Hoppa till huvudinnehållet

Satsning i Sjötorp – miljoner till toaletter och parkeringar: ”En pärla”

Publicerad:
Så här ska området kring Kanalkrogen (till vänster i nedre bild) och Snipvägen se ut efter vårens investering.

Kommunen kommer att satsa drygt 1,7 miljoner kronor på fler offentliga toaletter och parkeringar i Sjötorp.

– Sjötorp är en pärla, vi tittar på fler satsningar, säger samhällsbyggnadschef Per Garenius.

Under onsdagen godkände kommunstyrelsens arbetsutskott, ksau, planerna på att ytterligare höja Sjötorp som besöksort. Kommunstyrelsen tar det slutliga beslutet på onsdag.

Tre delar

Satsningen i Sjötorp handlar om tre delar. De offentliga toaletterna bredvid Kanalkrogen ska snyggas till och kompletteras med ytterligare sex toaletter.

Parkeringsplatsen i närheten ska utökas med åtta platser, vilket möjliggörs då ett antal träd i närheten tas bort.

Den gamla bandyplanen, som kommunen tidigare köpt av Elless IF, ska snyggas till. Bland annat ska toalettbyggnaden renoveras och några mindre byggnader samt ett staket rivas. På sikt ska det ge plats för cirka 40 extra ställplatser.

Pär Garenius, samhällsbyggnadschef Mariestads kommun.
Pär Garenius, samhällsbyggnadschef Mariestads kommun. Foto: Charlotte Ferneman

Den totala kostnaden för arbetena är 1 730 000 kronor och enligt planen ska allt vara klart till sommaren.

– Sjötorp gästas av fler och fler turister. Det behövs fler toaletter och parkeringsplatser.

Fler arbeten

Per Garenius säger att det är andra delen av satsningen på Sjötorp. Inför 2021 färdigställdes ställplatserna vid bandyplanen. Årets arbete blir den andra etappen.

– Vi tittar på den tredje etappen, vi vet inte det än men vi för ett resonemang med samhällsföreningen och andra aktörer. Tillsammans bör vi rusta upp Sjötorp, det är en riktig pärla.

Johan Abrahamsson (M), kommunstyrelsens ordförande, säger att flera andra frågor kring Sjötorp inte hinner lösas inför årets turistsäsong.

– Vi ska träffas i höst och utvärdera tillsammans med samhällsföreningen och se hur vi går vidare, säger Abrahamsson.

Mycket på gång

Alf Mölleryd, ordförande i Sjötorps samhällsförening, säger att mycket är på gång i Sjötorp. Antalet passagerarbåtar lär öka, i takt med att restriktionerna släpps i olika länder så lär intresset att turista bli större.

Alf Mölleryd, Sjötorps samhällsförening.
Alf Mölleryd, Sjötorps samhällsförening. Foto: Charlotte Ferneman

2022 kommer Vänerleden att invigas som en av Sveriges nationella cykelleder, vilket kommer att öka antalet cyklister i Sjötorp. Dessutom planerar Trafikverket för en cykelväg mellan Hasslerör och Sjötorp.

– Det är jättebra att det blir fart på bandyplanen, med ställplatser och parkeringar, och att det bli fler parkeringar och toaletter. Men vi är inte riktigt nöjda, det behövs fler toaletter upp mot Slussvägen. Samtidigt är det viktigt att det skyltas upp ordentligt, säger Mölleryd och tillägger:

– Vi kommer även att ligga på Kanalbolaget att de rustar på sina fastigheter.

Artikeltaggar

Johan AbrahamssonNyheterPer GareniusSjötorp

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.