Hoppa till huvudinnehållet

Fortsatt hopp om stor etablering till Skövde: ”Har flyttat fram sina positioner”

Publicerad:
Johan Trouvé tror inte att det blir problem för Skövde kommun att hitta intressenter som vill etablera sig på flygplatsmarken. ”Skövdes erbjudande är väldigt bra, bland annat eftersom just flygplatsmark är enormt användbar, det blir mycket billigare för den som vill bygga på sådan mark.”
Johan Trouvé tror inte att det blir problem för Skövde kommun att hitta intressenter som vill etablera sig på flygplatsmarken. ”Skövdes erbjudande är väldigt bra, bland annat eftersom just flygplatsmark är enormt användbar, det blir mycket billigare för den som vill bygga på sådan mark.” Foto: Västsvenska Handelskammaren/SLA

– Skövde har flyttat fram sina positioner skulle jag säga och tror det finns stora möjligheter att det blir en annan etablering. Jag blir förvånad om man inte redan har andra alternativ, säger Johan Trouvé, Västsvenska handelskammaren och poängterar att Skövdes erbjudande om etablering på flygplatsmarken står sig väl både nationellt och internationellt.

Johan Trouvé är vd för Västsvenska Handelskammaren, en näringslivsorganisation med cirka 3 000 medlemsföretag i Västsverige. Han har följt Skövdes kamp för att få Northvolts och Volvo Cars batterifabrik och förstår att bolagens beslut att bygga fabriken i Göteborg lett till en viss besvikelse i Skövde. Men han menar att det nu öppnar sig nya, stora möjligheter för kommunen.

Kommunledningen: ”Vi gjorde allt – kunde inte gjort något annorlunda”

– Helt klart. Det ska ju bland annat byggas fler batterifabriker, jag tänker exempelvis på hur en norsk battericellstillverkare vill etablera sig i närheten av Svenljunga. Så att det kan bli en annan batterifabrik för Skövde är ingen omöjlighet, kommunen har ju gjort ett enormt förarbete.

Erbjudande i toppklass

Johan Trouvé anser att med det erbjudande Skövde kommun har som möjliggör en snabb och omfattande etablering på flygplatsmarken är i toppklass.

– Flygplatsmark är enormt användbar, det blir mycket billigare för den som vill bygga på sådan mark. Titta bara på Säve flygplats som när den lades ner, även om det finns viss flygverksamhet kvar har lockats till sig en mängd andra verksamheter, bland annat en testanläggning av drivlinor och batterier för alla slags fordon som byggs.

Enligt Johan Trouvé finns det ingen som helst anledning för Skövde kommun att tappa hoppet om en etablering, vilket han heller inte tror att man gör.

Tunga beskedet – ingen batterifabrik i Skövde

Förbättrad position

– Jag skulle vara förvånad om man inte redan har andra alternativ. Jag vet att man också talade om nya kontakter, och även om jag inte vet vilka intressenter det kan handla om, anser jag att den kompetens som finns i Göteborg i och med beslutet om batterifabriken där nu är intecknade.

– Så jag skulle säga att Skövdes position har flyttats fram. Att Volvo Cars och Volvo AB, landets två största bolag finns i Skövde och med all den kompetens det innebär, är också en stor fördel. Mycket händer i bolagen på elsidan.

"Bajsvatten" Göteborgs ess i förhandlingarna

Bland annat sade AB Volvos vd Martin Lundstedt vid ett seminarium om klimatutmaningarna som hölls hos just Västsvenska Handelskammaren i november att bolaget kommer vara i energilagringsbranschen och förklarade att koncernen år 2030 behöver två Northvolt själva. ”Så det är stora investeringar framöver”.

Viktiga förbättringar

Trouvé ser beskedet om en batterifabrik i Göteborg som en västsvensk seger.

– Det är otroligt bra för vårt område och det är tydligt att det är många underleverantörer som vill vara i närheten av en så stor etablering. Och egentligen är det bara vi som bor här som anser att det är långt mellan Göteborg och Skövde, ur ett internationellt perspektiv är det inget avstånd att tala om. Att järnvägsförbindelsen dessutom förbättras, vilket är nödvändigt, och utbyggnaden av E20 fortsätter enligt de beslut som tagits, är viktigt.

Artikeltaggar

AB VolvoEkonomiGöteborgNorthvoltSamhälleSkövdeSvenljungaVästsvenska HandelskammarenVolvo cars

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.