Hoppa till huvudinnehållet

Här är bildarkivets kalender 2022: ”Tema som inte varit med på länge”

Publicerad:
Nils Funckes klassiska fotografi från en tid då Electrolux var stora arbetsgivaren i Mariestad pryder framsidan av bildarkivets kalender 2022.
Nils Funckes klassiska fotografi från en tid då Electrolux var stora arbetsgivaren i Mariestad pryder framsidan av bildarkivets kalender 2022.

Kalendern som bildarkivet ger ut är numer en tradition. Till kommande år lyfts ett ämne som har berört många Mariestadbor och som många nog kan relatera till – industrier i Mariestad.

– Jag vet att Tomas har nämnt att det är ett tema som inte varit med på ganska länge, säger biblioteks- och museichefen Linda Svensson.

Hon pratar om sin kollega på bildarkivet, Tomas Jiglind, som tillsammans med Kerstin Ask tagit fram motiven till årets kalender. Minnena som nu åter väcks till liv genom bilder sträcker sig till 1970- och 1980-talet.

– Kalender innehåller bilder på industrilokaler och människorna som jobbade där, berättar Linda Svensson.

Dåtidens arbetsplatser

Katrinefors, Electrolux och Tidan Unica är några av företagen som nämns. Bland de industrier som fanns förr men inte längre räknas även Fjellmas Press AB som fram till nedläggningen 2011 tillverkade hydrauliska pressar i Mariestad.

– Och så är även Nike med. De sydde värmesitsar till bilar och höll till i Katthavet, de fanns i staden länge, minns Linda Svensson.

Ett annat komihåg för henne är Dekorationslist.

– Jag vet att de hade ett stort uppdrag i att göra ramar till Ikea. Men de gick ner under tidigt 1990-tal.

Artikeltaggar

ElectroluxIkeaKatthavetLinda SvenssonMariestadNils FunckeNöje/KulturTidan

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.