Hoppa till huvudinnehållet

Vänerenergi kan troligen köpa vindkraftverk i Fåleberg

Publicerad:
Vindkraftverken i Fåleberg är enligt uppgift 15 år gammalt.
Vindkraftverken i Fåleberg är enligt uppgift 15 år gammalt. Foto: Charlotte Ferneman /Arkiv

Kommunstyrelsen i Töreboda ställer sig positivt till att Vänerenergi köper de två vindkraftverken vid Fåleberg i Mariestads kommun. Nu saknas bara det slutgiltiga godkännande i fullmäktige.

Affären gäller två vindkraftverk, varav det ena ägs av bostadsbolaget Mariehus och det andra av Öckerö kommun.

Vänerenergi har bett kommunfullmäktigeförsamlingarna i Mariestads och Töreboda kommuner att ta ställning till frågan om ett köp, eftersom det är de som äger energibolaget.

Mariehus äger ett av tre vindkraftverk på platsen; de andra två tillhör Öckerö kommun och en privatperson. Mariehus vill sälja sitt verk, och eventuellt vill även Öckerö kommun avyttra sitt.

Stigande elpriser

Vänerenergi äger inte något vindkraftverk i nuläget, men kalkylerar med att en viss förväntan om stigande elpriser gör att affären kan vara genomförbar.

Affären har redan godkänts av Mariestads kommunfullmäktige. Kommunstyrelsen i Töreboda föreslår att fullmäktige i hemkommunen också godkänner den. Beslutet gäller under förutsättning att koncernbanken i Mariestads kommun beviljar de nödvändiga krediterna för investeringen.

Det är också en förutsättning för köpet att det verk som ägs av Öckerö kommun är till salu vid tidpunkten för överlåtelsen, skriver kommunstyrelsen i sitt beslut.

I annat fall avser beslutet bara det vindkraftverk som ägs av Mariehus,.

Kommunfullmäktige har som vanligt sista ordet i frågan.

Artikeltaggar

EkonomiMariehusMariestads kommunMiljöTörebodaTöreboda kommunVänerenergi

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.