Hoppa till huvudinnehållet

Fest för Jesus Kristus i kapellet – barnen fick gå på julvandring

Publicerad:

Svenska kyrkans årliga julvandring är ett skådespel om Jesus födelse. En festlig stämning råder inne i Marieholmskyrkan, som har förvandlats till värdshus. Det är sista föreställningen för i år och det ska bjudas in till kalas.

Ellen Hallström Andersson (t. v) Luka Vestergaard och Ulrika Keidser Flygare spelar för förskolan Regattan.
Ellen Hallström Andersson (t. v) Luka Vestergaard och Ulrika Keidser Flygare spelar för förskolan Regattan. Foto: Anna Fröjd

Klockan är snart tio och det är dags för den sista julvandringen för året. In i rummet kommer Ellen Hallström Andersson och Luka Vestergaard, eller Maria och Josef, som de heter den här förmiddagen. De slår sig ned i sina toga-dräkter vid bordet.

– Sist jag gjorde den här rollen var i skolan, det blev lite nostalgiskt för mig, skrattar Luka Vestergaard.

Luka arbetar till vardags som präst och Ellen som ungdomsassistent. Ellen har tidigare medverkat på julvandringarna men för Luka är det första gången. Han fick frågan dagen innan om han kunde spela Josef, vilket han glatt tackade ja till.

Johanna Carlsson berättar historien.
Johanna Carlsson berättar historien. Foto: Anna Fröjd
Ulrika Keidser Flygare som trött värdshusvärd.
Ulrika Keidser Flygare som trött värdshusvärd. Foto: Anna Fröjd

Julvandringarna är en tradition sedan tjugo år tillbaka i tiden, då Ulrika Keidser Flygare tillsammans med sin kollega bestämde sig för att införa det i Svenska kyrkans verksamhet. De anordnar olika typer av julvandringar. Vissa är utomhus där barnen får gå runt och ibland sker det inomhus som idag, då Marieholmskyrkan har förvandlats till ett värdhus.

– Vissa barn blir lite rädda för mig men de skrattar också mycket, säger Ulrika Keidser Flygare där hon står i sin röda flanellpyjamas.

Ulrika spelar en trött värdshusvärd som får besök av Josef och Maria på julafton. Hon tycker att det är fint att få bjuda in förskolor till deras vandringar.

– Jag tror att man behöver det här mitt i allt julstök, säger och Ulrika ursäktar sig plötsligt. Hon måste ”gå och lägga sig”. Barnen från förskolan Regattan är på ingång och snart fylls kapprummet av ett glatt sorl.

Födelsedagsfest

Men varför man firar jul är en fråga barnen behöver fundera på. Johanna Carlsson är präst, men också julspelets berättare, och har precis ställt frågan inför den förväntansfulla skaran med elever.

– Jenna, ropar någon.

– Nej, Jesus heter han, rättar Johanna Carlsson.

Julspelet börjar och barnen sitter som ljus. Ulrika kommer in i sin flanellpyjamas och det tar inte lång tid innan barnen skrattar högt åt det som händer på scenen. De lever sig in berättelsen och ibland kommer det spontana utrop. Mot slutet säger Johanna åt barnen att följa med in i stallet, ett annat rum intill kyrkosalen. Där sitter Josef och Maria, omringade av Lambi-gossedjur och med en liten Jesus i en krubba. ”Det är Jesus födelse, och därför blir det fest!” säger Ulrika som sedan springer i väg och förbereder fika för barnen och lärarna.

Som present till Jesus ska barnen bjuda på sång.

– Jag har sånger i min mage, säger en flicka glatt.

Sedan sjunger barnen ”Tre gubbar” tillsammans med Josef och Maria, innan de slår sig ner för att äta pepparkakor och dricka saft. Det är kalasstämning inne på Marieholmskyrkan.

Alfred Brandstedt (närmast kameran) och Henry Dahlström mumsar på pepparkakor efter föreställningen.
Alfred Brandstedt (närmast kameran) och Henry Dahlström mumsar på pepparkakor efter föreställningen. Foto: Anna Fröjd

Artikeltaggar

JulMariestadNöje/KulturSvenska kyrkan

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.