska idrottsprestation, företrädesvis sedd ur ett internationellt perspektiv. Priset kan erhållas av såväl individ som lag, av aktiv eller ledare och ett obegränsat antal gånger av samma vinnare. Radiosportens redaktion utser kandidaterna och vinnaren röstas fram av svenska folket. Radiosportens Jerringpris instiftades 1979 till minne av Sveriges Radio-medarbetaren Sven Jerring.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.