Hoppa till huvudinnehållet

Nio mål och tre matchstraff när Bois slog Väsby: ”Berg-och-dalbana”

Publicerad:
Efter två försiktiga perioder släppte Mariestad Bois och Väsby loss ordentligt i den sista. Åtta mål bjöds det på under matchen sista 20 minuter och Bois fick jubla allra mest.
Efter två försiktiga perioder släppte Mariestad Bois och Väsby loss ordentligt i den sista. Åtta mål bjöds det på under matchen sista 20 minuter och Bois fick jubla allra mest. Foto: Simon Svensson-Parenti

40 minuter sömnpiller och 20 minuter raggarhockey, så var onsdagens match mellan Mariestad Bois och Väsby i korta drag.

Det passade hemmalaget bäst som vann med 6–3.

– Vi åkte mer skridskor än dem över 60 minuter, det gav utdelning i den sista perioden, säger en av Bois fem målskyttar, Tobias Aronsson.

Ett lag spelade för placering, det andra för att behålla en topp två-position. Det till trots var det knappast någon sprakande tillställning som Mariestad Bois och Väsby bjöd på under onsdagskvällen. Eller inte under de inledande 40 minuterna för att vara korrekt.

För efter två perioder med synnerligen tillknäppt ishockey skruvade de blivande playoff-lagen upp tempot rejält i den sista perioden, bjöd på sju mål inom loppet av tolv minuter och trippla matchstraff.

Tobias Aronsson har fått poängproduktionen att lossna det senaste.
Tobias Aronsson har fått poängproduktionen att lossna det senaste. Foto: Simon Svensson-Parenti

När den täta krutröken hade lagt sig stod Mariestad Bois som segrare med 6–3 efter ett hypereffektivt anfallsspel i mitten av den sista perioden.

– För en tränare var det lite för mycket berg-och-dalbana i den sista perioden. Vi ska kunna spela av matchen bättre efter 2–0-målet även om vi redde ut det ändå till slut. Det blev en häftig tredje period för publiken i stället, skrattar tränaren Andreas Appelgren.

"Öppnade upp sig"

Grunden för den svängiga ishockeymatch som det sedermera också blev kanske lades i den första perioden. Redan efter en minut gjorde nämligen Joonas Alanne 1–0, men det var också nästan det enda som hände under de inledande 40 minuterna.

Simon Ericsson och Mariestad Bois gav Väsby en tryckare.
Simon Ericsson och Mariestad Bois gav Väsby en tryckare. Foto: Simon Svensson-Parenti

För efter finländarens öppningsmål fanns det förvisso chanser åt båda håll för fler mål, men det var mer riskminimerade ishockey än någonting annat.

– Det var en tajt match, men i den sista perioden behövde Väsby gå för det lite mer. Då öppnade det upp sig, säger Tobias Aronsson.

Mål och matchstraff

Ja, att det öppnade upp sig är en kraftig underdrift.

Redan en och en halv minut in i den sista perioden gjorde Tobias Aronsson 2–0 i boxplay och därefter var det öppna, eller inga spjäll, i båda riktningar.

Innan den sista perioden ens hade passerat fyra minuter hade Väsby kvitterat till 2–2 och dessutom även skapat lägen för ett ledningsmål. Men matchen skulle vikta tillbaka till Bois favör.

Mikael Hansson (i mitten) log brett efter att ha knäppt upp det matchavgörande 4–2-målet i krysset.
Mikael Hansson (i mitten) log brett efter att ha knäppt upp det matchavgörande 4–2-målet i krysset. Foto: Simon Svensson-Parenti

I powerplay pricksköt Markus "Pajen" Persson in 3–2, Mikael Hansson fyllde på till 4–2 kort därefter och även om gästerna snabbt reducerade höll Bois undan relativt komfortabelt.

Spiken i kistan kom med två och en halv minut kvar då Joonas Alannes satte 6–3 i tom bur. Ett mål som utlöste ett stort slagsmål med vardera matchstraff som utgång.

– Väsby har ett mål med den här säsongen och det är att studsa tillbaka till hockeyallsvenskan. Vi matchade dem stort i den här matchen och även om de fick några billiga mål reste vi oss, säger Andreas Appelgren.

Den sista perioden hade slutspelskänsla?

– Om vi ska gå långt kommer vi och Väsby säkerligen att mötas igen, så pass bra är båda lagen. En del i vår matchplan var att nästa gång de kommer hit ska de vet att det inte är så roligt i Mariestad. Vi fick matchen exakt dit vi ville, säger Appelgren.

Efter 40 nästan avslagna minuter surnade det till rejält i den sista perioden.
Efter 40 nästan avslagna minuter surnade det till rejält i den sista perioden. Foto: Simon Svensson-Parenti

Tobias Aronsson är inne på samma linje.

– Det har varit lite playoff-karaktär på matcherna det senaste, bortsett från Huddinge senast, och vi trivs med att spela på gränsen. Nu har vi ett derby mot Skövde kvar (nästa onsdag), sedan börjar det roliga på riktigt, ler Aronsson.

Mål, Bois: Joonas Alanne 2, Tobias Aronsson, Markus Persson, Mikael Hansson, Philip Norberg.

Välgörenhet vid rinkside: ”Vi spelar matchen för Ukrainas folk”
Andreas Appelgrens Mariestad Bois placerar sig som femma i allettan södra inför den sista omgången.
Andreas Appelgrens Mariestad Bois placerar sig som femma i allettan södra inför den sista omgången. Foto: Simon Svensson-Parenti

Stjärnligan

Tre stjärnor:

Tobias Aronsson. Briljant, framför allt offensivt. Ett mål och två assist.

Två stjärnor:

Simon Svensson. En defensiv gigant i en svängig match.

En stjärna:

Jesper Lindén. Fick stryk, men gnuggade stenhårt i varje byte.

Matchfakta

Mariestad–Väsby 6–3

(1–0, 0–0, 5–3)

Period 1: 1–0 (1.18) Joonas Alanne (Jesper Lindén, Albin Kedbrant).

Skott: 12–9.

Utv. Bois: 1x2 min, Väsby: 1x2 min.

Period 2: -.

Skott: 11–12.

Utv. Bois: 2x2 min, Väsby: -.

Period 3: 2–0 (1.42) Tobias Aronsson (Mikael Hansson) spel fyra mot fem, 2–1 (2.20) Lucas Feuk (Calle Åsell), 2–2 (3.54) Henrik Rommel (Jacob Spångberg), 3–2 (7.13) Markus Persson (Tobias Aronsson, Oliver Kandergård) spel fem mot fyra, 4–2 (9.34) Mikael Hansson (Tobias Aronsson, Adam Samuelsson), 4–3 (12.42) Elias Lindström (Tim Welin, Christian Holmblad), 5–3 (13.42) Philip Norberg (Markus Persson, Jesper Lindén), 6–3 (17.30) Joonas Alanne (Gustaf Malmkvist).

Skott: 17–8. Totalt: 40–29.

Utv. Bois: 1x5+1x20 min, Väsby: 2x2+2x5+2x20 min.

Domare: David Gustafsson.

Publik: 857 (Mariehus arena).

Artikeltaggar

Allettan södraAndreas AppelgrenHockeyettanIshockeyMariehus ArenaMariestad Bois HCTobias Aronsson

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.