Hoppa till huvudinnehållet

Guld-Philip efter Idrottsgalan: ”Det känns stort”

Publicerad:
Paraskytten Philip Jönsson tilldelades Sportspegelpriset vid Idrottsgalan 2022. Mats Nyström från SVT Sport till höger.
Paraskytten Philip Jönsson tilldelades Sportspegelpriset vid Idrottsgalan 2022. Mats Nyström från SVT Sport till höger. Foto: Christine Olsson/TT

Det blev inget Jerringpris, men däremot hedersamma Sportspegelpriset när Ullervadskillen Philip Jönsson närvarade vid Idrottsgalan på måndagskvällen.

– Det känns stort. Många duktiga idrottare har fått det tidigare, säger paraskytten när han smält alla intryck under tisdagens förmiddag.

Det var i annexet i Avicci arena i Stockholm som den i SVT och radio direktsända Idrottsgalan ägde rum.

Idrottsintresserade kunde där följa de olika prisutdelningarna. För skaraborgare och kanske speciellt Mariestadsbor var det extra spännande att följa Radiosportens omröstning av Jerringpriset.

Philip Jönsson fanns med som en av de åtta kvarvarande kandidaterna, men föll bort i ett första skede.

– Jag vill tacka alla som röstade på mig. Jag fick mycket stöd från nära och kära och runt om i landet. Synd att det inte räckte hela vägen.

Flest röster av det svenska folket fick hopplandslaget i ridsport före skridskoåkaren Nils van der Poel. Precis enligt Philip förutsägelser vad gäller toppduo.

Lång applåd

Guld-Philip fick istället motta en stor applåd när han mottog Sportspegelpriset av Mats Nyström av SVT sport.

– Jag var förberedd på att jag skulle få ett pris. Kul att få pris oavsett vad det är. Det var lite nervöst, som att starta en tävling. Jag jobbar med nervositeten för att kunna ta det till det positiva.

Jag var förberedd på att jag skulle få ett pris

27-åringen deltog på Idrottsgalan tillsammans med mamma Ann-Christine, pappa Mats och syster Annie. På grund av restriktionerna hade arrangören minskat ner antal deltagare och hade heller inget traditionellt mingel eller efterfest.

– Det var väldigt få på middagen och de höll isär alla sällskap, berättar Philip, som är känslig för infektioner.

Han fortsätter:

– Idrottsgalan var som jag trodde den skulle vara. Jag hoppas få vara med fler gånger.

Tävlingsmässigt gäller EM i Norge i mars.

– Det siktar jag på just nu, men det känns som EM ställs in. Jag kommer träna inför det när mitt gevär kommer tillbaka från service denna vecka.

Motiveringen till priset lyder:

”Philip Jönsson, som vann Sveriges enda guld i Paralympics, får Sportspegelpriset. Philip har en sällsynt sjukdom, som kan förkorta livslängden, men varken sjukdomen eller pandemins utmaningar stoppade honom. Philip Jönsson åkte till Tokyo, satte paralympiskt rekord i luftgevär och vann. Han är en inspirerande förebild som visar att det går att prestera på högsta nivå trots tuffa omständigheter.”

Senaste pristagarna

De fem senaste pristagarna i Sportspegelpriset:

2021: Matilda Plan, bandy och fotboll.

2020: Sebastian Samuelsson, skidskytte.

2019: Amanda Zahui, basket.

2018: Börje Andersson-Junkka, fotboll.

2017: Lena Sundqvist, journalist.

• Sportspegelpriset, instiftat 1998, kan delas ut till den idrottsman, idrottskvinna eller det lag som i tävling utfört en anmärkningsvärd prestation under året som gått, och som genom sin insats betytt mycket för sin idrott. Priset kan även tilldelas den ledare, forskare, aktiv eller annan som genom sin verksamhet gagnat idrotten från etiska, medicinska, sociala eller idrottsliga synpunkter. Priset kan ej tilldelas någon som under karriären fällts för dopning.

Philip Jönsson hoppas kunna tävla på EM i Norge i mars. Arrangemanget riskerar dock att bli inställt eller flyttat.
Philip Jönsson hoppas kunna tävla på EM i Norge i mars. Arrangemanget riskerar dock att bli inställt eller flyttat. Foto: Christine Olsson/TT
Guld-Philip hyllades på Idrottsgalan – tilldelades SportspegelprisetFinalist till Jerringpriset: ”Fantastiskt att folk röstat så mycket på mig”

Artikeltaggar

IdrottsgalanMariestads skyttegilleParasportPhilip Jönsson

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.