Hoppa till huvudinnehållet

Sportpanelen avslöjar sina ungdomsdrömmar: ”Spelade med mina idoler”

Publicerad:

Efter ett jul- och nyårsuppehåll är Sportpanelen tillbaka.

Som start på det nya året berättar panelen bland annat om sina idrottsdrömmar från ungdomen.

Dessutom får trion svara på om det är dags för en ”sportpaus” igen i pandemins fotspår.

Kajsa Samuelsson, 15 år, från Mariestad har blivit uttagen till junior-EM i bowling i Frankrike. Vad drömde du om som ung?

Filip Thörnqvist:

– Härligt för Mariestad, men framförallt kul för Kajsa! När jag var ung drömde jag om att spela i NHL samt landslaget och jag tycker att det är viktigt att våga drömma stort som ung. För min del blev det ju varken NHL- eller landslagsspel, utan istället en lång karriär i Mariehus arena och Mariestad Bois.

– För mig blev det en fantastisk period i livet som har gett mig väldigt mycket, både på och utanför isen. Även om man inte når sina drömmar kan en karriär bli värd att minnas ändå. Jag har aldrig någonsin ångrat mitt val att vara trogen föreningen i mitt hjärta!

Filip Thörnqvist, 32 år, Mariestad. Tidigare lagkapten med 13 säsonger bakom sig i Mariestad Bois hockey. Numera fotbollsspelare i IFK Mariestad.
Filip Thörnqvist, 32 år, Mariestad. Tidigare lagkapten med 13 säsonger bakom sig i Mariestad Bois hockey. Numera fotbollsspelare i IFK Mariestad. Foto: Peter Gustafsson

Camilla Andersson:

– Först och främst vill jag säga stort grattis till Kajsa! Det ligger säkerligen hård träning och många timmar bakom denna uttagning, jättekul!

– Min stora dröm som ung var att få spela ett VM för damlandslaget i bandy. Först skulle jag komma in på bandygymnasiet i Sandviken och spela i topplaget Saik. Därefter hade jag olika delmål som jag försökte uppnå. Min dröm gick sedan i uppfyllelse när jag var 18 år och gick sista året på gymnasiet. Då fick jag äran att representera Sverige i ett VM i Ryssland. Det var stort och är någonting jag alltid kommer att minnas. Jag spelade med några utav mina idoler som jag hade som ung.

Kajsa Samuelsson är uttagen till junior-EM.
Kajsa Samuelsson är uttagen till junior-EM. Foto: Simon Svensson-Parenti

Erik Wallskog:

– Precis som tidigare talare (skribent) är det bara att gratulera Kajsa till en fantastisk milstolpe i hennes fortfarande väldigt unga karriär. Att representera Sverige är det största du kan göra oavsett ålder eller idrott.

– Som ung fotbollsspelare hade även jag storslagna drömmar. Bortsett från landslaget hade jag en tydlig målbild över hur min karriär skulle stakas ut med legendstatus i Hammarby IF som ett givet delmål. Som en dyrkare av Ronaldinho var den tilltänkta slutdestinationen FC Barcelona, men redan i tonåren smög verkligheten i kapp mig. I stället blev målet att spela fotboll högre upp i seriepyramiden än vad min käre far åstadkom under sin händelserika karriär. Där nådde jag i alla fall ända fram!

Covid-19 tvingar återigen evenemang och matcher att ställas in på alla typer av nivåer. Är det dags för en "sportpaus" igen?

Filip Thörnqvist:

– Rådande pandemi har påverkat människor på många plan. Då det nu ser ut som att smittspridningen ännu en gång ökar tror jag det är viktigt att vi lyssnar på myndigheter och de personer som är kunniga inom området.

– Självklart är det tråkigt för idrotten och alla evenemang som ställs in, men människors hälsa och välbefinnande måste alltid gå i första hand.

Kan en "sportpaus" minska smittspridningen?
Kan en "sportpaus" minska smittspridningen? Foto: Peter Gustafsson

Camilla Andersson:

– Det är en svår fråga. Hur löser man detta när det upptäcks nya varianter av viruset varje månad? Det kan vara nödvändigt med en nedstängning igen. Sen som åskådare är det ju väldigt trist när det enda man sett fram emot är att kolla på sport igen, men för att denna smitta ska stoppas så måste kanske något hända.

– Ett alternativ kan vara en nedstängning, men ett annat alternativ bör vara att alla ska vaccinera sig. Ett steg i rätt riktning är ju vaccinpassen som infört för att få gå på matcherna, men frågan är om det räcker? Just nu verkar det inte som det då smittspridningen har ökat igen.

Camilla Andersson, 28 år, Mariestad. Före detta landslagsspelare i bandy med två VM-guld och tre SM-guld på meritlistan.
Camilla Andersson, 28 år, Mariestad. Före detta landslagsspelare i bandy med två VM-guld och tre SM-guld på meritlistan. Foto: Peter Gustafsson

Erik Wallskog:

– Nej, nej och åter nej. Våren och tidiga sommaren 2020 är ingenting jag någonsin vill uppleva igen. Faktum är att jag knappt minns vad jag gjorde under den perioden när all idrott var nedstängd. Hela mitt liv, såväl privat- som yrkesmässigt, kretsar kring sport och jag är långt ifrån säker på att en ny "lockdown" är lösningen.

– Skulle pandemiläget förvärras ytterligare och en "sportpaus" faktiskt blir aktuell igen håller jag bara tummarna för att våra beslutsfattare ger fasen i ungdomsidrotten. För barn och ungdomar är idrotten en skola om gemenskap som dessutom skapar minnen för livet. Ett liv i rörelse ska alltid uppmuntras, speciellt bland yngre.

Artikeltaggar

Camilla AnderssonFilip ThörnqvistSportSportpanelen

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.