Hoppa till huvudinnehållet

Ny betallösning testas lokalt – Mariestadsbon Neal tror på global succé

Publicerad:
Neal Hindocha från Mariestad har varit med och tagit fram Surfboard Payments betallösning som förvandlar en smartphone till en betalterminal.
Neal Hindocha från Mariestad har varit med och tagit fram Surfboard Payments betallösning som förvandlar en smartphone till en betalterminal. Foto: Charlotte Ferneman

En smart betallösning testas i Mariestad under ett antal veckor.

Surfboard Payments betallösning handlar som förvandlar en smartphone till en betalterminal.

– Vi tror stenhårt på det här, säger Mariestadskillen Neal Hindocha som är med och utvecklar programmet.

En smart betallösning testas i Mariestad under ett antal veckor.Surfboard Payments betallösning handlar som förvandlar en smartphone till en betalterminal. Här Robert Lorentz, Martin Blomqvist, Madeline Tersigini och Neal Hindocha.
En smart betallösning testas i Mariestad under ett antal veckor.Surfboard Payments betallösning handlar som förvandlar en smartphone till en betalterminal. Här Robert Lorentz, Martin Blomqvist, Madeline Tersigini och Neal Hindocha. Foto: Charlotte Ferneman

Kopplingen till Mariestad är naturlig.

Trebarnspappan 43-årige Neal Hindocha, numera boende med familjen i Skåne, är Mariestadssonen som stack ut i stora världen. Han har bland annat bott i England, Nederländerna, Irland, USA och Danmark.

– Jag växte upp i Mariestad och har gått på Vadsbogymnasiet. Familjen bor fortfarande kvar här i stan, berättar Neal.

Jag är uppvuxen i Mariestad och gått på Vadsbogymnasiet
Mobiltelefonen blir snabbt en betalterminal med en app, vilket kan sänka kostnaderna för småföretagare. Det kommer nu att testas i Mariestad den närmaste tiden.
Mobiltelefonen blir snabbt en betalterminal med en app, vilket kan sänka kostnaderna för småföretagare. Det kommer nu att testas i Mariestad den närmaste tiden. Foto: Charlotte Ferneman

Betallösningen kommer nu att testas på en rad ställen i Mariestad, bland annat på den indiska restaurangen Tandoori kök och bar, vilken drivs av farbror Ashok, en välbekant företagare i Mariestad.

– Vi kommer att testa detta som ett pilotprojekt i Mariestad under sex till åtta veckor. Framför allt vill veta vad kunderna har för intryck och få deras feedback, säger Neal.

– Mariestad passar perfekt för ett test. För närvarande verkar det som att det kommer även testas på Bakgår´n, Bergströms telecom & foto och Lundgruppen skadecenter.

MT träffade företagets representanter Martin Blomqvist, Robert Lorentz och Madeline Tersigni när de tillsammans med Neal Hindocha var på besök i Mariestad.

Internationellt

Surfboard Payments är ett svenskt mjukvarubolag med 45 anställda i Stockholm och Chennai, Indien. Kontoret finns på Torsgatan i Stockholm.

Hur funkar det i realiteten? Jo, det är enkelt.

– Kunden ”blippar” sitt kort på baksidan av handlarens mobil eller surfplatta och slår in sin kod på skärmen. Efter köpet får kunden information om köpet digitalt kvitto som även har en QR-kod. Där kan handlaren skapa kampanjer för att öka försäljningen, berättar designansvarige Martin Blomqvist, spänd av förväntan vad som ska ske den närmaste tiden.

Robert Lorentz och Martin Blomqvist är spända av förväntan inför det nya pilottestet i Mariestad.
Robert Lorentz och Martin Blomqvist är spända av förväntan inför det nya pilottestet i Mariestad. Foto: Charlotte Ferneman

– Statistik över försäljning samlas på ett enkelt och smidigt sätt så man exempelvis kan exportera ut det till en bokförare. Man kan också lägga till swish och faktura-alternativ, fortsätter han.

Om pilotprojektet i Mariestad går bra blir det en fullskalig satsning i Europa.

Planen är även att nå ut globalt.

Vi har fått in en rad investeringar

Värderas högt

– Systemet började utvecklas 2019 med start i Stockholm, sedan bildades en utvecklingsavdelning i Chennai, Indien. Nu har vi fått in en rad investeringar som gör att vi kan satsa framåt. Nyligen kom det in 35 miljoner kronor i bolaget sedan det värderas till 200 miljoner, förklarar Neal.

Vad är styrkan med systemet?

– Det är ju enkelheten. Man kan tanka ner vår betalapp Surfpay och sedan köra i gång med kort varsel. Dessutom kommer vi ha en enhetlig låg avgift som gäller för alla kort. Man slipper alla dyra terminaler, som kan kosta allt mellan 2 000 och 10 000 kronor, samt långa bindningstider.

Man touchar bara kortet och slår in pinkoden

– Det här blir perfekt för småföretagare. Man touchar bara kortet och slår in pinkoden om summan är över 400 kronor, eller om det har gjorts fem transaktioner utan kod.

Android-baserat

Surfpay är en Android-baserad betallösning.

Initiativet bygger på PCI:s nya standarder för kortbetalningar som har möjlighet att förändra kortbetalning i framtiden. Payment Card Industry Data Security Standard är en säkerhetsstandard framtagen av bland annat Visa och MasterCard.

Det underlättar företagarnas verksamhet

– Många småföretagare har missgynnats av dagens betalningslösningar och vi ser fram emot att bistå företagare med en betallösning som underlättar deras verksamhet. Allt du behöver för att acceptera kortbetalningar är en smartphone och vår app, säger Christopher Lindfeldt, VD och grundare av Surfboard Payments AB.

Det har förstås varit mycket jobb och en riktig berg- och dalbana med att ta fram betallösningen. Från en minimal budget har nu gänget fått investeringar som gör en större satsning möjligt.

– Det har varit en härlig utmaning, berättar appbyggaren Robert Lorentz med bakgrund på bland annat Halebop.

Artikeltaggar

FöretagandeMariestadMobiltelefoniNäringslivNyheterSurfboard Payments

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.