Elever och lärare ska inte röra sig mellan klassrum och byggnader. Varje klass undervisas enbart i hemklassrummet av samma pedagoger hela dagen.
– Det är svårt att följa de nya restriktionerna utan djuplodande åtgärder, säger skolans rektor Johan Danielsson.
– Jag är ganska praktiskt lagd så jag tycker det är lite tråkigt att vi inte får ha några praktiska ämnen nu. Musik saknar jag allra mest, säger Elvira Stenberg i 9A.
– Om man vill höja betygen i något praktiskt ämne så går ju inte det just nu, säger hennes klasskamrat Emma Henriksson Berglund.
Tjejerna har just kommit tillbaka till Centralskolan efter jullovet, och har mötts av en rad nya förhållningsregler som skolledningen beslutat om för att följa de nya restriktioner som infördes under måndagen.
Under förmiddagen har eleverna haft all undervisning i sitt hemklassrum, för 9A:s del tillsammans de två klasslärarna, eller mentorerna, och en elevassistent. Mentorernas ämnen är idrott och matematik, berättar Elvira och Emma, men klassen får undervisning och uppgifter i de andra teoretiska ämnena via det digitala verktyget Teams.
Ämnena slöjd, musik, språkval och hemspråk har ställts in, medan de övriga praktiska ämnena kan genomföras teoretiskt i klassrummen, om mentorerna bedömer att det fungerar.
Maximalt två eller tre klasser äter samtidigt i matsalen enligt ett särskilt lunchschema. Lunchtillfällena sprids ut över en längre period och klasserna sitter var för sig i matsalen.
– Vi fick äta lunch redan klockan tio i dag, men vi kommer att få en smörgås lite senare så vi inte blir för hungriga, säger Elvira.
Eleverna kan gå ut på rasterna, men även om de än så länge bara upplevt en förmiddag med de nya reglerna misstänker Emma och Elvira att det kommer att bli långtråkigt att befinna sig i samma klassrum hela dagen.
– I vanliga fall brukar vi vara i tre-fyra olika klassrum på en dag, säger Elvira.
Säkra en trygg miljö
– Eftersom vi inte kan använda oss av fjärrundervisning är vi tvungna att införa andra åtgärder som kan säkra att skolan blir en trygg miljö för elever och anställda, säger Centralskolans rektor Johan Danielsson.
– Prognosen är att smittspridningen toppar i mitten på januari, och i byggnader där 300 elever plus personal vistas tillsammans kan det gå mycket snabbt om inget görs.
Den mest avgörande insatsen skolledningen inför är att varje klass och dess mentorer blir en isolerad enhet. Ämneslärare som inte har en egen klass fördelas i klasserna.
– Vi kommer att ha undervisning i alla teoretiska ämnen, och de praktiska lektioner som utgår ska bokföras och genomföras senare.
Klassrummen vädras en gång i timmen, och elevcaféet Klippan håller stängt.
– Vi i skolledningen har suttit och snickrat på åtgärderna. Vi fick en dag på oss att förbereda personalen under måndagen, som var lärarnas första arbetsdag. Samma eftermiddag informerade vi vårdnadshavarna via skolplattformen Schoolsoft.
Han är medveten om att de nya reglerna innebär en stor omställning för alla.
– Men så här långt in i matchen är mitt intryck att det går bra, säger Johan Danielsson.