Hoppa till huvudinnehållet

Konstnär från huvudstaden gästar Mariestad – blandar vyer och bus

Publicerad:
Stockholmskonstnären Björn Bernström med sina tavlor som bär namnet "Forever young".
Stockholmskonstnären Björn Bernström med sina tavlor som bär namnet "Forever young". Foto: Charlotte Ferneman

Stockholmskonstnären har inte drabbats mycket av pandemin. Ateljén på landet var han lika ensam i då som nu. Men verken har fått en unik touch – munskydd i en kram.

För första gången någonsin slår Mariestads konstförening upp portarna till Tingssalen. Tidigare har de arrangerat sina utställningar i Gutenberghuset. Redan på den tiden bokade Kerstin Lundborg upp helgens konstnär, eller rättare sagt honom och hans bror.

– Jag hade en idé om att ha en utställning med två bröder, säger representanten från konstföreningen.

Tanken blev inte verkligen, eller jo nästan. En av de tilltänkta bröderna är på plats, akvarellkonstnären Björn Bernström. Han har sitt hem i huvudstaden.

– Parallellt har jag en utställning i Arboga, vernissagen var förra helgen så jag kommer att vara här denna, säger han om Mariestadsutställningen som även är öppen kommande två helger.

En vy signerad Björn Bernström från Stockholm.
En vy signerad Björn Bernström från Stockholm. Foto: Charlotte Ferneman

Mer än landskap

Verken han har med sig speglar landskap; både Lofoten och Mälaren. Utöver började konstnären för två, tre år sedan måla djur.

– Det blev en serie om rådjur i strålkastarljus, berättar Björn Bernström som efter några bilmöten med viltet fångade ögonblicket först på foto och sedan skapade bilder med akvarell.

Intresset för fåglar, som funnits där sedan barnben, har även mynnat ut i några tavlor. Och under pandemin har även personer fått ta plats i Bernströms konstnärliga sfär.

– Sätter man in en människa i ett verk tar den allt fokus, säger konstnären vars skapelser både speglar bus på en lekplats och kramar i en tid av social distansering.

Med anledning av Ukrainakriget har konstnären och föreningen bestämt att ett tryck av hans verk ska auktioneras ut till förmån för välgörenhet.

– Det kändes rätt att göra så i denna tid, säger Kerstin Lundborg.

Konstnären Björn Bernström och Kerstin Lundborg visar upp tavlan som ska auktioneras ut till förmån för Ukraina.
Konstnären Björn Bernström och Kerstin Lundborg visar upp tavlan som ska auktioneras ut till förmån för Ukraina. Foto: Charlotte Ferneman

Artikeltaggar

ArbogaBjörn BernströmGutenberghusetHultsfredKonstMälarenMariestadMariestads konstföreningTingssalen

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.