Hoppa till huvudinnehållet

Museet ändrar öppettider – ska följa besökstrycket

Publicerad:
I stället för att ha öppet på bestämda tider under lågsäsong, vill Vadsbo museum satsa resurserna till tillfällena när besökarna strömmar till, som vid julmarknaden och under sommaren.
I stället för att ha öppet på bestämda tider under lågsäsong, vill Vadsbo museum satsa resurserna till tillfällena när besökarna strömmar till, som vid julmarknaden och under sommaren. Foto: Charlotte Ferneman

Vadsbo museum får ändrade öppettider. Det är ett av flera beslut som kommunstyrelsen har fattat.

Onsdagens sammanträde för kommunstyrelsen var raskt avklarat. Efter 23 minuter hade samtliga punkter på dagordningen hunnits med. Bland annat beslutades att Vadsbo museum ska justera sina öppettider för att använda personalresurserna på ett bättre sätt.

Under januari till april och september till november tar museet bara emot förbokade besök. Under sommarhalvåret, när besökstrycket ökar, blir öppettiderna mer generösa. Detsamma gäller även vid exempelvis skördefesten och julmarknaden. De nya tiderna ska utvärderas till hösten.

Nej till hoppare

Ja, säger kommunstyrelsen också till den föreslagna verksamhetsplanen och budgeten för finskt förvaltningsområde. Kommunen får varje år 660 000 kronor i statsbidrag och medlen fördelas 2022 enligt följande: 200 000 kronor går till förskolan, 350 000 till äldreomsorgen samt till en samordnartjänst, 80 000 till språk och kultur, 60 000 till samrådsmöten, information med mera.

Nej, blir det däremot till ett medborgarförslag om att utöka tiderna när hopptornet i badhuset kan användas. Nedslagsplatsen är i bana 3 och 4 som i dag används till motionssim. Flyttas motionssimmet till bana 1 och 2, som i dag är till för fri lek och bad, kan inte den populära trampolinen nyttjas. Därför avslår politiker förslaget.

96 000 till residenset

Ett annat beslut gäller hur mycket medel kommunen ska avsätta för att få nyttja residenset Marieholm. Kommunstyrelsen accepterar att summan höjs till 450 000 kronor per år och säger ja till att täcka underskottet för driften under de två pandemiåren 2020 och 2021 när intäkterna var små. Mariestads kommunen täcker 96 000 kronor av det totala underskottet på 288 000 kronor. Pengarna tas från kommunstyrelsens medel till förfogande.

Dessutom har kommunstyrelsen beslutat att föreningar som söker verksamhetsbidrag får utgå från året 2019 istället för att som normalt jämföra med föregående år. Pandemin har ju inneburit att aktiviteterna varit betydligt färre.

Göte Andersson (M) får överta liberalen Jan Hallströms plats som andre ersättare i kommunstyrelsen arbetsutskott. Hallström har tidigare bett om att bli entledigad från sina politiska uppdrag i kommunen.

Artikeltaggar

Finskt förvaltningsområdeKsauLänsresidensetMariestadMariestads badhusMariestads kommunPolitikVadsbo Museum

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.