Nya riktlinjerna för pcr-tester börjar gälla direkt – då får du provta dig

Vård & omsorg | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Genrebild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer för prioritering av provtagning för covid-19 gäller med omedelbar verkan i Västra Götaland, meddelar regionen i ett pressmeddelande. Personer som inte behöver vara fysiskt på plats på sitt arbete behöver inte längre provta sig.

Belastningen på provtagning för covid-19 har varit mycket hög i landet – inte minst i Västra Götalandsregionen där den stora mängden prover har gjort svarstiderna mycket långa. I Västra Götaland togs 107 945 PCR-prover under förra veckan, nytt rekord under pandemin.

På torsdagen 20 januari beslutade Folkhälsomyndigheten om nya rekommendationer för prioritering av provtagning. Syftet är att testresurserna behöver prioriteras där de gör som mest nytta.

Dessa införs med omedelbar verkan i Västra Götaland. Provtagning rekommenderas nu vid medicinska behov efter läkares bedömning, för personal inom hälso- och sjukvård och äldreomsorg samt för personer med symtom som inte har möjlighet att arbeta hemifrån. Där inkluderas elever i grund- och gymnasieskola eller motsvarande skolformer.

Övriga personer ska inte provta sig. Regionen trycker dock på att det är fortsatt viktigt att stanna hemma under sjukdomsperioden och undvika nära kontakter utanför hushållet.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.