Hoppa till huvudinnehållet

Sportpanelen om Linn Petersons OS och mental press

Publicerad:
Kanada blev för svåra för damkronorna i OS-kvartsfinalen. Här deppar Linn Peterson efter ett av baklängesmålen. Foto: Andreas Hillergren/TT

Linn Petersons, och damkronornas, OS är över, och Sportpanelen sätter betyg på insatsen.

Dessutom reflekterar panelen över Frida Karlssons jobbiga mästerskap, och hur jobbig den mentala pressen kan vara.

Linn Petersons OS är över efter förlust mot Kanada. Ge betyg på Linn och damkronornas insats, och hur står sig den svenska damhockeyn?

Filip Thörnqvist:

– Damkronorna är inte där man var för några år sedan, men jag tycker ändå att man gjorde det man kunde förvänta sig av de. Sjukt kul med Linn i OS och jag tyckte hon skötte sig bra! Men Kanada blev ett övermäktigt motstånd, vilket var väntat. För damkronorna gäller det nu att ta sig tillbaka till A-VM så fort som möjligt.

– Nu tror jag att de är rankade 9:a i världen? Där måste vi helt klart upp! Min känsla är också att fler och fler tjejer börjar spela hockey, och det är en positiv utveckling. Jag hoppas den håller i sig och då tror jag att Sverige kan bli en riktigt het medaljkandidat i mästerskap framöver.

Filip Thörnqvist, 32 år, Mariestad. Tidigare lagkapten med 13 säsonger bakom sig i Mariestad Bois hockey. Numera fotbollsspelare i IFK Mariestad.
Filip Thörnqvist, 32 år, Mariestad. Tidigare lagkapten med 13 säsonger bakom sig i Mariestad Bois hockey. Numera fotbollsspelare i IFK Mariestad. Foto: Peter Gustafsson

Camilla Andersson:

– Damkronorna hade som målsättning att ta sig till kvartsfinal, vilket de gjorde. Det får anses vara godkänt. Sen vill man såklart att de ska ta sig längre, men sett till resultaten under turneringen får man nog vara nöjd att de tog sig så pass långt som de gjorde. Däremot är (just nu) avståndet till de bästa nationerna för stort, svensk damhockey har lite att utveckla för att vara med och utmana de bästa.

– Gällande Linns insats så gör hon det hon ska. All hennes speltid speglar krig och vilja och det tycker jag säger mycket om hennes inställning med tanke på att hon fick uttagningsbeskedet så sent.

Simon Svensson-Parenti:

– Kvartsfinal för damkronorna får anses vara fullt godkänt. Just nu har inte Sverige högre kapacitet än så. Vi ska komma ihåg att det satt extremt långt inne att ens ta sig till kvarten. Med det sagt så känns det som att återväxten inom damhockeyn ändå är bra, och kan vi ge det några år tror jag absolut vi kan klättra tillbaka till världstoppen igen.

– Linn gjorde precis det som förväntades av henne, och mer därtill skulle jag säga. Jag tycker hon ska vara väldigt nöjd med sin insats. Särskilt med tanke på hur sent hon kom in i truppen, och med den skadehistoriken hon haft.

Frida Karlsson har haft ett jobbigt OS, och har inte fått det att stämma hundraprocentigt.
Frida Karlsson har haft ett jobbigt OS, och har inte fått det att stämma hundraprocentigt. Foto: Fredrik Varfjell

Frida Karlsson har haft det jobbigt under OS. Sätts det för mycket press på 22-åringen? Och hur kan man i så fall hantera det?

Filip Thörnqvist:

– För det första tror jag att Frida är den som sätter störst press på sig själv. Men inom idrotten sätts det press och höga förväntningar från allmänheten. Det mentala för att då lyckas är oerhört viktigt! De som verkligen når ända fram har alla lärt sig att hantera både press och motgångar.

– Min erfarenhet är att om man tar sig igenom en motgång blir man oftast starkare av det. Men det är viktigt att man får stöttning då vi alla hanterar motgångar olika. Det vi måste tänka på är att det också är en människa bakom den där skidåkaren, hockeyspelaren eller fotbollsspelaren.

Camilla Andersson:

– Nu har inte jag tillräckligt med information för att uttala mig om det sätts för mycket press på Frida, men det jag vet om unga tjejers elitsatsningar är att den mentala hälsan är otroligt viktig. I takt med digitaliseringen kan man se hur den stereotypiska kvinnokroppen normaliseras, och det går inte hand i hand med en ung kvinnas elitsatsning.

– På sociala medier kan vi se "ideala" kvinnokroppar som består av skinn och ben, där kaloriintaget är mindre än en flugas magsäck. Det här är den stora utmaningen, där mer kunskap måste förmedlas, om att bra kost och träning hör ihop, att alla måltider är viktiga för att utveckla sin prestation.

Camilla Andersson, 28 år, Mariestad. Före detta landslagsspelare i bandy med två VM-guld och tre SM-guld på meritlistan.
Camilla Andersson, 28 år, Mariestad. Före detta landslagsspelare i bandy med två VM-guld och tre SM-guld på meritlistan. Foto: Peter Gustafsson

Simon Svensson-Parenti:

– Sätts det mycket press på Frida från allmänhet och media? Ja. Sätts det för mycket press? Det vet bara hon själv. I längdskidåkning är det ovanligt att åkare slår igenom så extremt tidigt, och Frida har redan fler individuella mästerskapsmedaljer än vad Therese Johaug och Marit Björgen hade tillsammans i samma ålder.

– Frida är bara 22 år. Ändå förväntar sig folk stordåd och en 5:e och en 12:e plats rubriceras som fiasko. Den mentala biten är då inte helt lätt att hantera, och i sådana här lägen gäller det att lyssna på både kropp och huvud. Något som Frida kan bli bättre på, och då är det viktigt att hon får rätt stöttning och rätt hjälp.

Frida Karlsson får hjälp av svenska ledare efter sin målgång på tiokilometersloppet.
Frida Karlsson får hjälp av svenska ledare efter sin målgång på tiokilometersloppet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Artikeltaggar

ÅsikterCamilla AnderssonFilip ThörnqvistFrida KarlssonLinn PetersonSportSportpanelen

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.