Viktig utrustning saknas när vätgasskola öppnar: ”Påverkar inte driften”

Publicerad:
Kronoparkens förskola är färdigbyggd, men all utrustning är inte på plats ännu. Foto: Charlotte Ferneman

Den 14 januari startar verksamheten i den vätgasdrivna Kronoparkens förskola i Mariestad. Med bara två veckor kvar till öppning kom beskedet att riskanalysen behöver kompletteras och att utrustning försenas.

– Det är ingenting som kommer att påverka driften, säger Thomas Johnsson, projektledare för bygginvesteringar i Mariestads kommun.

Säkerheten ifrågasätts vid Kronoparks förskolaFörsta spadtaget för ny förskolaKommunen vill ha besked om säkerhetskrav på vätgasskolaGrönt ljus för vätgashantering på unik skolaNedräkningen har börjat för öppning av unik förskola – kika in

Dagarna före jul färdigställdes Kronoparkens förskola i Mariestad. Ungefär samtidigt fick entreprenadbolaget Nilsson Energy AB, som ansvarar för energilösningen på skolan, reda på att elektrolysören inte kommer att kunna användas förrän till våren. Elektrolysören, vars uppgift är att omvandla elen från solenergi till vätgas, tillverkas i Danmark av företaget Green hydrogen systems.

– Självklart är det beklagligt att det blir en försening i samband med att verksamheten ska starta. Det beror på att fabriken byggdes under pandemin och sedan har samhällssituationen medfört att produktionen gått på lågvarv. Nu är elektrolysören klar, men den behöver genomgå flera mjukvarutester innan vi transporterar den till Mariestad, säger Pontus Lundgren, vd på Nilsson Energy.

Att leveransen blir några månader försenad får ingen inverkan i realiteten eftersom överskottet från solenergi på allvar kan börja användas i april när solen lyser tillräckligt starkt.

– Om elektrolysören blir ännu mer försenad blir det problem. Men vi har varit i kontakt med producenten och allting tyder på att den kommer på plats i tid. Jag är inte orolig, säger Pontus Lundgren.

Fram till att solenergin börjar användas kommer bergvärme stå för energiförsörjningen.

Komplettering krävs

I början av året fick kommunen sin riskanalys beviljad av Räddningstjänsten östra Skaraborg (Rös). Nu har Rös i samråd med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) meddelat att riskanalysen behöver kompletteras utifrån nya krav.

– Det gäller hanteringen av brandfarlig vara, alltså vätgasen. Det här är ett unikt projekt och då får vi räkna med att det dyker upp nya grejer. I grunden är det positivt att säkerheten alltid går först, säger kommunens projektledare Thomas Johnsson.

Det här är ett unikt projekt och då får vi räkna med att det dyker upp nya grejer

Enligt en ny prognos kommer slutkostnaden för förskolan landa på drygt 85,5 miljoner kronor. Det är en miljon mer än vad som först beräknades.

– Ökningen beror på omkostnader lite här och var. Bland annat blev taket till vätgaslagret dyrare än förväntat. Innan vi är helt i hamn kan kostnaderna bli ännu högre, säger Thomas Johnsson.

Artikeltaggar

Kronoparkens förskolaMariestads kommunSkola och utbildningVätgas

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare