Smittskyddsläkare: Inget kramförbud i jul

Inrikes/utrikes | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Är man dubbel- eller trippelvaccinerad går det bra att samlas och fira jul i mindre grupper, enligt smittskyddsläkaren. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kan vi äta skinka och sill ihop som vanligt om alla är vaccinerade och ska barnbarnen få krama mormor? Smittskyddsläkaren Johan Nöjd ger råd inför årets julfirande.
– Jag tror att en lite distanserad kram är en mindre smittrisk än att gå runt och skaka hand, säger han.

Folkhälsomyndigheten har inte infört några särskilda restriktioner för julfirandet med släkten, men generaldirektören Karin Tegmark Wisell har uppmanat att "fira jul med lite extra omtanke och välja de mindre kalasen". Ovaccinerade råds dessutom att ta särskild hänsyn till personer som är över 70 år eller i riskgrupp.

Som tidigare gäller det förstås också att vara frisk och symtomfri. Men hur ska man egentligen tänka kring kramar, avstånd och ovaccinerade gäster vid julbordet?

Den som traditionellt brukar bjuda in "hela avlånga släkten" till en hyrd lokal kan behöva tänka om, enligt Johan Nöjd, smittskyddsläkare i region Uppsala. Däremot ser han inga problem med att en grupp på runt fem eller upp till tio personer samlas och äter julbord om alla är minst dubbelvaccinerade.

– Man vet inte helt hur alla firar, men det är väl inte så jättestora samlingar som de flesta har och det måste väl vara ganska rimligt i en sådan situation med alla vaccinerade och kanske även en del trippelvaccinerade, säger han.

Sara Byfors, biträdande avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten, anser också att man kan fira jul som man tänkt, så länge man inte är alltför många.

– Man får fira jul med omtanke. Känner du dig hängig och sjuk och har symtom så får du avstå. Samtidigt är det väldigt viktigt med den sociala gemenskapen, så om alla är vaccinerade och friska så är det fritt fram att fira som vanligt, säger hon.

Ska känna sig bekväma

Enligt Johan Nöjd finns inget självklart svar på hur man ska tänka kring att bjuda in en ovaccinerad person till julbordet. Risken för en smittosituation ökar om någon är ovaccinerad. Samtidigt är det ingen garanti för att en sådan situation ska uppstå och även vaccinerade kan föra smitta vidare. Frågan är snarare av en privatmoralisk karaktär, menar han.

– Är till exempel de som inviterar till firandet yngre vuxna som själva är fullvaccinerade och de får höra att alla är vaccinerade utom en, gör de kanske bedömningen att det inte är så farligt.

I familjer där någon har problem med immunförsvaret eller andra sjukdomar som gör dem extra utsatta, kan det väcka större oro om någon är ovaccinerad och det är viktigt att visa varandra hänsyn.

– Det blir lite utifrån sammanhang och vad man själv har för känslor. Det är ju inte speciellt trevligt om några i sällskapet sitter och är oroliga för den här individen och flyttar stolen och passar sig. Det måste vara så att alla känner sig bekväma med situationen.

Sara Byfors anser å sin sida att ovaccinerade borde tänka sig för en extra gång, inte minst av hänsyn till äldre släktingar, och att det i många fall är svårt att hålla avstånd när man firar tätt inpå varandra.

– Barn kan vi bortse ifrån, de får vara där ändå, men är man inte vaccinerad och vuxen så får man fundera på det.

"Bra att vädra"

TT: Om man själv är ovaccinerad, hur ska man tänka kring julfirandet?

– Man får tänka på speciellt kontakterna med äldre människor och riskgrupper och vara ännu tryggare i att man inte har några symtom. Hålla sina två meters avstånd gärna, som man manar till i alla situationer egentligen, säger Johan Nöjd.

Smittrisken ökar som bekant om man är nära varandra över tid och i mindre utrymmen – som nära kontakt räknas 15 minuter inom två meters avstånd – men påverkas av flera olika faktorer. Det är därför svårt att ge ett exakt svar på hur länge man kan samlas i ett rum.

– Men överallt så poängterar man att det är bra att lufta och vädra. Det är också bättre att vara utomhus, vilket kan vara en smula svårt om det är kring noll och snålblåst och snöfall, men det kan väl vara bra att göra de aktiviteter som man kan ute.

Även vad man gör spelar roll. Det är exempelvis känt att smitta kan spridas om man sjunger, så det kan vara klokt att skippa julsångerna.

Inget kramförbud

TT: Kan man kramas?

– Om man är vaccinerad och frisk, säger Sara Byfors.

– Det måste man ju få lov till. Jag tror själv att en lite distanserad kram, då man inte står och gnuggar kinder med folk, är en mindre smittrisk än att gå runt och skaka hand utan att tvätta sig emellan. Handskakning känns som något man kan avstå nu, om inte så mycket för covid men för de andra virusen som cirkulerar, som influensan och RS-virus, säger Johan Nöjd.

En ovaccinerad person behöver förstås inte överdriva närkontakten, men när det gäller yngre barn är det svårt att säga att de inte ska krama mormor eller gammelmormor, enligt Johan Nöjd.

– Barn är svåra att vara så distanserad med, det måste vara lite rim och reson.

Samtidigt är det bra att tänka på om man nyligen kan ha varit utsatt för smittor.

– Har man fått höra att halva klassen sjuknat sista veckan eller att alla på ett kalas har blivit sjuka, i sådana lägen ska man väl vara försiktig. Men något totalt kramförbud, det är ju svårt för oss smittskyddsläkare att gå ut med.

Marielle Theander Olsson/TT

Fakta: Smittspridningsåtgärder i jul

Fakta: Smittspridningsåtgärder i jul

Regeringens och Folkhälsomyndighetens uppmaning:

Var beredd att ställa in om du får symtom.

Välj att ha mindre kalas.

Ovaccinerade bör endast fira med sina närmaste.

Åtgärderna från 23 december berör inte privata sammankomster, annat än i hyrd lokal, men alla uppmanas att undvika trängsel. Den som tänkt fira jul på krogen behöver förhålla sig till restriktioner om avstånd, åtta personer per sällskap, och att endast sittande gäster tillåts.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.