Hoppa till huvudinnehållet

Ny ledning vid olyckor i Skaraborg: ”En förbättring i alla avseenden”

Publicerad:
Ledningscentralen i Skövde. Härifrån kommer räddningstjänstens insatser i både västra och östra Skaraborg ledas. Från 1 mars gäller en ny organisation för Peter Brandels och övriga som arbetar som inre befäl (arkivbild).
Ledningscentralen i Skövde. Härifrån kommer räddningstjänstens insatser i både västra och östra Skaraborg ledas. Från 1 mars gäller en ny organisation för Peter Brandels och övriga som arbetar som inre befäl (arkivbild). Foto: Roland Svensson

Från nästa vecka kommer räddningstjänstens insatser vid olyckor i både östra och västra Skaraborg ledas från Skövde.

Det är resultatet av att en ny organisation för övergripande räddningsledning för östra och västra Skaraborg tas i bruk den 1 mars.

– Den stora vinsten för samhället blir att vi får tillgång till alla fem tänkta ledningsnivåer. Vi kommer alltid ha det, alla dagar året runt. Vi kommer ha mer resurser att flytta över ytan och vi kommer ha mer bemanning i vår räddningscentral för att hantera fler händelser och större händelser.

– Det blir en förbättring i alla avseenden, säger Robert Zeidlitz, räddningschef vid Räddningstjänsten östra Skaraborg.

Statligt krav

Bakgrunden till förändringen är bland annat de stora skogsbränderna för några år sedan. Staten krävde att de kommunala räddningstjänsterna stärkte sina organisationer för att klara större händelser.

Nu blir vakthavande räddningschef högste beslutsfattare i räddningsledningen. Vid större larm åker denne in till ledningscentralen i Skövde där vakthavande befäl finns dygnet runt.

Ute vid olycksplatsen ansluter i fortsättningen en regional insatsledare till insatsledare och styrkeledare. Den regionala insatsledaren kommer vara operativ över både västra och östra delen av Skaraborg.

– Det blir en förbättring att vi får tre ledningsnivåer på olycksplatsen vilket också var förslaget från staten, säger Zeidlitz.

Förstärker ni ledningscentralen personalmässigt?

– Vi dubblerar bemanningen i vår räddningscentral under dagtid. Då blir det ett vakthavande befäl som till sin hjälp får ett larm- och ledningsbefäl.

Vad händer då på kvällar om nätter om ni får stora händelser i östra och västra samtidigt?

– Sannolikheten att två händelser inträffar samtidigt blir större, men vi bedömer inte att vi behöver dubblera bemanningen. Skulle det krävas vid flera stora händelser samtidigt får vi ringa in fridygnsledig personal precis som vi gör vid behov i dag.

De operativa verksamheterna berörs inte av förändringen, men möjligheterna att samordna resurser ökar.

11 kommuner

Det är räddningstjänsterna i östra och västra Skaraborg som ingår i den nya organisationen. Området omfattar 11 kommuner och cirka 191 000 invånare. Varje år kommer cirka 2 400 larm hanteras.

Samhällsskydd Mellersta Skaraborg (Falköping, Tidaholm, Götene och Skara) ingår inte i den gemensamma räddningsledningen.

Artikeltaggar

Brott & blåljusRäddningstjänstenRobert ZeidlitzSamhälleSkaraborgSkövde

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.