DOKUMENT: Tolv år efter mordet på Anni – familjen om den stora saknaden

Anni Hindochas liv fick ett brutalt slut för drygt 12 år sedan, den 13 november 2010, när hon sköts till döds i baksätet på en minibuss-taxi i Kapstaden.

Den 12 mars i år skulle Anni från Mariestad ha fyllt 40 år.

– Vi har fortfarande inte fått något svar på varför hon dödades, säger pappa Vinod med tårar i ögonen.

Pappa Vinod Hindocha vill ha svar på varför hans dotter Anni dödades. Nu åker han och broder Ashok ner till Sydafrika eftersom en av mördarna, Zola Tongo, kan bli frigiven efter tolv år i fängelse.
Pappa Vinod Hindocha vill ha svar på varför hans dotter Anni dödades. Nu åker han och broder Ashok ner till Sydafrika eftersom en av mördarna, Zola Tongo, kan bli frigiven efter tolv år i fängelse. Foto: Charlotte Ferneman

Åren efter mordet på Anni har varit tuffa för familjen.

Saknade och tomheten är stor efter dottern som var full av livsglädje och energi.

– Jag saknar henne så mycket. Ännu ett år har passerat och det känns som i går som hon var med oss. Saknaden blir tuffare för varje år som går och tiden läker inga sår, säger fadern Vinod Hindocha, som själv kämpar med att komma tillbaka efter att hans arm slets av vid en arbetsplatsolycka i Skultorp 2015.

Högerarmen slets av ovanför armbågen i samband med en hissolycka.

Foto: TT

– Läkarna sydde fast armen och försöker nu ordna att jag kan använda den på bästa möjliga vis. Nu är jag på behandling vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg två dagar i veckan. De hoppas att jag kan använda handen för att knipa om saker, vilket inte fungerar just nu.

Vinod har gett ut en bok, skriven tillsammans med Daily Mail-skribenten Shekhar Bhatia, där han berättar sin berättelse om Anni och hennes tragiska slut. Den heter "A fathers story".
Vinod har gett ut en bok, skriven tillsammans med Daily Mail-skribenten Shekhar Bhatia, där han berättar sin berättelse om Anni och hennes tragiska slut. Den heter "A fathers story".

"Hon var där"

Han har ett speciellt minne i samband med olyckan.

– När jag ramlat ned i hisschaktet, ett fall på tio meter, med armen avsliten och blodet forsade, kände jag att någon tog emot mig och dämpade fallet. Jag har fått för mig att det var Anni som hjälpte mig där, berättar Vinod.

Hon fanns där bredvid mig när jag höll på att hamna i koma

– Det kan vara inbillning, eller så är det sant. Hon fanns där bredvid mig när jag höll på att hamna i koma.

Vinod stark trots motgångar

Vinod räddades av en krigsvan syrisk flykting, Ibrahim Ibrahim, som stoppade blodflödet. Därefter blev det transport till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg där läkarna satte dit den kapade armen igen.

Anni växte upp i Mariestad tillsammans med pappa Vinod, modern Nilam, systern Ami och brodern Anish.
Anni växte upp i Mariestad tillsammans med pappa Vinod, modern Nilam, systern Ami och brodern Anish. Foto: Charlotte Ferneman

Kämpar på

Vinod bor tillsammans med hustrun Nilam i villan på John Hedins väg i Mariestad. Han kämpar på och arbetar som elektriker i det egna företaget Mariestad elautomatik AB, trots att han är 73 år.

Han har alltid varit en arbetsmyra och det distraherar också tankarna från allt som hänt.

2015 gav han ut en bok, skriven tillsammans med Daily Mail-skribenten Shekhar Bhatia, där han berättar sin berättelse om Anni och hennes tragiska slut. Boken heter "A fathers story".

Taxin med ihjälskjutna Anni hittades nära en korsning i Khayelitsha, ett township i Kapstaden.
Taxin med ihjälskjutna Anni hittades nära en korsning i Khayelitsha, ett township i Kapstaden. Foto: TT

I november släppte Discovery en miniserie i fyra delar om mordet: "Anni: The Honeymoon Murder". Bland annat innehåller miniserien en rad intressanta intervjuer, bland annat med en av de inblandade, Monde Mbolombo, en utpekad mellanhand och hotellportier som aldrig blivit dömd.

