Hoppa till huvudinnehållet

Möt Kilenskolans nya rektor: ”Mitt fokus är elevernas välmående och lärande”

Publicerad:
– Jag är nog ganska känd i Töreboda efter att ha arbetat här i 25 år, säger den nya rektorn på Kilenskolan.
– Jag är nog ganska känd i Töreboda efter att ha arbetat här i 25 år, säger den nya rektorn på Kilenskolan.

Hon har bott i Töreboda i hela sitt liv och har arbetat som barnskötare, förskollärare och lärare inom olika verksamheter i kommunen, innan hon tillträdde positionen som rektor för Kilenskolan.

– Mitt fokus är elevernas välmående och lärande, det har jag hela tiden med mig, säger Åsa Gyllensten.

Det är dagen före skolstart och fortfarande ganska tomt i korridorerna på Kilenskolan. Utanför i snön leker några energiska fritisbarn i snön, kanar utmed kälkbacken och bygger olika påhittiga konstruktioner.

– I lärargruppen har vi just pratat om att vi ska försöka vara ute så mycket som möjligt de här första veckorna av vårterminen, för att motverka smittspridningen nu när Omikronvarianten sprider sig så snabbt, säger Åsa Gyllensten.

En av skolans lärare är hemma efter att ha fått konstaterat covid-19, en annan väntar på svar på ett test, men än så länge har den nya rektorn inte fått meddelande om att någon elev skulle ha insjuknat.

– Det visar sig kanske i morgon (läs: tisdag), när eleverna kommer tillbaka. Hur som helst återgår vi till de försiktighetsåtgärder vi hade tidigare - munskydd och visir finns att tillgå för de lärare som vill använda det, och vi har gurgeltester för att kunna smittspåra om någon skulle bli sjuk.

Åsa Gyllensten tillhör den grupp av kommunanställda som i slutet av november förra året fick äta middag med kommunledningen som tack för 25 tjänstgjorda år i Töreboda kommun.

– Jag är nog efter så många år i kommunen ett ganska välkänt ansikte för de flesta, säger hon och skrattar lite.

Gjutaren i november förra året: blommor, presenter och trerätters middag till en stor grupp personer som varit anställda i kommunen i 25 och 26 år. I mitten på andra raden sitter Åsa Gyllensten.
Gjutaren i november förra året: blommor, presenter och trerätters middag till en stor grupp personer som varit anställda i kommunen i 25 och 26 år. I mitten på andra raden sitter Åsa Gyllensten. Foto: Malin Bring

Vi bestämmer oss ändå för att genomföra intervjun, i den händelse att det trots allt finns en och annan läsare som inte har alla detaljer i hennes liv helt klara för sig.

Ombedd att karakterisera sig själv säger Åsa Gyllensten att hon är tydlig, noggrann, energisk och har bra minne.

När hon gör något vill hon göra det ordentligt, och hon är bra på att komma ihåg vad hon sagt och vad som beslutats i olika sammanhang.

– Skolan är en komplex värld och även om vi dokumenterar alla våra möten måste man ha vissa saker i minnet, och det är jag bra på.

Lång redogörelse

Med tanke på hennes 25 år i kommunen blir redogörelsen för de olika platser hon arbetat på ganska omfattande. Vi tar det i korta drag: hon började som barnskötare på förskolorna Syrenen och Kornknarren, läste till förskollärare och lärare och arbetade på Björkängsskolan och Centralskolan. På Centralskolan fick hon så småningom tjänsten som förstelärare, i vilket det ingick att handleda kollegorna.

Hösten 2019 började hon på en ettårig förberedande rektorsutbildning, följt av den ordinarie treåriga rektorsutbildningen, som hon nu går.

– När jag jobbade med handledning kände jag att skolutveckling och skolledarfrågor verkligen intresserade mig. Nu är jag klar med halva rektorsutbildningen och tycker att jag lärt mig mycket om vad det innebär att vara rektor.

– Jag är inte bara chef, jag är pedagogisk ledare också. Mitt fokus ska hela tiden vara elevernas välmående och kunskapsutveckling. Det är det som vägleder mig i mitt arbete.

Efter att ha arbetat i ett och ett halvt år som biträdande rektor på Kilenskolan efterträder hon nu Magnus Arvidsson som rektor. Vissa skillnader kommer det att bli med henne vi rodret, tror hon.

– Jag kommer inte att vara lika synlig som Magnus på sociala medier; jag vill hellre att hela skolan visar upp sig mer. Arbetslagen kan turas om att berätta om sin verksamhet med foto och film, tänker jag mig, det tror jag vårdnadshavarna gärna vill se.

Vilka andra ambitioner har du för Kilenskolan?

– Kilen är en väldigt bra skola där personalen hjälps åt och har ett gemensamt mål. Först och främst vill jag nog att eleverna ska tänka tillbaka på sin tid på skolan som en underbar tid, säger den nya rektorn.

Artikeltaggar

BjörkängsskolanCentralskolanKilenskolanMagnus ArvidssonSkola och utbildningTörebodaTöreboda

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.