Efter kritiken – regeringen höjer evenemangsstödet

Nöje/Kultur | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) och näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) presenterar nya ekonomiska stöd med anledning av pandemin. Bild från när den nya regeringen presenterades.
Foto: Sören Andersson/TT
Regeringen höjer maxbeloppet i evenemangsstödet och utökar andelen man kan få stöd för från 70 till 90 procent.

– Beskedet i dag är att höja stödandelen från 70 till 90 procent för att alla som planerar och arrangerar evenemang ska våga göra det. Vi höjer också maxbeloppet till 22,5 miljoner kronor, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) på en pressträff tillsammans med kulturministern.

Svensk scenkonst efterlyste i förra veckan "kraftfulla ekonomiska insatser" samt skyndsamma besked i ett öppet brev till kulturministern.

"Vi har fått besked om att återstartsmedlen som ligger i budgeten 2022 ska omvandlas till krisstöd. Men det finns inga besked om hur eller för vilken period. Nu är det bråttom att få ut pengarna", skev ordförande Birgitta Svendén och vd Mikael Brännvall.

Företrädare för kultursektorn träffade kulturministern i onsdags förra veckan för att diskutera branschens behov av stöd – men fick då inga löften om mer pengar till branschen.

Efter mötet kommenterade kulturministern att det var för tidigt att säga något om eventuella ekonomiska stödpaket. Men att kulturdepartementet jobbar med en översyn av evenemangsstödet som infördes i april förra året och ska hjälpa arrangörer att ställa in eller begränsa arrangemang på grund av restriktionerna.

Av de totalt tre miljarder kronor som avsatts till evenemangsstödet har ungefär 65 miljoner utnyttjats hittills – ett tecken på att det inte fungerar menar Emelie Löfmark, ordförande för Sveriges producenter och privatteatrar.

Evenemangsstödet gäller evenemang för minst 250 personer inom kultursektorn och även mässor och marknader, evenemang inom det civila samhället samt vissa sportevenemang.

Andra stöd till kulturen under pandemin är det rena krisstödet, omställningsstöd och omsättningsstöd.

Helena Björk/TT

Erika Josefsson/TT

Elin Swedenmark/TT

Sofia Sundström/TT

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.