 • Shriens far, Prakash, som från Bristol ringde till Sverige och berättade att paret blivit kidnappade, men att Shrien släppts oskadd.
  Shriens far, Prakash, som från Bristol ringde till Sverige och berättade att paret blivit kidnappade, men att Shrien släppts oskadd. Foto: TT
 • Stödet var stort åt familjen Hindocha.
  Stödet var stort åt familjen Hindocha. Foto: TT
 • Första rättegångsdagen berättade Shrien att han var bisexuell.
  Första rättegångsdagen berättade Shrien att han var bisexuell. Foto: TT
 • Xolile Mngeni med övertäckt ansikte under rättegången.
  Xolile Mngeni med övertäckt ansikte under rättegången. Foto: TT
 • Shrien Dewani vägrade länge att komma till rättegången i Sydafrika.
  Shrien Dewani vägrade länge att komma till rättegången i Sydafrika. Foto: TT
 • Zola Tongo dömdes till 18 års fängelse för medhjälp till mord. Han fick sju års rabatt för att ha gett information om händelsen. Han är nu på gång att friges.
  Zola Tongo dömdes till 18 års fängelse för medhjälp till mord. Han fick sju års rabatt för att ha gett information om händelsen. Han är nu på gång att friges. Foto: TT
 • Det har blivit många besök i Sydafrika.
  Det har blivit många besök i Sydafrika. Foto: TT
 • – Vi vill ha reda på varför Anni mördades, det vore skönt att få veta, säger Vinod.
  – Vi vill ha reda på varför Anni mördades, det vore skönt att få veta, säger Vinod. Foto: Charlotte Ferneman
Annis nyblivne make Shrien Dewani har hela tiden hävdat att han inte hade med mordet att göra.
Annis nyblivne make Shrien Dewani har hela tiden hävdat att han inte hade med mordet att göra. Foto: TT

Mbolombo redogör i serien om händelser som ledde fram till mordet på Anni. Där berättar han att taxichauffören Zola Tongo, en av de dömda för mordet, kom för att träffa honom på ett hotell han arbetade på.

Mbolombo ska sedan berättat att mordet var beställt av den nyblivna maken Shrien Dewani, något som den utpekade hela tiden förnekat.

Nu känner vi i familjen att det får räcka med uppmärksamhet

Slitna

– Miniserien har fått otroligt många visningar och är mycket välgjord, men nu känner vi i familjen att det får räcka med uppmärksamhet. Vi orkar helt enkelt inte mer, säger Ashok Hindocha, farbror till mördade Anni.

– Till och med Hollywood har visat intresse att göra en film, men det har vi tackat nej till.

Vinod Hindocha tillsammans med sonen Anish i Syafrika 2010.
Vinod Hindocha tillsammans med sonen Anish i Syafrika 2010. Foto: TT

Vinod Hindocha och övriga familjen blir ständigt påmind om Annis tragiska öde. Smärtan vill aldrig försvinna och det finns mycket bitterhet.

Det är som en korkskruv rakt in i hjärtat.

Varje år hedrar familjen och vänner två datum, 13 november och 12 mars.

– Vi samlas vid Ekudden där hennes aska spreds ut i Vänern. Vi tänder ljus och firar hennes minne, berättar Vinod.

– Det fanns ingen snällare människa än Anni. Hon sprudlade av liv och hade hela tiden en massa idéer och var en otroligt social människa. Jag kunde aldrig bli arg på henne.

Anni var aktiv och tyckte det var kul med idrott
En liten Anni sitter som treåring 1985 i knäet på förskolefröken.
En liten Anni sitter som treåring 1985 i knäet på förskolefröken. Foto: Privat

Idrottstjej

Anni växte upp i Mariestad tillsammans med pappa Vinod, modern Nilam, systern Ami och brodern Anish.

