Hoppa till huvudinnehållet

Volvos vd: "Sikten framåt är låg"

Publicerad:
AB Volvo slog analytikernas förväntan när det kommer till vinst och omsättning. Här bolagets vd Martin Lundstedt.
AB Volvo slog analytikernas förväntan när det kommer till vinst och omsättning. Här bolagets vd Martin Lundstedt. Foto: Adam Ihse/TT

Lastbilsjätten AB Volvo har gjort ett starkt kvartal och bjuder på extrautdelning. Men orderboken är något tunnare än jämförelsekvartalet 2020 och komponentbristen fortsätter.

– Det är ett starkt kvartal, vi har en stark leveranssiffra inte minst för lastbilar som ökar med 20 procent, säger Martin Lundstedt till TT.

AB Volvo slog analytikernas förväntan när det kommer till vinst och omsättning.

Företaget redovisar en vinst före skatt på 10,2 miljarder kronor för fjärde kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 11,9 miljarder kronor samma period året före.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 9 930 miljoner kronor, enligt Bloombergs sammanställning.

Omsättningen steg till 102,4 miljarder kronor, jämfört med 96,9 miljarder kronor ett år tidigare. Här låg förväntningarna på 93 852 miljoner kronor.

Minskad orderingång

Under fjärde kvartalet föll orderingången på lastbilar kraftigt, från 86 000 lastbilar netto fjärde kvartalet 2020, till 68 000 samma period 2021. Sett över helåret steg emellertid orderingången.

– Fjärde kvartalet 2020 var extremt starkt. Tittar man på kvartal fyra 2021 var det också väldigt starkt. Och det ska man jämföra med leveranssiffran som var 60 000 totalt sett med allt från lätta till tunga bilar.

– Den viktigaste siffran är att leveranserna har ökat, framhåller Lundstedt.

Samtidigt drabbas bolaget fortsatt av det Martin Lundstedt kallar "knöliga omständigheter": komponentbrist och logistiksvårigheter till följd av pandemin. I många delar av verksamheten jobbar man på veckobasis på grund av osäkerheterna, berättar han.

– Det är klart att det här kommer med många typer av extraordinära åtgärder: övertid, snabbfrakt, vi måste ut på spotmarknaden och köpa komponenter.

"En inflationsekonomi"

Försäljningen av lastbilar steg under kvartalet med åtta procent, men lönsamheten sjönk. AB Volvo har känt av ökade kostnader under en tid, inte minst på grund av pandemiproblemen.

– Först och främst har vi ett inflationstryck i ekonomin, det har vi sett under en tid med höga kostnader för råmaterial, komponenter, logistik och transporter. Vi måste jobba med våra kommersiella villkor för att kompensera och skydda vår marginal. Det har vi gjort på ett bra sätt och legat före kurvan, men det arbetet och den metodiken måste fortsätta i en inflationsekonomi.

Problemen medför troligtvis fortsatta störningar och stopp i såväl produktionen av lastbilar som i andra delar av koncernen, konstaterar Volvo i delårsrapporten.

– Vi har en så stark efterfrågan och orderbok att vi spänner bågen högt, det har vi sagt under flera kvartal. Och i en sådan här situation skulle vi inte göra vårt jobb om vi inte stötte på störningar, säger Martin Lundstedt och tillägger:

– Sikten framåt är låg så vi kommer se fortsatta störningar, men vi har också visat att vi hanterar det här väl, säger Lundstedt.

Extrautdelning

Styrelsen föreslår en samlad utdelning till aktieägarna på 13 kronor per aktie, varav hälften är att betrakta som en extrautdelning.

Behöver ni inte de pengarna för att utveckla bolaget?

– Man har hittat en viktig balans. Dels för att vara attraktiv för aktieägare, men även efter det så har koncernen en stark finansiell position och vi kommer fortsätta att agera från en styrkeposition. Det kommer behövas i en transformation av transportsystemet där de som faktiskt har manöverutrymme kommer att vinna, och det har Volvo, säger Martin Lundstedt.

Artikeltaggar

AB VolvoEkonomiMartin LundstedtSverige

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.