Hoppa till huvudinnehållet

Anders spelade in en cd – för att minnas sin kollega

Publicerad:
Kyrkomusikern Anders Börjesson har återigen gjort sin arbetsplats till inspelningsplats. Foto: Charlotte Ferneman

Anders Börjesson är kyrkomusiker i Mariestads församling. Fram till sommaren var han kollega med Jan Tammo. Även om pensionen ny skiljer de åt har de en gemensam sak – konserverad på cd.

Titeln på cd-skivan som kom ut i slutet på 2021 sammanfattar dess musikaliska innehåll väl. "En salig blandning" står både för kompositionerna, karaktären och kombinationen av instrument.

– Vi hade mer att säga, svarar Anders Börjesson på frågan varför det blev ännu en utgivning från den inarbetade duon.

– Jan var på väg att gå i pension. Och coronapandemin gjorde att vi behövde ett roligt projekt när mycket annat inte gick att genomföra.

Kyrkomusikern Anders Börjesson har återigen gjort sin arbetsplats till inspelningsplats.
Kyrkomusikern Anders Börjesson har återigen gjort sin arbetsplats till inspelningsplats. Foto: Charlotte Ferneman

Fyra musiker

Längre repetitioner krävdes för att öva in allt material som spelades in i Mariestads domkyrka mellan den 18 till 20 september 2020. Förutom kompositörerna själva, som hörs på harmonium, orgel samt piano, är två kvinnor del av inspelningen.

– Jan Tammo skrev gör några år sedan fyra stycken för flöjtisten Anna Boman Hald och Sabina Agnas på gitarr. De har framfört dem flitigt och är nu del av inspelningen, berättar Anders.

Spela in själv

Utöver återfinns "Tre stycken för orgel" på cd:n. Dessa skrev Anders till en kompositionstävling 2015, och vann.

– Därefter har en engelsman och en amerikansk organist spelat in Toccatan, det sista av de tre styckena. Men de har aldrig tidigare blivit utgivna på samma skiva alla tre, så då gjorde jag det själv, säger kyrkomusikern som även komponerar och arrangerar mycket.

Jan Tammo och Anders Börjesson har skapat en salig blandning på cd.
Jan Tammo och Anders Börjesson har skapat en salig blandning på cd. Foto: Charlotte Ferneman

En timmes musik

Totalt finns det 18 spår på skivan som omfattar en timmes musik. Kyrkomusikern förklarar att verken mår bra av och är till för aktiv lyssning.

– Jag tycker att man ska ta det lugnt och lyssna på den, det går inte att dammsuga samtidigt. Rent allmänt tycker jag att folk har svårt att ta sig tid för sådana saker i dag, samtidigt vet vi om hur viktigt det är att varva ner, säger Anders Börjesson.

Sista cd:n

Han är glad för att ha musiken som sitt främsta kommunikationsmedel, ett språk som tar vid där orden slutar.

– Cd är kanske ett utdöende medium. Men jag tror inte att det kommer att försvinna helt. Det är mer som en souvenir, ett ljudande vykort från Mariestad, säger Anders Börjesson som inte utesluter att musiken framöver finns på digitala streamingtjänster.

– Men det kanske ändå är den sista cd:n vi har gjort. Dock inte den sista inspelningen.

Artikeltaggar

Anders BörjessonJan TammoMariestadMariestads domkyrkaMusikOrgel

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.