Skolgången var normal: Flitiga Lisan, Tunaholmsskolan och Vadsbogymnasiet, där hon gick naturvetenskaplig linje. Hon utbildade sig som utvecklingsingenjör och studerade tre år i Gävle, samt två år i Halmstad, innan hon fick jobb på Ericsson i Stockholm.

Den här bilden på Anni är pappa och mammas favorit.
Den här bilden på Anni är pappa och mammas favorit.

Det var en normal uppväxt där hon spelade både badminton i Maif och innebandy i Lockerud.

– Hon växte upp i en lugn och fin stadsmiljö, var aktiv och tyckte det var kul med idrott, förklarar Vinod.

Anni nojsar lite med den äldre systern Ami.
Anni nojsar lite med den äldre systern Ami. Foto: Privat

När hon flyttade till Stockholm och ett nytt jobb kom Anni in i en ny fas i livet. Efter att träffat Shrien Dewani, 38, i England, vid ett besök hos sin kusin Sneha, uppstod en romans och därefter planer på giftermål.

Anni och Shrien besökte också Hindocha-familjen i Mariestad.

Bröllopet

Anni och Shrien gifte sig i Mumbai (Bombay), Indien i oktober 2010. Detta skedde via en traditionell hinduisk ceremoni och ett bröllopsfirande var inplanerat i Mariestad senare.

Shrien hade friat till henne tidigare med en ring värd 40 000 dollar och det följdes av en resa i ett privatjet till Paris.

Polisens utredning kantas av många frågetecken.
Polisens utredning kantas av många frågetecken. Foto: TT

Bröllopet i oktober var spektakulärt och rejält påkostat med hundratals gäster boende på lyxiga Renaissance hotel. Bröllopet genomfördes och blev en fantastisk succé. Allt var planerat sedan länge av Anni som till och med hade hyrt in en proffsfotograf för att föreviga minnet. Hon hade tillbringat flera månader i Mumbai för att planera bröllopet.

Jag tyckte det lät hedervärt och inte konstig

Månaden efter reste paret till Sydafrika på smekmånad och inledde med ett fyradagars safaribesök i Krugerparken. Därefter kom paret till det femstjärniga lyxhotellet Cape Grace i Kapstaden.

– Anni hade innan bröllopet berättat att Shrien inte velat vara nära henne och förklarade att det fick ske efter att de gift sig. Jag tyckte det lät hedervärt och inte konstigt, berättar Vinod.

Anni Hindocha växte upp i Mariestad och spelade både badminton i Maif och innebandy i Lockerud.
Anni Hindocha växte upp i Mariestad och spelade både badminton i Maif och innebandy i Lockerud. Foto: Charlotte Ferneman

Men både systern Ami och kusinen Sneha upplevde att det kom oroväckande signaler från Anni. Shrien, som tidigare brutit upp från ett förhållande, var väldigt avvisande och ville inte ha något intimt umgänget innan paret var gifta. Det framgick av telefonkontakter med syster Ami och andra närstående tre veckor innan bröllopet.

Det var nog det som utlöste allt som hände

Anni hade faktiskt kastat förlovningsringen i ansiktet på Shrien och ville ställa in allt.

– Jag tror att hon kommit på Shrien att han inte var intresserad av kvinnor, utan det andra könet och ville att de skulle separera. Det var nog det som utlöste allt som hände, förklarar Vinod.

Shrien Dewani i high court i Cape Town oktober 2014.
Shrien Dewani i high court i Cape Town oktober 2014. Foto: TT

Mordet

Den 13 november skedde det som inte fick hända.

Den taxi, en VW Sharan, som hon och maken Shrien färdades stoppades av beväpnade rånare i Gugulethu. Detta skedde efter en snabb middag fyra-fem mil från lyxhotellet. Shrien har hävdat att det var Anni som ville se en kåkstad i Sydafrika.

Shrien släpptes ut ur bilen, men Anni blev kvar.

Vad som egentligen hände är mycket oklart. Shrien har berättat om händelsen: "Nästa sak jag kommer ihåg att de båda skrek åt mig att gå ut. Jag vädjade till dem att låta oss båda gå. De vägrade."

