Hoppa till huvudinnehållet

Inga klagomål på arbetsmiljön i stadshuset har nått ledningen: ”Redo att agera”

Publicerad:
Kommundirektör Susanne Wirdemo känner inte igen kritiken om brister i arbetsmiljön, men konstaterar att man som människa kan känna sig utsatt i olika lägen.
Kommundirektör Susanne Wirdemo känner inte igen kritiken om brister i arbetsmiljön, men konstaterar att man som människa kan känna sig utsatt i olika lägen. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

Socialnämnden slutar året med ett stort ekonomiskt underskott och såväl socialchefen som vård- och omsorgschefen har fått lämna sina uppdrag.

– Lärdomen är att vi behöver fånga signalerna tidigt, säger kommundirektör Susanne Wirdemo.

Den tidigare socialchefen Karin Utbo riktar i en artikel kritik mot kommunen på flera punkter. En av dem handlar om brister i arbetsmiljön. För kommundirektören är detta nya uppgifter.

– Om jag får till mig från ledningsgruppen att det finns arbetsmiljöproblem kommer jag att agera. Jag kan inte säga att det inte finns, men ingen har anmält något sådant som har gått hela vägen till mig.

Det kanske beror på att folk inte vågar ta det steget?

– Man kan alltid prata med mig, vare sig det handlar om att delge ett problem officiellt eller behov av stöd och hjälp. Man kan i olika lägen känna sig utsatt, det är ganska mänskligt.

Skarpa kritiken från tidigare socialchefen: ”Aldrig fått så mycket skäll”Kommunalrådet svarar på kritiken: ”Jag är ingen diktator”Socialnämndens ordförande: ”Det är jag som bestämmer”

Det har också framförts kritik mot att man som tjänsteman i Mariestad har svårt att vara politiskt neutral – vad tänker du om det?

– Jag arbetar under kommunstyrelsen och har presidieträffar där oppositionen deltar. Jag är noga att alla får samma information. Även sektorschefer har presidieträffar där oppositionen är med. Väljer man att föra samtal med ordföranden får man fundera på hur man ska vara opolitisk. Det finns en risk att man hamnar i ett konstigt läge och det kan antingen bero på en ovana att arbeta i offentligt styrda organisationer eller att man anammat ett sätt att arbeta som inte är kutym inom kommunala organisationer. Där är presidieträffar det normala.

En annan kritik handlar om ekonomistödet. Karin Utbo anser att det behöver utökas inom sektorn för stöd och omsorg. Det håller inte Susanne Wirdemo med om.

– Vad jag kan ta till mig är det rätt dimensionerat. När Karin var i tjänst uttryckte hon inte att ekonomistödet var otillräckligt. Sedan är det inte säkert att händelserna skulle ha påverkats av det.

Ledningen om Wihlborgs avgång: ”Ett politiskt beslut”Socialnämnden om många minus-miljoner: ”Inga uppsägningar”S-politiker om tidigare socialchefens utspel: ”Det är inte sant”

Även ekonomichef Christina Olsson anser att bemanningen på ekonomiavdelningen motsvarar behovet.

– När alla tjänster är besatta ser vi att stödet är tillräckligt, säger hon och förklarar att svårigheter att hitta vikarier vid sjukskrivning och föräldraledighet har påverkat situationen.

– Därför har vi nu en samverkan i ekonomiorganisation MTG för att minimera sårbarheten.

Behöver kunskap

Christina Olsson understryker vikten av att samarbetet mellan ekonomer och chefer fungerar.

– Du som chef har alltid ett ansvar att ha kontroll över ekonomin och verksamheten. När det tagits beslut om anställningar och man ser att man inte har kontroll, då måste man lägga in fler och rätt typ av uppföljningar. Som chef måste du besluta vad du ska göra åt situationen, det kan inte en ekonom göra.

Hon konstaterar även att ansvariga chefer i organisationen, från sektorchef till enhetschefer, behöver ha kunskap om hur ekonomin påverkas av exempelvis anställningar. Därför görs kontinuerligt utbildningsinsatser, men det har bromsats av pandemin.

– Vi behöver jobba närmare cheferna så att de förstår sambandet mellan timanställningar och ökade personalkostnader, förklarar Christina Olsson, som hoppas kunna hålla fler utbildningar framöver.

Susanne Wirdemo betonar vikten av att underskott inte bara ska kunna uppstå:

– Vi måste ha en väl fungerande, professionell organisation som svarar mot fullmäktiges budget för att kunna följa den. Går inte det måste man gå den sedvanliga vägen eller äska mer medel.

Toppchef lämnar sin tjänst på Mariestads kommunFörhandlingen klar – så mycket får socialchefen: ”Det kostar att göra fel”Snart börjar jakten på ny socialchef: ”Kommer ta tid”Nu tar socialchefen hjälp av jurist i tvisten mot kommunenHeltidsresan boven i underskottet: ”Vi har bemannat upp för mycket och för snabbt"Tre kommunala nämnder får gå med underskott: ”Ingen kan vara glad över det här”Politiker i socialnämnden om fusket med siffror: ”Det är upprörande”Socialchefen mörkade 22 miljoner i underskott: ”En kalldusch”Nu vet socialnämnden mer om Utbo: ”Känns som att det var det enda rätta"Beslutet om Utbo kan kosta skattebetalarna miljonerSå tänker kommunen om avgångsvederlag till socialchefenSpelet bakom kulisserna när socialchefen fick gåSå kommenterar Karin Utbo avskedet: ”Förtroendet måste vara dubbelriktat”Socialnämndens presidium kallades in till avgörande möte i morse: ”Vi fick säga vår mening och är eniga”Socialchefen får gå med omedelbar verkan: ”Förtroendet är borta”

Artikeltaggar

Christina OlssonKarin UtboMariestads kommunMariestads kommunSocialnämnderSusanne WirdemoVård och omsorg

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.