Hoppa till huvudinnehållet

Mikaela startade eget under pandemin: ”Trodde aldrig att det skulle gå så bra”

Publicerad:
Mikaela Wedin, 29, i Mariestad driver företaget Mikaelaas kitchen vid sidan om arbetet som förskolelärare. Tyllar, bakformar och bakmaskin är hennes viktigaste redskap i köket. Foto: Charlotte Ferneman

Under våren 2021 tog Mikaela Wedin steget och förvandlade sin stora passion, bakningen, till en affärsidé.

Sedan dess har beställningarna rullat in.

– Det har varit ett högt tryck inför fettisdagen, jag ska baka ett 60-tal semlor, säger 29-åringen glatt.

Om Mikaela själv – och äldsta sonen Vilton, 3, som är något av en semmelfantast – får välja, så är det vaniljkräm i den traditionsenliga fettisdagsbullen som gäller.

– Men jag märkte att många efterfrågade mandelmassa, så jag fick lägga till det på menyn, säger Mikaela.

Under tisdagen ska åtskilliga kartonger hämtas upp av semmelsugna kunder vid villan på Södra vägen.

– Jag vill kunna erbjuda sådant som inte finns på kaféerna här omkring och har satsat på choklad- och jordgubbssemlor i år.

– Dessutom försöker jag allergianpassa mina bakverk så gott jag kan. Många har uppskattat att det finns glutenfria och veganska alternativ, säger Mikaela.

Kopplar av i köket

Hon arbetar heltid som förskolelärare på den nyöppnade vätgasförskolan Kronoparken. Vid sidan om driver Mikaela sitt egna företag, Mikaelaas kitchen.

– Bakning är min form av avkoppling och egentid, därför känns det skönt att ha det som en sidosysselsättning.

– Jag är inte ekonomiskt beroende av företaget och kan tacka nej till beställningar som inte passar min stil.

När MT senast träffade henne, i maj förra året, var hon i uppstartsfasen.

Mikaela vill ha lyx och flärd i köket

– Företaget var precis nytt då och jag var själv osäker på hur det skulle gå. Tanken var att kunna göra rätt för mig vid betalning när kompisar och bekanta beställde bakverk, men jag hade inte trott att det skulle gå så här bra.

Trots pandemin och inställda fester har Mikaelas schema fyllts på med beställningar under året som gått.

– Eftersom jag jobbar heltid måste jag tacka nej ibland, jag hinner helt enkelt inte baka så mycket.

Resten av familjen Wedin/Hammar består av sambon Jakob och Viltons lillebror Liam, som är ett år.

Vilton, 3, gillar vaniljfyllningen bäst. Mamma Mikaela Wedin håller med, men även mandelmassa har varit efterfrågat bland hennes fettisdagskunder.
Vilton, 3, gillar vaniljfyllningen bäst. Mamma Mikaela Wedin håller med, men även mandelmassa har varit efterfrågat bland hennes fettisdagskunder. Foto: Charlotte Ferneman

Bakar du någonsin till er själva?

– Sällan, jag bakar nästan bara till andra! Vi är inte så mycket till fikamänniskor, men Vilton och jag bakar tillsammans ibland, det tycker han är kul.

Och bakglädjen är det som är absolut viktigast för Mikaela:

– Jag vill kunna sätta min personliga prägel på allt jag gör, jag skulle beskriva min nisch som ganska stilren. Men jag gillar att testa olika tekniker.

Hennes kunder kommer från olika delar av Skaraborg.

– Det verkar inte finnas någon i närheten som göra liknande saker som jag. Några har åkt hit från Falköping och Skövde.

I sortimentet finns läckerheter som tårtor, macarons och cake pops, men även färdiga paket med bakverk för baby showers och andra evenemang.

Satsar på bakning i tv

2019 sökte Mikaela in till programmet Hela Sverige bakar för första gången. Hon fick åka på audition i Stockholm, där ett flertal intervjuer och smaktester väntade.

Det blev ingen tv-debut den gången, men skam den som ger sig:

– Jag har sökt i år igen och väntar besked senare i vår. Vi får se hur det går, säger Mikaela leende.

På hemmaplan är hon dock redan något av en kändis i sammanhanget.

– Jag ”hänger” mycket på Instagram och Tiktok, när man väl har gett sig in i bakvärlden är det lätt att fastna där, säger Mikaela och fortsätter:

– En del känner igen mig på stan och kommer fram och säger ”det är ju du som bakar!”.

Så här på fettisdagen, vad är ditt bästa semmelbak-tips?

– Viktigast är att lägga fokus på degen till bullen. Det gäller att knåda länge, gärna i bakmaskin, och låta den jäsa ordentligt. Mina bullar jäser i nästan tre timmar.

Det svåraste bakverket du gjort?

– En fyrkantig bröllopstårta i tre våningar. Jag höll på med dekoren i flera timmar!

2019 blev Mariestadsbon Mikaela Wedin uttagen till audition i tv-programmet Hela Sverige bakar. Hon kom till topp 50 – och har sökt i år igen.
2019 blev Mariestadsbon Mikaela Wedin uttagen till audition i tv-programmet Hela Sverige bakar. Hon kom till topp 50 – och har sökt i år igen. Foto: Charlotte Ferneman

Artikeltaggar

BakningFettisdagenFöretagandeKronoparkens förskolaMänskligtMariestadMat och dryckNäringslivSemla

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.