Hoppa till huvudinnehållet

Succén tillbaka på slottet – här är artisterna som intar Läckö: ”Något för alla”

Publicerad:
Måns Zelmerlöw och Melissa Horn är ett par av artisterna som uppträder på Läckö slott i sommar.

Arvingarna, Hasse Andersson och Melissa Horn. Det är bara några av de många artister som i sommar gästar Läckö slott. På fredagen kom beskedet att förra sommarens succé Läckö Sessions kommer tillbaka.

Opera, kammarmusik och nu även allt från dansband till rock. Det är ett brett utbud av musik som de som besöker Läckö slott under sommaren bjuds på. Sedan tidigare står det klart att den klassiska Läcköoperan på slottets innergård kommer att uppföras under sommaren och även kammarmusik finns på programmet.

Nu kommer beskedet att en rad kända artister uppträder på slottsbacken under sommarmånaderna. Konceptet går under begreppet Läckö Sessions och innebär att en något mindre publik kommer att erbjudas möjlighet till en intimare konsertupplevelse från numrerade platser, berättar arrangören Fredrik Holmdahl.

– Det känns jättekul att vi kan hålla detta till det lilla formatet. Vi startade upp konceptet med kort varsel förra sommaren, till följd av att pandemirestriktionerna då lättade något.

– Signumet för Läckö Session är att alla sitter nära och ser bra – det blir en mer avskalad upplevelse. Både artisterna och publiken tyckte att det blev en väldigt mysig och intim känsla i fjol.

En heldag med bad

10 av de totalt 13 artister som ska uppträda under Läckö Sessions offentliggjordes på fredagen. Måns Zelmerlöw, Lisa Andersson och Bo Kaspers orkester är några av de som kommer att inta slottsbackens scen under juni, juli och augusti. Klockan åtta på kvällen, under bar himmel med Vänerns vatten glittrande i bakgrunden, kommer musiken att kunna avnjutas.

– Det handlar om så många olika musikstilar – det finns något för alla. Jag ser verkligen fram emot detta! Som besökare kan man i sommar lägga en heldag ute vid Läckö: bada, äta gott och sedan besöka en konsert på kvällen, säger Fredrik Holmdahl.

När Läckö Session i fjol arrangerades för första gången erbjöds bussresor från Lidköping till konserterna. I år utökas det konceptet till att innefatta fler orter, så som Vara, Skara och Götene.

– Det är för att man enkelt ska kunna ta sig till Läckö på ett säkert sätt. Dessutom är det en god gärning för miljön att ta bussen i stället för bilen. Bussarna fångar även upp de turister som åker från hotell och campingplatser, berättar Fredrik Holmdahl.

Kunglig anknytning

Även på kungliga Solidens slott på Öland arrangerar Fredrik Holmdahls team konserter i sommar: då under benämningen Soliden Session. På så sätt kanske man kan påstå att Läckökonserterna har kunglig anknytning, funderar Holmdahl. Dessutom är ju kronprinsessan Victoria hertiginna av Västergötland.

– Ja, så det finns en kunglig anknytning. Det blir verkligen ett jättebrett utbud av kultur på Läckö i sommar, med allt från Läckö Sessions till opera och kammarmusik. Det är väldigt roligt att vi kan erbjuda detta!

De kommer

Detta är de offentliggjorda artister som uppträder på slottsbacken i sommar under begreppet Läckö Sessions:

30/6 Lisa Nilsson, 14/7 Arvingarna, 17/7 Melissa Horn, 21/7, Linnea Henriksson, 24/7 Måns Zelmerlöw, 31/7 The Boppers, 3/8 Mikael Wiehe, 12/8 Sven-Ingvars, 14/8 Hasse Andersson, 17/8 Bo Kaspers Orkester.

Artikeltaggar

ArvingarnaDansbandGöteneKammarmusikLäckö slottLäckö slottLidköpingMåns ZelmerlöwMusikOperaRockSkaraborgSven-Ingvars

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.