Hoppa till huvudinnehållet

De har betytt mycket för Sportpanelens trio

Publicerad:

I måndags prisades några av Sveriges främsta idrottare på Idrottsgalan i Stockholm.

Sportpanelen tycker till om sina personliga ledarfavoriter genom åren och tar även pulsen på EM i herrhandboll.

Nomineringarna till Årets ideella ledare inom barn – och ungdomsidrotten i Mariestad kan nu skickas in. Vem tycker du kan passa till det, eller vilken ledare har betytt mycket för dig?

Filip Thörnqvist:

– Först och främst så vill jag rikta ett stort tack till alla ideella ledare och krafter som finns inom alla föreningar. Man får inte glömma bort att utan dem så hade en förening aldrig fungerat. Glöm inte bort att uppmuntra dem ibland. Vem som vinner är hugget som stucket och alla kandidater är värda all uppmärksamhet. Ni är guld.

– Jag har många ledare som betytt oerhört mycket för mig, och svårt att välja ut en specifik. Men en som betytt väldigt mycket på senare år är Karl Helmersson. Han fick mig att spela min bästa hockey, men även växa på ett personligt plan genom att ta mycket ansvar och så vidare.

Filip Thörnqvist, 32 år, Mariestad. Tidigare lagkapten med 13 säsonger bakom sig i Mariestad Bois hockey. Numera fotbollsspelare i IFK Mariestad.
Filip Thörnqvist, 32 år, Mariestad. Tidigare lagkapten med 13 säsonger bakom sig i Mariestad Bois hockey. Numera fotbollsspelare i IFK Mariestad. Foto: Peter Gustafsson

– Sen hade jag honom i många år och fick vara med på hans resa från en ganska nervös ny tränare, till att bli en av de absolut bästa jag någonsin haft. Nu kan man se honom i Karlskogas bås, men var så säkra hans resa kommer inte ta slut där.

BIK Karlskogas tränare Karl Helmersson.
BIK Karlskogas tränare Karl Helmersson. Foto: Peter Gustafsson

Camilla Andersson:

– Det är en svår fråga för mig att svara på då jag själv inte är uppvuxen här eller har bott här så länge. Men en ledare som har varit viktig och betytt mycket för mig under min bandykarriär är Tomas Linder ifrån Sandviken. Varför just han har betytt så mycket för mig är för att han gav mig förtroende och speltid när jag precis hade flyttat till Sandviken som ung.

– Tomas var en lyhörd ledare och som såg oss i laget både som individer och som spelare. En förstående ledare som ständigt har en god dialog till sina spelare och som visar uppskattning, det tror jag man vinner mycket på i längden.

Peter Gustafsson:

– Flera tränare finns att tacka, ingen nämnd ingen glömd. Men även alla föräldrar som hjälpte till med det andra praktiska i mina ungdomsår. Inte minst mina egna föräldrar, Gunnar och Ann-Brith, som ställde upp med allt från jobb i föräldraförening till att köra bussen till bortamatcherna.

– Jag hoppas det kommer in många nomineringar till idrottsledarpriset. Några som borde finnas med är exempelvis Henrik Granqvist och Patrik Thörnqvist, som engagerar sig stort i Mariestads AIF:s ungdomshandboll.

EM i herrhandboll är igång i Slovakien och Ungern. Vilka är dina känslor om Sveriges chanser i mästerskapet?

Filip Thörnqvist:

– Jag hade höga förväntningar på Sverige inför mästerskapet, man har en bred trupp kanske bredast i hela EM? Vinsten mot Bosnien var givetvis helt enligt plan. Förlusten mot Spanien var en missräkning är klart, och Sverige gjorde inte sin bästa match utan mycket tekniska fel. Det gör att man spelar i stort sett om avancemang varenda match framöver.

– Något säger mig att man klarar av det och tar sig långt i turneringen men då måste spelet upp än senast mot Spanien.

Camilla Andersson:

– Med mitt tränade handbollsöga tror jag Sverige har goda chanser till medalj i mästerskapet, så länge de inte slarvas som jag upplevde att de gjorde i lördagens match mot Spanien.

– Känslan är att när alla spelare är påkopplade och fokuserade kan de slå vilket lag som helst. Men det kan också svänga lika fort åt andra hållet om inte alla spelare är påkopplade och redo för match.

Camilla Andersson, 28 år, Mariestad. Före detta landslagsspelare i bandy med två VM-guld och tre SM-guld på meritlistan.
Camilla Andersson, 28 år, Mariestad. Före detta landslagsspelare i bandy med två VM-guld och tre SM-guld på meritlistan. Foto: Peter Gustafsson

Peter Gustafsson:

– Sverige har ett riktigt bra lag, men saknade Max Darj mot Spanien i lördags. Då tog Spanien åter en vinst mot Sverige, som inte besegrat de dubbla regerande europamästarna på evigheter.

– Corona-EM fortsätter och sent i går kväll spelade Sverige mot Tjeckien, så jag kan inte räkna in det resultatet i skrivande stund. Men jag tror att Sverige går långt i mästerskapet.

– Det känns däremot konstigt att se storpublik på läktarna när vi i Sverige knappt får ha några åskådare.

Det svenska herrlandslaget tog sig vidare till mellanrundan i EM.
Det svenska herrlandslaget tog sig vidare till mellanrundan i EM. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Artikeltaggar

ÅsikterCamilla AnderssonFilip ThörnqvistSportpanelen

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.