Hoppa till huvudinnehållet

Mögelfri träning i Elvärket: ”Ett riktigt lyft”

Publicerad:
De tre klubbarna i paraplyföreningen Dojo Elvärket i Mariestad andas optimism. I början av januari kunde nämligen träning genomföras i en nymålad lokal med fräscha mattor. Här syns Tyra Irrhäll och Lov Bengtsson.
De tre klubbarna i paraplyföreningen Dojo Elvärket i Mariestad andas optimism. I början av januari kunde nämligen träning genomföras i en nymålad lokal med fräscha mattor. Här syns Tyra Irrhäll och Lov Bengtsson. Foto: Peter Gustafsson

Skinande rent och full aktivitet.

Så ser det ut när den nya mattan i kampsportslokalen på Elvärket i Mariestad tagits i bruk.

– Det har säker blivit 100 timmars ideellt jobb totalt för föreningarna, säger judoklubbens Benny Stenlund.

De tre kampsportsklubbarna Mariestads judoklubb, Gentlemannafabriken MMA och Takenoko budoklubb hyr träningslokalen tillsammans under paraplyföreningen Dojo Elvärket.

Med stor glädje kör barngruppen träning. Anton Grünert på huvudet, John Johansson Carlsson i mitten och Valter Brandstedt är några grabbar som trivs.
Med stor glädje kör barngruppen träning. Anton Grünert på huvudet, John Johansson Carlsson i mitten och Valter Brandstedt är några grabbar som trivs. Foto: Peter Gustafsson

På grund av mögelskador i mattan sökte och fick klubbarna ekonomiskt stöd av kommunen på 60 000 kronor för inköp av ny matta. Dessutom lade varje förening till 10 000 kronor vardera.

– Vi har fått bra hjälp av kommunen och det blir ett fint lyft för hela lokalen, säger Oskar Svensson i MMA-klubben.

Klubbarna har träningstider i anslutning till varandra och när MT kikade in i lokalen diskuterade Benny Stenlund och Oskar Svensson färgsättning över en för tillfället blå vägg.

Ett rött tävlingsområde och nymålade väggar gör det så mycket trevligare att vista i dojon.
Ett rött tävlingsområde och nymålade väggar gör det så mycket trevligare att vista i dojon. Foto: Peter Gustafsson

Det är klubbarna som monterat in den nya mattan och gjorde diverse andra åtgärder i den välanvända lokalen. Förutom mattan på cirka 75 kvadratmeter har det målats och installerats ett skydd där man kan placera tyngdlyftargrejor.

– Det som är kvar är en bänk för åskådare vid ena väggen plus vaddering. Nu är det svårare att få ihop det med tanke på att ordinarie verksamhet är igång, säger duon om när på dygnet arbetet kan utföras.

Uppfräschningen är mycket uppskattad.

– När barnen kom första gången den 9 januari tyckte de det var jätteroligt. Sedan har vi ett matchområde (röda mattor i en yta) i den stora mattan (tatami-matta). Tidigare har vi lagt ut bälten som avgränsning, säger Benny Stenlund.

Tränaren Benny Stenlund visar Ebba Grünert en övning.
Tränaren Benny Stenlund visar Ebba Grünert en övning. Foto: Peter Gustafsson

Benny Stenlund hoppas att förändringarna i träningslokalen ska locka fler aktiva till sporterna. För judon i Mariestad har det under de senaste månaderna blivit ett lyft.

– Vi har inte haft det här antalet barn i träning på väldigt många år. Vi har nästan 30 barn och då blir det trångt när alla är här samtidigt. Då måste vi har tre tränare. Dessutom har vi barn som står på kö och vi ska prata om hur många av dem som vi kan ta in, säger Benny Stenlund, som konstaterar att det inte finns obegränsat med lokaltider eftersom det är tre klubbar som samsas.

Lokalkollegan Gentlemannafabriken har cirka 20 aktiva i klubben. På grund av pandemin har utövarna lagt om träningen till mer ”soloträning” istället för närkontakt.

Liv och Djingis Gazaferi med kämpatag.
Liv och Djingis Gazaferi med kämpatag. Foto: Peter Gustafsson

Fick pengar

Det är uppåt i judoklubben, där Benny konstaterar en negativ nyhet sett till sporten i stort. Det är nämligen så att Karlsborgs judoklubb lägger ner.

– Karlsborg ringde till mig före jul och sa att de inte hade någon tränare som tar över efter en som varit med länge. Karlsborg hade pengar över i klubben som de ville dela med sig. Vi fick 10 000 kronor, som de tyckte skulle komma en judoklubb tillgodo.

Oskar Svensson i Gentlemannafabriken
Oskar Svensson i Gentlemannafabriken Foto: Peter Gustafsson
Fritt fram på mattan.
Fritt fram på mattan. Foto: Peter Gustafsson

Artikeltaggar

Gentlemannafabriken MMAJudoKampsportMariestads JudoklubbTakenoko Budoklubb Mariestad

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.