Hoppa till huvudinnehållet

Lång väg kvar – då kan cykelbanan mellan Sjötorp och Hassle tidigast vara klar

Publicerad:
Börje Svantesson från Enåsa och Trafikverkets Charlotta Glasell tittar på kartan över väg 26. Förhoppningsvis ska det inom en framtid finnas en gång- och cykelväg intill den.
Börje Svantesson från Enåsa och Trafikverkets Charlotta Glasell tittar på kartan över väg 26. Förhoppningsvis ska det inom en framtid finnas en gång- och cykelväg intill den. Foto: Charlotte Ferneman

Gång- och cykelvägen som ska förbinda Hassle med Sjötorp har kommit ett steg närmare verkligheten. Under tisdagen höll Trafikverket möte med ortsborna.

– Vi ska komma in i en planprocess, det betyder att vi ska börja skissa och utreda, förklarar Linda Stålberg, markförhandlare.

Över tjugo personer hade anmält sig till tisdagens samråd i Sjötorps bygdegård. Inbjudan kom från Trafikverket. På dagordningen stod väg 26 delen Hassle kyrka – Sjötorp, ny gång- och cykelväg.

– Vi befinner oss i ett tidigt skede och vill få igång en dialog med alla som kan bli berörda. Men detta är just nu bara en utredning, förklarade Veronika Amvall, projektledare.

Trafikverkets projektledare Veronika Amvall var under tisdagen på plats i Sjötorps bygdegård.
Trafikverkets projektledare Veronika Amvall var under tisdagen på plats i Sjötorps bygdegård. Foto: Birthe Wetter

Tillsammans med två markförhandlare och en projektingenjör var hon i orten som på sommarhalvåret översvämmas av turister. Många av gästerna färdas på två hjul eller till fots. Därav har gång- och cykelvägen längs väg 26, som då förbinder cykelleden vidare upp mot Gullspång, varit efterlängtad.

– Detta är en led i en längre länk och en nationell strategi om att cykla mer, berättade projektledaren om den eventuella sträckningen som i framtiden kan länka ihop många orter längs Vänern.

Ingen budget

Ärendet har varit uppe tidigare.

– Vi startade förra året men då fanns det inga pengar kvar, sa Veronika Amvall som hoppas på bättre lycka denna gång.

Någon budget för sträckan är dock inte satt än. Allting kan komma att ändras.

Under tisdagens första samråd lämnade lokalbefolkningen många tankar, tips och idéer kring en eventuell utformning. Endast en sak saknades.

– Det var inga barnfamiljer anmälda, samtidigt är vi i ett tidigt skede, sa markförhandlaren Linda Stålberg.

Gång- och cykelbanan ska förbinda Hassle kyrka med Sjötorp utmed väg 26.
Gång- och cykelbanan ska förbinda Hassle kyrka med Sjötorp utmed väg 26. Foto: Charlotte Ferneman

Bland många frågetecken finns den om vilken sida av väg 26 som den nya banan ska anläggas på. Under mötet diskuterades att det på västra sidan finns fem turistattraktioner, på den östra inga. Ett aber i hela processen är att sträckningen för gång- och cykelbanan kommer att bli över en mil.

– Det är väldigt långt mot vad vi brukar jobba med, konstaterade Linda Stålberg.

Lång sträcka kvar

Dock kan en vägplan tidigast finnas på plats våren 2024. Innan dess kommer det aktuellt med provtagning, arkeologiska undersökningar och kontakt med berörda markägare. Först senare tas det fram en byggplan.

– Byggstart blir tidigast 2025, säger Trafikverkets representanter.

– Det ligger mig varmt om hjärtat att det blir någonting vettigt utav det, så kanske jag kommer börja cykla eller så får jag ta rullatorn, säger Börje Svantesson som bor i Enåsa.

Artikeltaggar

CyklarEnåsaGullspångHassleHasslerörMariestadSjötorpTrafikTrafikverket

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.