Här får gammal fritidsutrustning nytt liv: ”Vi drar gränsen vid vapen”

Publicerad:
I lokalen på ungdomskulturhuset Elvärket i Mariestad har Morgan Moberg, fritidsledare, påbörjat insamlingen av begagnad sport- och friluftsutrustning. Foto: Charlotte Ferneman

Bortglömda, urväxta eller omoderna. Hos Fritidsbanken Mariestad får all sport- och fritidsutrustning lika mycket kärlek.

Nu pågår insamlingen av prylar.

– Ju snabbare det går, desto snabbare kan vi öppna, säger Morgan Moberg, fritidsledare.

Historien om Fritidsbanken Mariestad började 2016 då Marie Engström Rosengren (V) lämnade in en motion om att inrätta ett sport- och fritidsbibliotek i kommunen. Sedan dess har turerna varit många, inte minst har lokal- och kostnadsfrågor varit i fokus.

Planer på fritidsbank i MariestadFritidsbanken än kvar på bänkenBanken där lånen är gratis är på gång i Mariestad: ”Bra för barnfamiljer”

Men så i början av 2021 fick sektorschef Åsa Alvner i uppdrag att ta fram kostnadsförslag och sätta planen i verket.

Och snart är bollen i mål.

Nu har den nyrenoverade lokalen på ungdomskulturhuset Elvärket slagit upp portarna för insamlingen av begagnad sport- och friluftsutrustning.

Morgan Moberg, fritidsledare, kommer att kombinera sin tjänst på Elvärket med att arbeta på prylbiblioteket.

– Lokalen är så gott som färdig. Vi har fått hit en skridskoslip och en verktygsvagn som jag ska montera ihop, säger han och fortsätter:

– Sedan ska alla grejer som lämnas in registreras och kategoriseras.

Återanvändning i fokus

Mariestad blir nu den omkring 112:e kommunen i landet att inrätta en fritidsbank för att främja en aktiv livsstil och motverka stillasittande. Grundpelarna bygger på att det ska vara gratis, hållbart och öppet för alla.

Utrustningen skänks av privatpersoner, företag och organisationer.

– Det kan handla om saker som ligger hemma och samlar damm, till exempel skidskor och hjälmar som barnen har vuxit ur, säger Morgan Moberg.

– De vuxna kanske har bytt intresse eller så har de inte möjlighet att utöva aktiviteten längre.

Bland föremålen som redan tagit plats på de många hyllmeterna finns skridskor, tält, stormkök och diverse bollar.

– Vi reparerar det som behövs och har inga ersättningskrav. Det som inte går att laga använder vi till reservdelar, eller så går det till återvinning.

När fritidsbanken har fått in ett tusental artiklar kommer utlåningen att öppna.

– Reaktionerna har varit övervägande positiva, både på sociala medier och på stan.

Tar ni emot allt?

– Vi har pratat med representanter för Fritidsbanken och kommit överens om att vi drar gränsen vid vapen. Vi tar inte emot saker som paintball-gevär eller pilbågar.

– När det gäller minderåriga får utlånaren ta ställning till vad som är rimligt, att till exempel låna ut en fotboll till en åttaåring är inga konstigheter.

Fritidsbanken finns i en tredjedel av Sveriges kommuner. Inom MTG var Gullspång först med att öppna under 2020. Nu är det Mariestads tur. Töreboda kommun röstade ned förslaget i höstas.
Fritidsbanken finns i en tredjedel av Sveriges kommuner. Inom MTG var Gullspång först med att öppna under 2020. Nu är det Mariestads tur. Töreboda kommun röstade ned förslaget i höstas. Foto: Charlotte Ferneman

”Hängt på låset”

Också Tomas Ekström, kultur- och fritidschef i Mariestads kommun, ser fram emot premiären:

– Det känns jättebra att kunna öppna snart och att vi har fått en snygg och enhetlig lokal.

– Vi har hängt på låset efter att lokalen stod färdig innan jul. Jag har jobbat med serviceyrken hela livet och älskar att meka och reparera saker, säger Morgan Moberg.

Att öka utbudet av fritidshjälpmedel och parasportutrustning är en viktig aspekt för landets fritidsbanker, menar kultur- och fritidschefen.

– Det handlar ofta om dyr specialutrustning. Fritidsbanken arbetar med att utveckla verksamheten genom arvsfondsprojekt, säger Tomas Ekström.

Artikeltaggar

ElvärketFritid och livsstilFritidsbankenMariestadMariestads kommun

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare