Kommunfullmäktiges budgetupptakt premiärsändes på webben på måndagskvällen och följdes med stort intresse av Vita Vilcāne-Andersson, som hade lämnat in ett medborgarförslag för att få igång sändningarna.
– Det känns spännande; det skrivs ju faktiskt historia här i kväll, säger Vita Vilcāne-Andersson, där hon sitter i familjens uterum, beväpnad med Ipad, mobil och kommunala handlingar.
Det är några minuter kvar tills webbsändningen från fullmäktigesammanträdet ska börja och hon är både förväntansfull och väl förberedd.
Vita Vilcāne-Andersson kommer från staden Talsi i Lettland, och inspirerades av hemstadens webbsändningar när hon skrev sitt medborgarförslag i oktober 2020.
Egen Youtubekanal
– Där sänds den beslutande församlingens möten i en egen kanal på Youtube, och det är inga korta tillställningar, de kan vara i upp till nio timmar! Alla är inte lika välbesökta, men när det är ett intressant ämne ökar antalet tittare ordentligt.
Fördelen med sändningarna är att de ligger kvar på nätet, så man kan gå tillbaka och titta om man missat något. Så blir det också med Törebodas sändningar, om allt fungerar som det är tänkt med det automatiska textningsprogrammet, vilket Vita välkomnar.
Hon är själv engagerad i Liberalerna, som brukar träffas och gå igenom fullmäktiges dagordning en vecka innan sammanträdena. Vita är alltså väl medveten om att kvällens möte är ett informationsmöte, eftersom det handlar om församlingens årliga budgetupptakt.
Klockan är 18:00
– Det här är lite nytt för oss, och säkert också för de av er som aldrig har besökt fullmäktige och följer med på nätet för första gången, säger fullmäktigeordföranden Karl-Johan Gustafson (C) när han hälsar välkommen.
Gjutarens aula är mycket glest befolkad eftersom ledamöterna deltar på distans; det är bara de tre medlemmarna av presidiet och två kanslitjänstemän på plats. Ledningsgruppen som ska presentera sina respektive verksamheter är med på distans, och vi som följer sändningen på webben ser bara deras presentationer.
Det digitala rutmönstret med fullmäktigeledamöter på Teams få vi möjlighet att se vid slutet av sammanträdet, när politikerna kommenterar och ställer frågor om budgetpresentationerna, men det zoomas inte in på den enskilde ledamoten som för tillfället har ordet.
Pärlband av presentationer
Ekonomichefen Anders Bernhall presenterade budgetprocessen, som är välbekant för ledamöterna, men kanske mer okänd för de som såg sändningen.
– De två senaste åren har varit mycket skakiga och oförutsägbara, förhoppningsvis lugnar det ner sig framöver, sa han, och poängterade den stora demografiska utmaningen kommunen står inför. Att gruppen äldre växer mycket hastigt, samtidigt som gruppen arbetsföra krymper var ett ämne som kom igen under flera av kvällens presentationer.
Utbildnings- och kulturchefen Leif Carlsson pratade bland annat om den växande psykiska ohälsan bland unga, och om det faktum att skolan inte lyckas utbilda för de yrken som arbetsmarknaden skriker efter.
Vård- och omsorgschef AnnSofie Eklund Karlsson kom in på fokuseringen på förebyggande insatser inom socialtjänsten, och det kommande stora behovet av nya lägenheter till äldre. LSS och Arbetsmarknadschef Ann-Christine Hermansson pratade bland annat om svårigheten att hitta personal när kriminalvården i Mariestad och psykiatrin i Skövde nyrekryterar.
IT-chefen Christoffer Olsson diskuterade IT-säkerhet och omvärldshot, och kommunchefen Michael Nordin knöt ihop budgetupptakten genom att lista några av hvudämnena för kvällen, som demografiutvecklingen och konkurrensen om arbetskraft.
Efter några korta kommentarer och frågor från ledamöterna rundade ordföranden Karl-Johan Gustafson av med orden:
– Nu ska det bli spännande att gå hem och se hur mötet såg ut från tittarnas sida!
Vitas slutsatser
– Vad spännande det var! Jag gick en långpromenad och lyssnade på hela mötet, säger Vita när det hela är över.
Webbsändningen av fullmäktige är en bra början tycker hon, men man skulle behöva göra mer för att förbättra gemenskapen i kommunen:
– Om jag jämför med min hemort tycker jag man är bättre på att informera om vad som händer där. De har egen Youtubekanal som jag sa, och en Facebooksida som är väldigt aktiv.
– Man känner sig delaktig fast man inte ens är där, och det skulle Töreboda behöva mer av.