Hoppa till huvudinnehållet

Sportpanelen om damhockey och starkaste OS-minnet

Publicerad:
Mariestad Bois ser ut att få ett damlag i ishockey. Ett initiativ som startade som en slags spontanträning kanske kan gå hela vägen till ett seriespel.
Mariestad Bois ser ut att få ett damlag i ishockey. Ett initiativ som startade som en slags spontanträning kanske kan gå hela vägen till ett seriespel. Foto: Erik Wallskog/Arkiv

Damhockey är på tapeten i Mariestad igen. Det började som spontanhockey men går numer under Bois flagga. Vad tycker ni om initiativet?

Filip Thörnqvist:

– Underbart! Det började ju med att Robert och Robert drog igång något som blivit kallat för tjejhockey för några år sedan. Jag har själv en dotter som spelar där nu och jag är även med och hjälper till. Så tillväxten för tjejer i Mariestad Bois ser mycket bra ut, vi är väldigt många på träningarna!

– Och det skulle verkligen vara svinkul om Mariestad skulle ha ett damlag så snart som möjligt! Hoppas verkligen det sker något och att man får den stöttningen som behövs från föreningen för att bedriva det. Det är ju ändå 2022 nu så verkligen på tiden!

Filip Thörnqvist, 32 år, Mariestad. Tidigare lagkapten med 13 säsonger bakom sig i Mariestad Bois hockey. Numera fotbollsspelare i IFK Mariestad.
Filip Thörnqvist, 32 år, Mariestad. Tidigare lagkapten med 13 säsonger bakom sig i Mariestad Bois hockey. Numera fotbollsspelare i IFK Mariestad. Foto: Peter Gustafsson

Camilla Andersson:

– Jag tycker det är ett jättebra initiativ! Som damidrottare vet jag hur viktigt det är att sport syns för att etablera ett intresse hos unga tjejer. Oavsett vad denna "satsning" mynnas ut i är det roligt att det finns möjlighet för tjejer att spela ishockey här i stan.

– Av erfarenhet från arbete i skolan så vet jag att det finns tjejer som är intresserade av hockey och finns det ett damlag här i stan kan intresset bevaras även i äldre åldrar. Som avdankad bandyspelare så lockar ju detta initiativ, att kanske någon gång testa på en annan skridskosport. Jag har alltid funderat om hockey kanske skulle vara något för mig.

Simon Svensson-Parenti:

– Det är ett jättehärligt initiativ! För att något sånt här ska kunna startas behövs det verkligen någon eller några riktigt drivna för att visa att det är på allvar, och om det är någon som är driven är det Suzan Ranson. Synd att hon inte flyttade hit från Stockholm tidigare!

– En så stor hockeystad som Mariestad och en så ambitiös klubb som Bois borde verkligen ha ett damlag. Det ska bli kul att se var den här "satsningen" tar vägen, men det vore superhäftigt om det gick hela vägen till ett seriespel.

Tre Kronors OS-guld från 2006 är något som MT:s sportpanel minns väl.
Tre Kronors OS-guld från 2006 är något som MT:s sportpanel minns väl. Foto: Pontus Lundahl/TT/Arkiv

En vecka kvar tills vinter-OS drar igång. Berätta om ett starkt OS-minne som sitter kvar hos dig, och vad ser du mest fram emot att följa i år?

Filip Thörnqvist:

– "Foppa" till "Sudden", ett litet backhanddropp till Lidström och paaaaaang! Jag pratar givetvis om Sveriges senaste OS-guld i hockey. Det finns många härliga OS-minnen men det är väl det som satt sig mest. Tre av de absolut största vi fått fram inom hockeyn får alla vara med och avgöra ett OS. Magiskt rent ut sagt!

– Härligt med mycket sport inom några dagar. Jag ser givetvis fram emot hockeyn men det finns så mycket annat. Gillar att följa det mesta, men hockey, skidor och skidskytte ligger mig närmast om hjärtat ändå.

Camilla Andersson:

– Ett starkt minne jag har är när Sverige vann OS-guld i ishockey 2006. Framförallt blickar man tillbaka till det avgörande målet mot Finland när "Foppa" droppar pucken till Sundin som sedan lägger den till Lidström som gör det avgörande målet. Jag vill också minnas en jätteräddning av Henrik Lundqvist i slutminuterna. Det är ett häftigt minne!

– Inför årets tävlingar i OS ser jag mest framemot damhockeyn. Vi har ju en lokal kändis (Linn Peterson) som blev uttagen till den svenska truppen och som jag tror kommer göra stora avtryck i turneringen.

Camilla Andersson, 28 år, Mariestad. Tidigare bandyspelare med SM-guld och VM-guld på meritlistan.
Camilla Andersson, 28 år, Mariestad. Tidigare bandyspelare med SM-guld och VM-guld på meritlistan. Foto: Peter Gustafsson

Simon Svensson-Parenti:

– Hockeyguldet 2006 i all ära, det OS-minne som ger mig mest rysningar är Marcus Hellners skiathlonguld 2010. Lagkörningen där Hellner och Anders Södergren bromsar klungan medan Johan Olsson sticker. Sista kilometern är klassisk, när en slutkörd Olsson blir ikappåkt men lyckas bärga ett brons samtidigt som Lerdalas stolthet tar guldet. Loppet finns på Youtube ifall ni vill återuppleva svensk skidhistoria.

– Med Mariestadsögon ska det bli oerhört kul att följa Linn Peterson i damhockeyn. Men en herrturnering utan NHL-spelare är lika ointressant som att titta på målarfärg som torkar. Nej tack. Istället ser jag mest fram emot längdskidåkningen och skidskyttet.

Marcus Hellner skejtar mot OS-guld på herrarnas 30 kilometer skiathlon under spelen i Vancouver 2010. Där bakom kniper också Johan Olsson en bronspeng. Mellan svenskarna slutade tysken Tobias Angerer.
Marcus Hellner skejtar mot OS-guld på herrarnas 30 kilometer skiathlon under spelen i Vancouver 2010. Där bakom kniper också Johan Olsson en bronspeng. Mellan svenskarna slutade tysken Tobias Angerer. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Artikeltaggar

ÅsikterCamilla AnderssonFilip ThörnqvistSportSportpanelen

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.