Hoppa till huvudinnehållet

God Jul – trots pandemin!

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det ljusnar! Den magiska timmen slog häromdagen, vi meddelades att VINTERSOLSTÅNDET passerats. Vi har således, när vi står i begrepp att fira jul, överlevt 2021 års kortaste dag och även den längsta natten detta strax förlupna år. Därmed ligger framför oss längre dagar och kortare nätter. Inte så dåligt! Visserligen har vi några dagar kvar på nämnda år vilket, om allt går som vanligt, innebär att vi har ett stycke tid att traska omkring i mörker fram till det är dags att hissa flaggan för ett nytt år, numro 2022.

Låt mej ta tillfället i akt att redan så här inledningsvis tillönska Er alla en riktigt fröjdefull jul! Detta i all mening. Traditioner och vårt lands förankring i den kristna värdegrunden är än mervärdefull i dag än tidigare. Krafter i samhället arbetar för att stryka allt som våra kyrkor och samfund baserar sin verksamhet på. Sekulariseringens budbärare hävdar i sina budskap att den kristna värdegrunden är otidsenlig och därför bör förpassas till kuriosakabinett. En total avkristning av vårt land och folk finns det all anledning att motverka. Moteld rekommenderas! Det gäller vår framtid, det gäller bevarandet av vardagstrygghet och förhållandet till våra medmänniskor här och ute i vår sargade värld.

I dag inleds julhelgen! Situationen är minst sagt pressad. Den livshotande pandemin som hemsöker världen och således också oss här i Norden, tycks inte ge med sig. Detta trots de insatser som gjorts och sannolikt kommer att fortsätta. Det finns knappast ord för den beundran man känner för det hjältemod all vårdpersonal visar i en kamp för bot som saknar motstycke i historien. Det känns angeläget att, när vi nu satt oss vid det dignande julbordet, ägna en stund åt alla som just nu sliter hårt men skickligt i sitt viktiga jobb. Vi får inte glömma deras mod, styrka och kunnande. Till alla vårdhjältar alla kategorier: Ni är garanter för seger över farsoten som skördar liv och sjukdom. Ni är värda en alldeles särskilt ”tung tillönskan” dvs en så GOD JUL som jobbet med pandemipatienter medger!

Vi andra, vi som hittills klarat oss från den förrädiska smittan, ska vara ärligt tacksamma. Visserligen blir julfirandet något naggat i kanten. En ganska annorlunda situation i en minst sagt annorlunda värld. De restriktioner som myndigheterna utfärdat medför att antalet besökare i exempelvis kyrkor och andra liknande sammankomster måste reduceras. Men möjligheten att delta i julnattens midnattsmässor och juldagsmorgonens julottor finns alltså ändå fortfarande!

Låt oss nu i tacksamhet och förtröstan ta del av julevangeliets budskap. Det är fortfarande högaktuellt och har den stora och goda kraften att ge oss en GOD JUL också nådens år 2021.

Artikeltaggar

AdventGudstjänsterJulKrönikorNöje/Kultur