Hoppa till huvudinnehållet

Misstänkte mannen dömdes för mordbrand 2014 – satte eld efter inbrott

Publicerad:
Reporter Freddy Berg
Freddy Berg
freddy.berg@nlt.se
Räddningstjänsten arbetade stora delar av natten för att få kontroll på branden som härjade i ett flerfamiljshus i Brännebrona.
Räddningstjänsten arbetade stora delar av natten för att få kontroll på branden som härjade i ett flerfamiljshus i Brännebrona.

Natten mot tisdagen brann det i ett flerfamiljshus i Brännebrona och en man i 30-årsåldern misstänks för mordbrand. Nu visar det sig att samma man dömdes för mordbrand och grov stöld 2014 efter en händelse på samma ort.

Under flera timmar bekämpade räddningstjänsten den brand som härjade i flerfamiljshus i Brännebrona natten mot tisdagen. Branden ska ha startat i en källare och spred sig sedan vidare till en lägenhet. Även två trappuppgångar blev rökfyllda.

En person gripen efter brand i källare

Enligt polisen har fem personer fått ett tillfälligt boende eftersom de nu inte kan bo kvar i sina lägenheter.

Under natten greps en man i 30-årsåldern hemmahörande i Götene kommun. Efter förhör anhölls mannen av en åklagare och han är skäligen misstänkt för mordbrand, vilket är den lägre misstankegraden. Senast på fredag måste åklagaren avgöra om mannen ska begäras häktad eller inte.

Boende efter branden i Brännebrona: ”Otäckt som fan”

Den misstänkte mannen är sedan tidigare känd av polisen och förekommer i belastningsregistret. En dom från 2014 avslöjar att mannen dömdes till 1,5 års fängelse för mordbrand och grov stöld.

Mannen ska tillsammans med en person ha brutit sig i en bostad i Brännebrona och stulit en tv-spelkonsol och en högtalare. I samband med att männen lämnade bostaden släpptes ett brinnande ljus som de orienterat sig med. Det renderade i en fullt utvecklad brand. Bostadsinnehavaren var inte hemma vid tidpunkten.

Mannen vidgick att han av oaktsamhet orsakade branden men bestridde ansvar för mordbrand eftersom uppsåt saknades.

”Fara för människors liv har inte förelegat men med utgångspunkt i att huset totalförstörts kan inte brottet bedömas som mindre allvarligt trots att XX inte befunnits ha haft som direkt avsikt att anlägga branden”, skrev tingsrätten i domen.

Artikeltaggar

Brott & blåljusGöteneMordbrand

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.