Hoppa till huvudinnehållet

Sportpanelens favoritmålvakter: ”Han kan bli stressad för ingenting”

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Målvakter brukar benämnas som ett eget släkte, Sportpanelen berättar om sina favoriter genom tiderna.

Dessutom hylla de svenska handbollsherrarna efter EM-guldet.

Tobias Sandberg är inne i sitt kanske livs form i Mariestad Bois mål. Vad har du för favoritmålvakter genom tiderna?

Filip Thörnqvist:

– "Sanken" som han kallas visar i år igen att han, enligt mig, är hockeyettans bästa målvakt. Det är grymt att se hur Sandberg trots sin höga nivå tar kliv varje säsong. Intressant också hur lugn och fin han är i målet, då vi som känner honom privat vet hur stressad han kan bli för ingenting annars.

– Jag själv har väl aldrig egentligen haft någon målvakt som idol, men när jag spelade landhockey som liten och var målvakt var jag alltid Montreal- och Colorado-legenden Patrick Roy. Annars nu i helgen såg man ju Sveriges mäktigaste målvakt genom tiderna hyllas. Snacka om gåshud under ceremonin när ”Kungen av Manhattan”, Henrik Lundqvist, fick sin tröja hissad.

Filip Thörnqvist, 32 år, Mariestad. Tidigare lagkapten med 13 säsonger bakom sig i Mariestad Bois hockey. Numera fotbollsspelare i IFK Mariestad.
Filip Thörnqvist, 32 år, Mariestad. Tidigare lagkapten med 13 säsonger bakom sig i Mariestad Bois hockey. Numera fotbollsspelare i IFK Mariestad. Foto: Peter Gustafsson

Camilla Andersson:

– Tobias Sandberg glänser i Boismålet. Jag skulle våga säga att han är hockeyettans bästa målvakt just nu. Min favoritmålvakt under mina aktiva år som bandyspelare är annars Linda Odén som bland annat har representerat AIK. Hon var en målvakt som jag fruktade: ganska lång, blev svart i ögonen när det var match och hade en vinnarskalle utan dess like. Dessutom stod hon i skinnvantar under hela sin aktiva karriär oavsett väder.

– Odén var given i landslaget under hela sin karriär och prisades till höger och vänster för hennes otroliga insatser. Världens bästa bandymålvakt på damsidan utan tvekan. Jag var inte någon målspruta under mina aktiva år, men jag lyckades göra ett mål på henne och det minns jag som om det var i går. Jag var 17 år och fick in en boll på en träningsmatch 2011.

Tobias Sandberg har stått på huvudet för Mariestad Bois i många matcher under säsongen.
Tobias Sandberg har stått på huvudet för Mariestad Bois i många matcher under säsongen. Foto: Simon Svensson-Parenti

Erik Wallskog:

– Som föregående talare är det bara att instämma kring Tobias Sandberg. Kan han fortsätta spela på den här nivån kan Mariestad Bois säsong bära hur långt som helst. Om inte annat visar han att han själv är redo för nästa steg. Likt panelkollega Thörnqvist spelade även jag en hel del landhockey som ung, men när jag drog på mig skydden var det snarare mina hockeykorts-favoriter Jarmo Myllys och Mikael Tellqvist som idoliserades.

– Vad det gäller fotboll fastnade jag annars under EM 2004 för portugisen Ricardo. Ögonblicket när han mitt i straffläggningen sliter av sig handskarna, räddar Darius Vasells straff och sedan smäller dit den avgörande elvameterssparken själv är en historia som det borde pratas mer om. Min förälskelse blev knappast mindre när han två år senare, i VM 2006, likt en vålnad räddade tre av fyra straffar mot samma England och skickade Portugal till semifinal, fast då med handskarna kvar på.

Ricardo med sin klassiska straffräddning mot Darius Vassel och England i EM-kvartsfinalen 2004.
Ricardo med sin klassiska straffräddning mot Darius Vassel och England i EM-kvartsfinalen 2004. Foto: ADAM BUTLER

Handbolls-EM slutade i ett sensationellt guld för Sverige. Hur skulle du summera de svenska herrarnas insats?

Filip Thörnqvist:

– Woooow!! Vilket handbolls-EM vi har fått uppleva. Sverige höll på att åka ut redan i första rundan då de blågula kom undan med blotta förskräckelsen efter att ha spelat oavgjort mot Tjeckien. Efter den matchen hände något.

– Sverige tog små kliv varje match för att de sista tre utslagsmatcherna bjuda oss på riktigt mäktiga fajter som kommer att gå till den svenska idrottshistorien. De visade hur mycket det betyder med lagsammanhållning. Jag är sjukt imponerad och tycker det är roligt att det svenska folket fick uppleva denna idrott när den är som bäst. Tack landslaget för ett oförglömligt EM!

Niclas Ekberg blev stor hjälte för Sverige med sin avgörande straff.
Niclas Ekberg blev stor hjälte för Sverige med sin avgörande straff. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Camilla Andersson:

– Ja, hur ska jag summera Sveriges otroliga insats? G-U-L-D passar nog bäst. Det var inte många som på förhand (inklusive mig själv) skulle ha tippat på svenskt EM-guld, inte ens att de skulle gå till final.

– De svenska herrarna gjorde en fantastisk insats och det är svårt att nämna enskilda spelare. Lagmoralen och viljan i det här laget verkar vara helt otrolig. Detta unnar jag rävarna Palicka och Gottfridsson, som har varit med ett tag. Både dem och vi i Sverige har väntat länge på detta guld.

Camilla Andersson, 28 år, Mariestad. Före detta landslagsspelare i bandy med två VM-guld och tre SM-guld på meritlistan.
Camilla Andersson, 28 år, Mariestad. Före detta landslagsspelare i bandy med två VM-guld och tre SM-guld på meritlistan. Foto: Peter Gustafsson

Erik Wallskog:

– Herregud! Sverige var ett ynka mål ifrån att åka ut redan i gruppen mot ett dassigt Tjeckien, men efter det var det en uppvisning av sällan skådat slag. Eller uppvisning, snarare underhållning: Den osannolika vändningen mot Norge, dramatiken mot Frankrike och sedan den nervkittlande finalen mot Spanien.

– Som om det inte redan var som en saga från en serietidning avgjordes givetvis allting med ett straffkast efter(!) slutsignalen. Hela Sverige stod stilla precis innan Niclas Ekberg smällde upp 27–26 i den spanska målvaktens vänstra kryss.

Artikeltaggar

Camilla AnderssonFilip ThörnqvistSportSportpanelenTobias Sandberg