Hoppa till huvudinnehållet

Idrotten tar krafttag mot Ryssland – Sportpanelen: ”Självklart val”

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Ryska lag och idrottare utesluts från tävling efter tävling med tanke på krigssituationen i Ukraina.

Sportpanelen ger den här veckan sin syn på saken och berättar utöver det även om spektakulära tränarbyten.

Gör idrotten rätt som bojkottar och flyttar arrangemang från Ryssland?

Filip Thörnqvist:

– Det tycker jag absolut! Många säger att idrott och politik inte hör ihop, men det är skitsnack. Politik är en väldigt stor del av den yttersta världseliten när det kommer till idrott och då måste även idrotten ta ställning i sådana här frågor. Det som är synd är att jag tror att långt ifrån alla ryska idrottare står bakom det som sker just nu, men jag ser inget annat val än att idrotten måste markera på sitt sätt.

– Jag som hållit på med hockey hela mitt liv skulle önska att Svenska ishockeyförbundet tog en tydligare ställning i frågan. Det är bedrövligt hur de står och velar.

Filip Thörnqvist, 32 år, Mariestad. Tidigare lagkapten med 13 säsonger bakom sig i Mariestad Bois hockey. Numera fotbollsspelare i IFK Mariestad.
Filip Thörnqvist, 32 år, Mariestad. Tidigare lagkapten med 13 säsonger bakom sig i Mariestad Bois hockey. Numera fotbollsspelare i IFK Mariestad. Foto: Peter Gustafsson

Camilla Andersson:

– Jag tycker att det är ett självklart val att Sverige bojkottar olika idrottsevenemang i Ryssland. Det är helt ofattbart att vi får vara med om ett krig inom denna tid. Jag trodde att vi hade kommit längre och att man borde ha kunnat kommunicera bättre eller kommit överens på ett annat sätt än krig. Alla tankar går till de stackars familjerna i Ukraina som får uppleva det här på nära håll.

– Sedan är det väldigt tråkigt för idrottens skull, för jag antar att många ryssar inte stöttar detta upptåg som presidenten Vladimir Putin har satt i rörelse. Hade vi inte nog med en pandemi i två år än att nu behöva oroa oss för ett tredje världskrig?

Blir det ryskt deltagande på ishockey-VM i mitten på maj?
Blir det ryskt deltagande på ishockey-VM i mitten på maj? Foto: JONATHAN HAYWARD

Peter Gustafsson:

– Absolut helt rätt. Idrottsliga evenemang används ofta i ett politiskt syfte för att framhäva den egna nationen. I dessa bistra tider är bojkott det enda sättet för världsidrotten att markera mot det attackerande landet.

– Jag kan dock ha viss medkänsla för vissa ryska idrottare på olika håll i världen. De har tillgång till den västliga öppna världen, som de gillar och förespråkar. Samtidigt är de medborgare i en nation som invaderar ett land. De vågar inte öppet kritisera sin regim av rädsla för repressalier.

– Det internationella judoförbundet har stängt av Vladimir Putin som hedersordförande. Tacka tusan för det.

Mariestadssonen Tomas Mitell tog över som ishockeytränare för SHL-laget Färjestad i helgen. Minns du några andra spektakulära tränarbyten mitt under säsong?

Filip Thörnqvist:

– Först och främst måste jag säga att detta är kul för Mitell. Det ska bli spännande att se om han lyckas vända Färjestad till det topplaget de borde vara.

Tomas Mitell har tagit över Färjestad BK.
Tomas Mitell har tagit över Färjestad BK. Foto: JEANETTE DAHLSTRÖM

– Vad det gäller spektakulära tränarbyten mitt under en säsong känns det spektakulärt att det bara hände mig en gång under mina 13 år i Mariestad Bois. Att en huvudtränare sparkas kan svetsa samman en trupp, men som spelare känner man också för människan som fått beskedet.

– Det är trots allt spelarna som ska prestera på planen och inte tränaren. Vad det gäller den berörda säsongen kom vi spelare inte upp i nivån som vi borde, även om det ofta finns många faktorer bakom en sparkning.

Camilla Andersson:

– Några spektakulära tränarbyten mitt under säsongen kan jag faktiskt inte minnas. Såklart har det förekommit tränarbyten mitt under säsong som jag minns, men inget speciellt som satt sig på minnet.

– Jag själv har aldrig varit med om ett tränarbyte mitt i säsongen under min karriär. Jag minns att andra konkurrerande lag kan ha gjort det, men att det inte gav någon vidare effekt.

Camilla Andersson, 28 år, Mariestad. Före detta landslagsspelare i bandy med två VM-guld och tre SM-guld på meritlistan.
Camilla Andersson, 28 år, Mariestad. Före detta landslagsspelare i bandy med två VM-guld och tre SM-guld på meritlistan. Foto: Peter Gustafsson

Peter Gustafsson:

– På lokal nivå har det förekommit några under de senaste årtiondena. Ibland har det handlat om Mariestad Bois hockey och den senaste där var i januari 2019 då Marcus Norell fick kicken.

– Bois och dåvarande sportchefen, Ronny Johansson, hänvisade enbart till de sportsliga resultaten i hockeyettan. Peter Isgren, nuvarande assisterande tränare, tog över som huvudansvarig tillsammans med Fredrik Ljunggren, nuvarande tränare i Skövde IK.

– Det blir väldigt spännande att följa Mitell och Färjestad. Mitell var lurig som spelare på isen och kan kanske klura ut taktiken till det som gör FBK till en verklig utmanare om SM-guldet.

Artikeltaggar

Camilla AnderssonFilip ThörnqvistSportSportpanelenTomas Mitell