Hoppa till huvudinnehållet

Vänerleden blir nationell cykelled – väntas öka turismen: ”Jättestort lyft”

Publicerad:
Vänerleden som går runt Sveriges största sjö, är nu godkänd som en ny nationell cykelled av Trafikverket, som nyligen tog det formella beslutet. Förbi Mariestad och Gullspång stod den klar redan förra sommaren, bilden visar Vänerledens skylt i Otterbäcken. Arkivbild.
Vänerleden som går runt Sveriges största sjö, är nu godkänd som en ny nationell cykelled av Trafikverket, som nyligen tog det formella beslutet. Förbi Mariestad och Gullspång stod den klar redan förra sommaren, bilden visar Vänerledens skylt i Otterbäcken. Arkivbild. Foto: Per Claesson

Vänerleden, som passerar både Gullspångs och Mariestads kommuner, klassas som en nationell led. Det blir den sjätte i Sverige.

Den invigs under tidig sommar och nu hoppas turismansvariga på fler besökare runt Vänern.

Cykelleden runt Vänern blir 64 mil lång och kommer att vara uppmärkt och klar med Trafikverkets officiella cykelledsskyltar inför sommarsäsongen 2022. Några av sträckorna används redan idag som cykelled medan andra blir nya.

Anna Söderman, näringslivsutvecklare på Mariestads kommun, menar att det får stor betydelse för turismen runt Vänern att den klassas som nationell cykelled.

– Erfarenheter från andra områden, som Kattegattleden, visar att besökarna ökar i takt med att leden blir känd. Nationella leder är stort utomlands, det är vanligare i Danmark, Tyskland och Holland. Det blir ett jättestort lyft för vårt område, säger Anna Söderman.

Anna Söderman, näringslivsutvecklare på Mariestads kommun, menar att den nya nationella cykelleden kommer att ge ett lyft för turismen i området.
Anna Söderman, näringslivsutvecklare på Mariestads kommun, menar att den nya nationella cykelleden kommer att ge ett lyft för turismen i området. Foto: Charlotte Ferneman

Agatha Lahaise, turismansvarig Gullspångs kommun, lyfter fram att denna typ av nationella och uppmärkta leder efterfrågas av bland andra tyskar, danskar och nederländare.

Att det är en nationell cykelled gör att leden blir synlig i många olika sammanhang och får en annan status. På sikt kan man därför förhoppningsvis räkna med fler cykelturister här.

En trend

Det är också rätt i tiden med natur- och outdoorturism, menar Anna Söderman.

– Cykling och vandring är sådant som ökar. Det var på gång innan och i och med pandemin fick det ännu större skjuts.

Vandra och cykla i Mariestad – här är bästa tipsen

Vänerleden kommer att vara uppdelad i fyra etapper som är mellan tio mil och 18 mil långa. Längs vägen ska vara flera sevärdheter och besöksmål, därför är uppskattningen att en etapp passar för en tre-fyra dagars tur.

Utmed cykelleden i Mariestad och Gullspångs kommuner passerar man Sjötorp med Göta kanals start. Sträckan mellan Sjötorp och Gullspång går utmed Vänern och bjuder på många fina vyer, menar Anna Söderman.

– Otterbäcken är nästa pärla, där man kan göra en avstickare till Södra Råda. Det finns många jättefina ställen att stanna till på och fika och äta, säger Anna Söderman.

En till led på gång

Arbetet med Vänerleden görs av Vänersamarbetet tillsammans med samtliga 13 kommuner runt Vänern och i tätt samarbete med Visit Värmland och Turistrådet Västsverige.

– Det är såklart roligt att vi har ett samarbete runt Vänern, det ger jättemycket.

Det kan även bli ytterligare en nationell cykelled i vårt område, vilket kan lyfta besöksnäringen ytterligare.

– Det är lite att gå före i tiden, Göta kanal är på väg att bli en. Det är inget officiellt beslut, men allt tyder på att vi har ytterligare en nationell led. Den kan kopplas ihop med Vänerleden, vilket gör det ännu mer intressant, säger Anna Söderman.

Artikeltaggar

Agatha LahaiseAnna SödermanFritid och livsstilGullspångLake Vänern grand tourMariestadTurismVänernVänersamarbetet

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.