Hoppa till huvudinnehållet

Töreboda säger upp avtalet med Kvinnohuset Tranan: ”Motsvarar inte vårt behov”

Publicerad:
Under 2021 hade kommunen totalt sex skyddsplaceringar. Fem av dem var kvinnor, varav fyra hade barn.
Under 2021 hade kommunen totalt sex skyddsplaceringar. Fem av dem var kvinnor, varav fyra hade barn. Foto: Lisa Olaison /Arkiv

Kommunen kommer att säga upp sitt mångåriga avtal med Kvinnohuset Tranan i Skövde. Det skyddade boende som Tranan erbjuder svarar inte mot kommunens behov, säger enhetschefen för IFO Vuxen, dels för att det ligger för nära Töreboda, dels för att Tranan saknar personal dygnet runt.

Kvinnohuset Tranan och Töreboda kommun har sedan länge ett samverkansavtal som innebär att kommunen ska få stöd i arbetet med våld i nära relationer.

Som ersättning betalar kommunen fem kronor per invånare, sammanlagt cirka 50 000 kronor per år, och därutöver en dygnskostnad när en våldsutsatt kvinna i behov av skyddat boende placeras på kvinnohuset.

Utöver skyddat boende för våldsutsatta kvinnor och deras barn erbjuder Tranan också bland annat öppen samtalsmottagning, mentorskap, telefonjour och information om verksamheten.

För närvarande har åtta Skaraborgskommuner samverkansavtal med Kvinnohuset, men Töreboda väljer nu att säga upp sitt avtal, senast den 31 mars. Avtalet upphör därmed vid årsskiftet.

Lite för nära

– Vi bedömer att skyddsboendet ligger lite för nära vår kommun för att det ska vara tryggt för de kvinnor och barn vi placerar där. De behöver komma längre bort från Töreboda, och därför använder vi oss oftast av kvinnojourer som ligger längre bort än Skövde, säger Annika Sundin Gustavsson, enhetschef för IFO Vuxen.

–Dessutom har många av de kvinnor som behöver skyddat boende även andra svårigheter, som svår psykisk ohälsa och missbruk. Det ställer krav om att det finns personal tillgänglig dygnet runt, och det gör det inte på Tranan.

Under 2021 hade kommunen totalt sex skyddsplaceringar. Av dessa var fem kvinnor, fyra av dem med barn. En man skyddsplacerades utifrån brottsutsatthet. Sammantaget är det ungefär lika många placeringar som gjordes året dessförinnan.

Ytterligare en orsak till att kommunen säger upp avtalet, enligt Annika Sundin Gustavsson, är att socialtjänsten bara haft orsak att vända sig till Tranan med en förfrågan om skyddsboende i enstaka fall.

– På grund av närheten sker det sällan, och de gånger vi gjort det har kvinnohuset antingen varit fullbelagt eller också har medarbetarna ansett att den kvinna vi vill placera har haft för svår problematik för att de skulle kunna ta emot henne.

I egen regi

– Kommunen har inte fått ut så mycket av de öppna insatser Tranan erbjuder. Vi vill hellre använda pengarna på att utföra insatserna i egen regi, säger LSS och Arbetsmarknadschef Ann-Christine Hermansson.

Ordföranden i vård- och omsorgsutskottet, Pernilla Johansson (C) kommenterar att uppsägning inte ska uppfattas som någon generell kritik av kvinnojourerna:

– Det ska inte förstås som att vi tycker att kvinnojourer inte behövs, det gör vi absolut, men vi kan få den hjälp vi behöver på annat håll än från Tranan, säger hon.

Kvinnohuset i Skövde har inte fått uppsägelsen än, och innan de gör det vill verksamhetschefen Leona Larsson inte kommentera saken.

– Det är förstås jättetråkigt om det stämmer, säger hon trots allt.

Artikeltaggar

IFOKvinnohuset TrananPernilla JohanssonSamhälleSkövdeTörebodaTöreboda

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.