Efter turbulensen – kommunen splittrar sociala sektorn

Publicerad:
Kommunens politiska ledning vill dela upp sektorn stöd och omsorg i två, en del för äldreomsorg, en del för individ- och familjeomsorg. Båda kommer att ligga under socialnämnden, men ha skilda verksamheter och var sin chef. Foto: Henrik Montgomery

Efter turbulensen inom sektor stöd och omsorg organiserar Mariestads kommun om. Verksamheten delas upp i två delar: en socialförvaltning samt en äldre- och omsorgsförvaltning.

Under hösten har det gungat inom sektor stöd och omsorg. Kostnaderna har skenat och såväl socialchef Karin Utbo som vård- och omsorgschef Malin Wihlborg har fått gå.

Facken säger nej till kommunens omorganisation: ”Har fått för dålig information”

Nu vill den politiska majoriteten i kommunen skapa en ny organisation under socialnämnden. I stället för en sektor blir det två förvaltningar, en för äldre- och omsorg samt en för individ- och familjeomsorg.

– Det krävs en bred kompetens för båda dessa delar. När man rekryterar brukar personen antingen vara väldigt bra på äldreomsorg eller på individ- och familjeomsorg. Därför gör vi om och får två förvaltningschefer, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson (M).

Ändringar i toppen

Kommunens politiska ledning passar samtidigt på att ändra om i andra delar av organisationen. Sektor ledning försvinner och ersätts av två avdelningar under kommundirektören, en stabsavdelning och en utvecklingsavdelning. Den sistnämnda uppstod för ett tag sedan när kommunen beslutade att dela upp sektor samhällsbyggnad. Nu finns en teknisk förvaltning, som sköter all kommunal service, och en utvecklingsavdelning, som är tänkt att hantera ärenden kring mark och exploatering.

Per Garenius, som i dag är sektorschef för samhällsbyggnad, får ett tillfälligt uppdrag att som biträdande kommundirektör leda omorganisationen.

Oppositionen har sagt ja till dessa förändringar. Nu ska ärendet upp på ett extrainsatt möte för kommunstyrelsen och fullmäktige i dag onsdag.

– Vi har inget emot omorganisationen, vår kritik är att det går för fort. Vi hade egentligen velat se att det tas på fullmäktige i januari, säger tf oppositionsråd Janne Jansson (S).

Fullmäktiges beslut

Även Vänsterpartiet ifrågasätter brådskan, men Johan Abrahamsson förklarar att det är kopplat till rekryteringsprocessen.

– Kommunstyrelsen kan aldrig upphäva fullmäktiges beslut. Eftersom fullmäktige har beslutat om sektorsindelning, måste de också upphäva det beslutet innan vi kan börja rekrytera nya chefer.

Enligt Abrahamsson sker förändringen i samråd med förvaltningen i kommunen.

– Vi lägger det som ett politiskt förslag för att kunna snabba på processen.

En del som Socialdemokraterna vill fundera på är idén att inrätta ett kommunalt moderbolag. Alliansen menar att det kommer att ge kommunen möjlighet att spara pengar från markförsäljningar för att kunna använda dem ett annat år.

– Som det är i dag förstärker intäkterna resultatet om vi inte gör slut på dem under innevarande år, det vill vi komma ifrån, förklarar Johan Abrahamsson.

S-politiker om tidigare socialchefens utspel: ”Det är inte sant”Socialnämndens ordförande: ”Det är jag som bestämmer”Inga klagomål på arbetsmiljön i stadshuset har nått ledningen: ”Redo att agera”Skarpa kritiken från tidigare socialchefen: ”Aldrig fått så mycket skäll”Kommunalrådet svarar på kritiken: ”Jag är ingen diktator”Ledningen om Wihlborgs avgång: ”Ett politiskt beslut”Socialnämnden om många minus-miljoner: ”Inga uppsägningar”Toppchef lämnar sin tjänst på Mariestads kommunFörhandlingen klar – så mycket får socialchefen: ”Det kostar att göra fel”Socialnämnden om många minus-miljoner: ”Inga uppsägningar”Kommunens hemliga bud till UtboNu tar socialchefen hjälp av jurist i tvisten mot kommunenHeltidsresan boven i underskottet: ”Vi har bemannat upp för mycket och för snabbt"Tre kommunala nämnder får gå med underskott: ”Ingen kan vara glad över det här”Politiker i socialnämnden om fusket med siffror: ”Det är upprörande”Socialchefen mörkade 22 miljoner i underskott: ”En kalldusch”Beslutet om Utbo kan kosta skattebetalarna miljonerSå tänker kommunen om avgångsvederlag till socialchefenSå kommenterar Karin Utbo avskedet: ”Förtroendet måste vara dubbelriktat”Socialchefen får gå med omedelbar verkan: ”Förtroendet är borta”

Artikeltaggar

Janne JanssonJohan AbrahamssonKarin UtboMalin WihlborgMariestads kommunMariestads kommunPolitik

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare