Hoppa till huvudinnehållet

Mimi från Mariestad är designern som gör Martin Mello-fin

Publicerad:
På lördag tävlar bandet Lillasyster för andra gången i Melodifestivalen. Frontmannen Martin Westerstrands kläder är återigen designade av Mariestadsbördiga Mimi Rom. Bildkollage.
På lördag tävlar bandet Lillasyster för andra gången i Melodifestivalen. Frontmannen Martin Westerstrands kläder är återigen designade av Mariestadsbördiga Mimi Rom. Bildkollage. Foto: Birthe Wetter

Hon är artisten från Mariestad som älskar kläder och design. Han är sångaren som bor i Töreboda på halvtid och gör succé med bandet Lillasyster.

– Martin skojade 'Om vi någonsin är med i Mello är det du som gör mina kläder', berättar Mimi Rom som nu för andra gången är designer och stylist i Melodifestivalen.

Under 1990-talet stod hon på många scener i Mariestad. Artistnamnet Mimi Rom kom med åren men att det var showbusiness hon skulle satsa på visste Mikaela Dahlén tidigt.

– Dessutom har jag alltid tyckt om att sy och designa kläder. När jag var tio, elva år var det bästa jag visste att sticka ut med kläder som jag hade gjort själv, berättar Mikaela som numer bor i huvudstaden.

– Men jag är stolt över att kunna säga att jag ursprungligen är från Mariestad, tillägger Mimi snabbt.

Artisten Mimi Rom heter egentligen Mikael Dahlén och trivs vid symaskinen.
Artisten Mimi Rom heter egentligen Mikael Dahlén och trivs vid symaskinen. Foto: Privat

Hon känner Martin Westerstrand privat sedan länge. Han kände därav till hennes intresse för att skapa outfits. Att välja Mimi som sin personliga stylist inför förra årets premiär i Melodifestivalen var därav självklart.

– Martin sa att han ville ha någon slags kostym då. Men att ha en vanlig sådan hade blivit tråkigt i sammanhanget, berättar Mimi om kreationen som syntes i tv förra året.

Den i grunden svarta jackan pryddes av text, siffror och symboler i vitt och rött. Dessutom fanns designerns märkning med "Mimi Made".

– Det var Martin som tyckte att jag skulle skriva dit det.

Bra kombination

När duon tog fram förra årets kläder fanns en sak i fokus:

– Jag ville skapa något som Martin kände sig bekväm med. Han skulle inte vara utklädd, säger Mimi.

Längst ned till vänster syns signaturen ”Mimi Made”, på outfiten hon skapade till Martin i Melodifestivalen 2021.
Längst ned till vänster syns signaturen ”Mimi Made”, på outfiten hon skapade till Martin i Melodifestivalen 2021. Foto: Privat

Hon berättar att det aldrig var brist på idéer. Vännerna skickade bilder och tankar till varandra och kom slutligen fram till en bra kombination.

– Efter ett tag växte det fram till något som kändes kul och coolt.

Mimi säger att samarbetet med Martin är toppen.

– Han är bra på att uttrycka det han skulle vilja visualisera, utifrån det får jag fria tyglar.

Skorna som Lillasysters frontman hade ifjol var säregna.

– Jag målade sulorna för hand om kvällarna, mitt mål var att få dem att passa ihop med resten av outfiten, berättar Mimi.

Förra året var det premiär för Lillasyster i Meliodifestivalen då framförde de låten .
Förra året var det premiär för Lillasyster i Meliodifestivalen då framförde de låten . Foto: Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ny kollektion

När det var klart att Lillasyster skulle vara med i Melodifestivalen även 2022 frågade Martin Westerstrand Mimi om designhjälp via MT. Hon nappade direkt på erbjudandet.

Upplägget kring årets scenkläder blev dock annorlunda. Utan att avslöja för mycket berättar Mimi att allt kom att kretsa runt en sak.

– Martin hade ett plagg som han ville ha på sig. Sedan blev det min uppgift att hitta något som gick att addera till den.

Hur var det att jobba på det sättet?

– Det var i alla fall inte svårare än att skapa förra outfiten.

Arbetet med textilierna började i slutet av november och tog Mimi cirka två och en halv månader att slutföra. Resultatet beskriver hon som lite ruffare än fjolårets kreation.

– Det är Mello-Martin med lite tyngre känsla i kläderna. Han har kvar sitt rockiga jag men är ändå stylad, sammanfattar Mimi som även under lördagskvällen kommer vara på plats i Friends arena.

På andra sidan

Under onsdagseftermiddagen är hon på väg till Lillasyster för att göra de sista klädjusteringarna.

– De sista detaljerna sättas på plats efter att de har repat klart.

Lillasysters bidrag "Till our days are over" är bidrag nummer två i lördagens tävling. Innan de går ut på scen kommer Mimi att se till att både kläder och hår sitter snyggt.

Mikaela Dahlén, alias Mimi Rom, är stolt över att komma från Mariestad. Arkivbild.
Mikaela Dahlén, alias Mimi Rom, är stolt över att komma från Mariestad. Arkivbild. Foto: Birthe Wetter

– Förra året var jag med hela veckan, både i deltävlingen och i andra chansen. Jag fick bo och leva i denna bubbla som Melodifestivalen innebär, säger hon och fortsätter:

– Att få komma tillbaka dit nu är så sjukt kul, framför allt efter ännu ett pandemiår.

Du är ju artist och sångerska, är du sugen på att vara med i Mello framöver?

– Nja, man ska aldrig säga aldrig. Men jag trivs väldigt bra på den här sidan av scenen också.

Småstjärna som blivit stor stjärnaHalv Töreboit är redo för MelloMartin Westerstrand är taggade inför fortsättning i MelodifestivalenTöreboda gånger två i Melodifestivalen 2022

Artikeltaggar

Friends arenaLillasysterMariestadMartin WesterstrandMelodifestivalenMusikTörebodaTöreboda

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.