Hoppa till huvudinnehållet

Dragkamp om kungabesök när Göta kanaljubileet ska firas

Publicerad:
Prinsessan Estelle, prins Carl Philip, kung Carl XVI Gustaf, prins Oscar, kronprinsessan Victoria och drottning Silvia under födelsedagsfirandet av kungen på Stockholms slott.
Prinsessan Estelle, prins Carl Philip, kung Carl XVI Gustaf, prins Oscar, kronprinsessan Victoria och drottning Silvia under födelsedagsfirandet av kungen på Stockholms slott. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det kan bli dragkamp om kungaparet när Göta kanals 200-årsjubileum ska firas i sommar. Töreboda kommun och Göta kanalbolag har båda bjudit in kungen och drottningen att närvara vid firandet, men på olika datum och till olika platser.

I år är det 200 år sedan den västra delen av Göta kanal öppnades. Det ska firas med en rad festligheter och evenemang längs hela den 19 mil långa sträckan från Sjötorp i väst till Mem i öst.

I Töreboda tycker man sig ha extra anledning att fira, eftersom det var i Hajstorp som västgötadelen av kanalen invigdes för 200 år sedan, den 23 september 1822, i kunglig närvaro av Karl XIV Johan.

Hundra år senare, vid jubileet den 23 september 1922, var det dags igen: Hajstorp gästades av ännu en kung, den här gången Gustav V.

Kung Gustav V ombord på en passagerarbåt på väg till Hajstorp 1922. Till vänster om honom står landshövding Axel Ekman och prosten G.T. Lundblad.
Kung Gustav V ombord på en passagerarbåt på väg till Hajstorp 1922. Till vänster om honom står landshövding Axel Ekman och prosten G.T. Lundblad.

Vad vore mer naturligt än att det nuvarande kungaparet kom till Hajstorp och förgyllde 200-årsfirandet av kanalens öppnande, resonerade man i Töreboda kommun och skickade en inbjudan till hovet. I god tid, ett år i förväg.

– Töreboda och Göta kanal är starkt förknippade med varandra, och när nu de kungliga företrädarna har varit här vart hundrade år två gånger i rad tycker vi det borde motivera kung Carl XVI Gustaf att också komma hit i år, säger plan- och exploateringschef Dan Harryzon.

Men Töreboda kommun är inte ensam om att önska sig kungabesök i samband med kanaljubileet.

Hajstorp har en stolt tradition av kungabesök vid kanalinvigningar och jubileer. Frågan är hur det blir i år.
Hajstorp har en stolt tradition av kungabesök vid kanalinvigningar och jubileer. Frågan är hur det blir i år.

– Vi har också skickat iväg en inbjudan till hovet, säger Magnus Hollwin, marknads- och kommunikationschef på Göta kanalbolag.

I juli planerar kanalbolaget två kanaldagar, den 9 juli i Bergs slussar och den 10 juli i Sjötorp, för att fira 200-årsjubileet. Kungen och kronprinsessan Victoria med prinsessan Estelle är inbjudna till Bergs slussar den 9 juli.

– Tanken är att kungen bland annat ska hålla en avslutningsceremoni för det stora renoveringsprogrammet Göta kanal 2.0. Victoria och Estelle är inbjudna för att inviga den nationella cykelleden Göta kanal, säger Magnus Hollwin.

Magnus Hollwin tvivlar på att kungen kommer att komma till Göta kanal två gånger i år.
Magnus Hollwin tvivlar på att kungen kommer att komma till Göta kanal två gånger i år.

Även den östra delen av Göta kanal har haft sin historiska kanalinvigning i närvaro av kungahuset . Det skedde i Mem, där kanalen möter Östersjön, den 26 september 1832. I närvaro av kung Karl XIV Johan invigdes då att hela kanalbygget var färdigt, tio år efter det att den västra delen hade invigts i Hajstorp.

Riskerar ni inte att de två kungliga invitationerna slår ut varandra?

– Jo. Jag tvivlar nästan på att kungen kommer att komma till Göta kanal två gånger i år, men ingen av oss har fått svar från hovet ännu, så vi vet inte. Men vi tycker det är roligt om det är Hajstorp som får kungabesöket också, säger Magnus Hollwin.

Från början hade kanalbolaget inriktning på att fira 190-årsjubileet av hela kanalens öppnande i år, säger Dan Harryzon.

– Men vi här i Töreboda har drivit på att det är 200-årsjubileet som ska firas, och nu är texten på den officiella loggan ”Göta kanal 200 år”. Det är nog mycket beroende på att vi tog tag i saken, menar han.

Artikeltaggar

Göta kanalHajstorpKarl XIV JohanNöje/KulturTörebodaTörebodaTöreboda kommunTurism

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.