Hoppa till huvudinnehållet

Socialchef och ersättare sjuka – så är läget på boendena: ”Under kontroll”

Publicerad:
Tf socialchef Elizabeth Lindholm Hahne är frånvarande denna vecka. Hennes ersättare enhetschefen Sofia Axelsson har nu testats positivt för covid-19. Men läget i äldreomsorgen är enligt Axelsson under kontroll. Bildkollage.
Tf socialchef Elizabeth Lindholm Hahne är frånvarande denna vecka. Hennes ersättare enhetschefen Sofia Axelsson har nu testats positivt för covid-19. Men läget i äldreomsorgen är enligt Axelsson under kontroll. Bildkollage. Foto: Anneli Malm

Smittspridningen har ökat enormt under årets första vecka. Äldreomsorgen i Mariestads kommun är dock inte uppe i krisläge än.

– Men jag fick precis ett positivt testsvar, säger enhetschef Sofia Axelsson som denna vecka ersätter tf socialchef Elizabeth Lindholm Hahne som vård- och omsorgschef.

Under onsdagsförmiddagen hade Sofia Axelsson, till vardags enhetschef på Alens särskilda boende, ett avstämningsmöte med sina kollegor i Mariestads kommun. Dessförinnan hade hon fått reda på att hon är smittad av covid-19.

– Jag är inte speciellt sjuk men vi har det i familjen, säger Sofia Axelsson och berättar att hon är trippelvaccinerad.

Enligt telefonsvararen är tf socialchef Elizabeth Lindholm Hahne frånvarande på grund av sjukdom. Därför ersätter Sofia Axelsson henne som vård- och omsorgschef och i mötet om covid-läget på de särskilda boendena i kommunen.

– Vi har ströfall där personal testats positiv, som vi smittspårar utifrån. Men det är inget krisläge än, sammanfattar Sofia Axelsson.

Sofia Axelsson är till vardags enhetschef på särskilda boendet Alen i Mariestad. Arkivbild.
Sofia Axelsson är till vardags enhetschef på särskilda boendet Alen i Mariestad. Arkivbild. Foto: Anneli Malm

”Kan svänga snabbt”

Utifrån det aktuella läget menar hon att de klarar sin bemanning bra, än så länge.

– Vi är väl medvetna om att det kan svänga snabbt, säger hon.

– Vi följer kommunens pandemiplan och det finns en plan för vad man gör när en hel personalgrupp blir hemma som vi kan aktualisera om läget kräver det. Men just nu är vi inte i ett läge där vi ställer in insatser.

Vikarier är vardag

Sofia Axelsson bekräftar att svarstiden på PCR-tester är en ny verklighet att förhålla sig till.

– De som smittspåras jobbar under tiden, om de inte får symptom, så det blir inte sårbart på samma sätt.

Vab och anhörigkarantän är andra parametrar som gör att vikarier och ersättare får tas in.

– Att ha vikarier är vardag för oss. Men där kan det finnas andra orsaker såsom semester och annan sjukdom.

Läget skulle förvärras om det blir brist på timvikarier.

– Varje dag görs en bedömning om en vakans måste ersättas helt eller delvis. Om det inte finns några timvikarier beordras ordinarie personal in.

Men där är ni inte nu?

– Nej, inte mer än vad det kan vara vid vanliga tillfällen vid sjukdomstoppar.

På Fredslunds äldreboende i Hasslerör är läget under kontroll enligt enhetschefen Sena Hadzic. Arkivbild.
På Fredslunds äldreboende i Hasslerör är läget under kontroll enligt enhetschefen Sena Hadzic. Arkivbild. Foto: Charlotte Ferneman

”Läget under kontroll”

Enhetschefen på Fredslunds särskilda boende i Hasslerör, Sena Hadzic, bekräfta Sofia Axelssons bild:

– Läget är under kontroll. Givetvis finns det folk som är sjuka men det är inte mer än vad det brukar vara under januari och februari.

Det är inte heller mer vab än vanligt.

– Det finns personal som är sjuka men det är hanterbart, än.

Artikeltaggar

ÄldreÄldreboendeÄldreomsorgAlens särskilda boendeCoronavirusetElisabet Lindholm HaneHasslerörMariestadMariestads kommunMariestads kommunSjuksköterskaUndersköterskaVård och omsorg

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.