Hoppa till huvudinnehållet

Sportpanelen om minnesvärda comebacker: ”Den kan jag tipsa om”

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Sportpanelen är rörande överens om vem som var Sveriges stora affischnamn på det nyligen avslutade OS i Peking.

Dessutom berättar trion om minnesvärda comebacker.

Markus ”Pajen” Persson har gjort comeback i Mariestad Bois. Vad för andra speciella återkomster till gamla klubbar ligger närmast på din näthinna?

Filip Thörnqvist:

– Den enskilt största comebacken måste ju vara när Michael Jordan gjorde comeback. Jag minns inte själv den händelsen, men jag anser han är en av de absolut största idrottarna som har funnits. Jag blev helt tagen när jag såg dokumentären om honom. Den kan jag verkligen tipsa om för er som inte sett.

– En comeback som annars ligger mig varmt om hjärtat var när Erik ”Snärtte” Olsson återvände till Mariestad Bois efter en utflykt i Norrköping och Vita Hästen. Sedan han kom tillbaka har publiken i Mariehus arena fått njuta av en hel del snärtiga skott!

Filip Thörnqvist, 32 år, Mariestad. Tidigare lagkapten med 13 säsonger bakom sig i Mariestad Bois hockey. Numera fotbollsspelare i IFK Mariestad.
Filip Thörnqvist, 32 år, Mariestad. Tidigare lagkapten med 13 säsonger bakom sig i Mariestad Bois hockey. Numera fotbollsspelare i IFK Mariestad. Foto: Peter Gustafsson

Camilla Andersson:

– Det var en klurig fråga, men en klassisk återkomst som ligger nära näthinnan måste ändå vara Zlatan till landslaget. Utan att uttala mig alltför mycket, då jag knappast känner mannen, misstänker jag att han är en medspelare som är värdefull och ha i sitt lag.

– Dels hans sinne för att göra mål, men jag tänker också på den stora rutinen han besitter. Jag tror att en personlighet som Zlatan kan ta tag i situationer, både på och utanför planen, när det gäller. När det behövs ett lugn, rutin och erfarenhet av att spela viktiga matcher är han perfekt.

Erik Wallskog:

– "Pajen" i all ära, men när jag tänker på en "retorno" kan mitt Bajen-hjärta inte undgå Kennedy Bakircioglus återkomst i Hammarby 2012. Trots flera betydligt mer ekonomiskt gynnsamma kontraktsförslag valde "Kenka" att återvända hem till ett bedrövligt Bajen placerat i mitten av superettan. Ett halvår senare gjorde Kennedy det sista målet på anrika Söderstadion och 2014 sköt han mer eller mindre själv laget tillbaka till allsvenskan.

Den 4 november 2018 tackade Hammarby av Kennedy Bakircioglu.
Den 4 november 2018 tackade Hammarby av Kennedy Bakircioglu. Foto: Hanna Franzén/TT

– Jag har nog aldrig haft så mycket gåshud som när han tackades av inför en rekordpublik på Tele2 arena hösten 2018. Jo, förresten! Frisparksmålet mot IFK Göteborg, med efterföljande ölsvep som målgest, en dryg månad tidigare var såklart värre!

OS är över för den här gången. Vad kommer du att minnas från vinterspelen 2022 i Peking?

Filip Thörnqvist:

– Jag har fått en ny favorit idrottare: Nils van der Poel! Han är väl det starkaste intrycket jag tar med mig. Vilken idrottare, men framförallt vilken människa!

– I övrigt har Sverige gjort ett fantastiskt mästerskap med många medaljer och härliga idrottsögonblick att se tillbaka på.

Nils van der Poel blev svensk OS-kung med två guldmedaljer.
Nils van der Poel blev svensk OS-kung med två guldmedaljer. Foto: Christine Olsson/TT

Camilla Andersson:

– Jag tycker att det här har varit ett underhållande OS där många svenska medaljer har delats ut. Det jag däremot kommer att minns starkast och som jag tar med mig från spelen i Peking är Nils Van der Poels otroliga insatser.

– Guld på såväl 5 000- som 10 000 meter skridsko och dessutom världsrekord på den senare av de två distanserna. Det var häftigt! Coolt att vid hans blotta ålder, 26, ha världsrekord för båda distanserna. Det är inte illa!

Camilla Andersson, 28 år, Mariestad. Före detta landslagsspelare i bandy med två VM-guld och tre SM-guld på meritlistan.
Camilla Andersson, 28 år, Mariestad. Före detta landslagsspelare i bandy med två VM-guld och tre SM-guld på meritlistan. Foto: Peter Gustafsson

Erik Wallskog:

– Om vi bortser från diverse corona-kaos och nästan tomma läktare är det enkelt: Nils van der Poel! Trollhättansonens två guld i 5 000- respektive 10 000 meter skridsko är bland det häftigaste jag sett från en svensk individuell idrottare på ett OS. Dessutom har "Nisse" en personlighet jag önskar att det fanns betydligt fler av i idrottsvärlden. Toppengubbe!

– I övrigt tror jag att vi på sikt även kommer att minnas Frida Karlsson debacle. 22-åringen var ett stort medaljhopp, men floppade totalt. Den erfarenheten tror jag kommer att göra henne till OS-drottning 2026.

Artikeltaggar

Camilla AnderssonFilip ThörnqvistSportSportpanelen