Hoppa till huvudinnehållet

Sportpanelen om läget i Mariestads Bois och idrottsliga kraftprov

Publicerad:
Caroline Carlsson och hennes Mariestads Bois FF drog sig ur division två och startar om i division fyra. Foto: Peter Gustafsson/Arkiv

Mariestads Bois FF drog sig ur division två. Sportpanelen delar sina åsikter om beslutet.

Dessutom, så här i Vasaloppstider, pratar panelen om vilka kraftprov de själva genomfört, och vilka de hoppas genomföra en dag.

Mariestads Bois fotbollstjejer tvingades dra sig ur division 2. Vad tycker ni om beslutet? Och på det stora hela, vad betyder det för damfotbollen i Vadsbo?

Filip Thörnqvist:

– Jag tycker det är skittråkigt, rent ut sagt. Det behövs ett damlag högt upp i seriesystemet för våra tjejer runt Vadsboområdet. Jag har själv två döttrar och den ena är väldigt fotbollsintresserad. Det är ofta de i närområdet som blir deras förbilder och en så fin förening som Bois ska givetvis ha ett damlag högre upp.

– Det är bara skittråkigt för hela området, och jag hoppas verkligen att det kan byggas upp igen successivt. För det finns många spelare på ungdomssidan.

Filip Thörnqvist. Tidigare lagkapten med 13 säsonger bakom sig i Mariestad Bois hockey. Numera fotbollsspelare i IFK Mariestad.
Filip Thörnqvist. Tidigare lagkapten med 13 säsonger bakom sig i Mariestad Bois hockey. Numera fotbollsspelare i IFK Mariestad. Foto: Peter Gustafsson/Arkiv

Camilla Andersson:

– Självklart är det tråkigt men ändå ett realistiskt beslut med tanke på deras unga trupp och erfarenhet. Ju högre upp man kommer i spelsystemet, desto seriösare blir det med allt. Kost, träning, tiden man lägger ned osv. Risken hade funnits att man tappar spelare längs vägen och det kan finnas de som anser att det finns andra saker i livet än fotboll.

– Såklart är det tråkigt för damfotbollen i Vadsbo. Helst hade man nog velat haft ett lag i varje division. Å andra sidan tror jag att det här var det bättre beslutet då man får tid på sig att bygga upp och bibehålla de tjejer som fortfarande tycker fotboll är roligt, och med åren kanske ta klivet upp med mer erfarenhet.

Simon Svensson-Parenti:

– Såklart är det supertråkigt att det blev som det blev, men finns det inte tillräckligt med spelare så finns det inte. En division två-satsning är nästintill omöjlig sett til Bois spelartrupp. Så det var nog rätt beslut i slutändan.

– För Vadsbofotbollen är det inte heller bra. Utan topplag i närområdet kommer duktiga spelare tvingas flytta till andra städer för att satsa. Förhoppningsvis kan Bois bygga upp nåt nytt från grunden, och ta sig tillbaka upp i seriesystemet. Det finns många spelare på ungdomssidan, och det gäller att få de att fortsätta istället för att de slutar helt.

I helgen avgjordes det klassiska Vasaloppet och få idrottsbilder är lika fascinerade som Vasaloppsstarten i Berga by i Sälen.
I helgen avgjordes det klassiska Vasaloppet och få idrottsbilder är lika fascinerade som Vasaloppsstarten i Berga by i Sälen. Foto: Ulf Palm/TT

Vasaloppet genomfördes i söndags. Bortsett era egna idrottskarriärer, vad för liknande kraftprov har ni genomfört? Och vilket kraftprov hade ni velat genomföra någon gång?

Filip Thörnqvist:

– Jag såg en undersökning där man kommit fram till att hockey är den näst mest komplicerade sporten att utöva efter boxning så det är en kraftmätning att bara spela hockey. Det största kraftprovet jag gjort annars är att ha sprungit Göteborgsvarvet, även om det visserligen var 10 år sedan, men då sprang jag faktiskt på 1.40.

– Mest är jag för det som har puck eller boll inblandat, men Göteborgsvarvet hade jag kunnat tänka mig springa igen, eller Stockholm maraton, även om maraton kanske är lite långt. Skidor är jag alldeles för dålig på och cykla kan jag knappt göra utan stödhjul.

Camilla Andersson:

– Jag har trist nog aldrig genomfört något stort lopp, eftersom jag nyligen lagt av med min elitsatsning men också på grund av bristande intresse. Däremot är det något som har vuxit fram det senaste året. Det skulle vara sjukt häftigt att genomföra något lopp där man verkligen får utföra något slags kraftprov.

– Det är väldigt imponerande de som klarar av att åka t.ex Vasaloppet, min första tanke är att jag själv aldrig skulle klara det. Men sen kommer ju tävlingsinstinkten fram och då är det nog bara att ta sig runt det! Men jag skulle nog säga att jag är mest sugen att testa på ett Triathlon, det skulle vara kul och en häftig upplevelse.

Camilla Andersson. Tidigare bandyspelare med SM-guld och VM-guld på meritlistan.
Camilla Andersson. Tidigare bandyspelare med SM-guld och VM-guld på meritlistan. Foto: Peter Gustafsson

Simon Svensson-Parenti:

– Precis som Filip har jag sprungit Göteborgsvarvet, fem gånger tror jag det blivit genom åren. Har även genomfört Tough Viking vilket var en väldigt kul upplevelse. Den typen av kraftprov är något jag verkligen uppskattar, jag har en förkärlek för att plåga min kropp genom den typen av ansträngningar, så det kommer jag nog fortsätta med.

– Jag har en del grejer kvar på min "bucket list". Vasaloppet har jag alltid sagt att jag ska genomföra i alla fall en gång, men även Vätternrundan, Stockholm maraton och Lidingöloppet finns med.

Göteborgsvarvet brukar årligen besökas av tiotusentals löpare, och två tredjedelar av veckans sportpanel har faktiskt genomfört de 21 kilometerna tidigare.
Göteborgsvarvet brukar årligen besökas av tiotusentals löpare, och två tredjedelar av veckans sportpanel har faktiskt genomfört de 21 kilometerna tidigare. Foto: Thomas Johansson/TT

Artikeltaggar

ÅsikterCamilla AnderssonFilip ThörnqvistMariestads Bois FFSportSportpanelenVasaloppet

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.