Mötte Annis mördare

Kidnapparna släppte av chauffören Tongo utanför en polisstation där han polisanmälde kidnappningen.

Domaren Jeanette Traverso hävdade: "I det här målet är det omöjligt att veta var lögnen tar slut och sanningen börjar".
Domaren Jeanette Traverso hävdade: "I det här målet är det omöjligt att veta var lögnen tar slut och sanningen börjar". Foto: TT

Dagen efter hittades Anni i baksätet på taxin ihjälskjuten och bilen lämnades i närheten av en korsning i Ilitha Park, Khayelitsha, ett township i sydöstra utkanten av Kapstaden. Det dödande pistolskottet hade avlossats mellan 10 och 25 centimeter från hennes hals. Kulan hade gått in i hennes hals och det fanns också en skottskada på vänster hand. Obducenten hittade också märken på ett ben som tydde på att någon hårdfört tagit tag i henne. Det fanns dock inga tecken på sexuellt övergrepp.

Omständigheterna kring mordet väcktes genast massor av frågor.

Mziwamadoda Qwabe dömdes till 25 års fängelse och Xolile Mngeni (t.v) fick livstids fängelse.
Mziwamadoda Qwabe dömdes till 25 års fängelse och Xolile Mngeni (t.v) fick livstids fängelse. Foto: TT

Samtalet

De där första timmarna, när beskedet om Annis försvinnande kom till familjen Hindochas kännedom, är fastetsade i minnet.

Mardrömmen började med att telefonen ringde hemma hos Vinod och hans fru vid tvåtiden på natten. Det var Shriens far, Prakash, som från Bristol berättade att paret blivit kidnappade, men att Shrien släppts oskadd. Däremot hade Anni förts bort. Familjen bokade brådskande en biljett till Vinod som tog första möjliga flyg till Sydafrika. Det gick ett plan från Göteborg vid sextiden på morgonen och när Vinod mellanlandade i Amsterdam kom beskedet hemifrån att hans dotter var mördad.

Jag skulle gärna vilja fråga honom vad han menade med detta

Kort därefter fick han ett annat samtal från Shrien som förklarade "Jag kunde inte ta hand om din dotter" på engelska "I couldn´t take care of your daughter".

– Jag skulle gärna vilja fråga honom vad han menade med detta. Dessutom om Shrien hade berättat att han var bisexuell hade vi aldrig låtit Anni gifta sig med honom, säger Vinod.

I dag har familjen Hindocha ingen som helst kontakt med Shriens familj.

– Nej, det finns ingen som helst kontakt, konstaterar Vinod.

Xolile Mngeni fick livstids fängelse, men dog sedan i hjärntumör.
Xolile Mngeni fick livstids fängelse, men dog sedan i hjärntumör. Foto: TT

Gripanden

Polisen fångade snabbt in mördarna som varit delaktiga i kidnappningen och mordet. De vittnade i polisförhör att den nyblivne maken Shrien hade beställt mordet och betalat en summa för det.

Medialt blev det en explosion.

Mordet på Anni Hindocha, en ung kvinna som hade varit fotomodell, som gifte rik med en rik man som visade sig vara bisexuell, har alla mediala ingredienser att bli förstasidesstoff. Detta blev en toppnyhet i klass med fallet Oscar Pistorius, som 2013 sköt sin flickvän Reeva Steenkamp genom en toalettdörr i sitt hem.

Tre personer greps i Kapstaden, mellan 17 och 19 november, misstänkta för inblandning i mordet på Anni. Polisen grep parets chaufför, Zola Tongo, men även Mziwamadoda Qwabe och Xolile Mngeni som misstänktes för kapningen och mordet.

Tongo har hävdat att han fick 15 000 rand (drygt 9 000 kronor) för att organisera mordet. Shrien har hävdat att han ville ordna en överraskning till Anni genom att boka en helikopterfärd över Kapstaden.

Många frågor

Shrien ska efter kidnappningen/mordet ha tipsat polisen var de kunde hitta den dyra förlovningsringen i taxin.

Han hade också ett mystiskt möte med Zola Tongo i hotellet där det överlämnades något, vilket visas på kamerabilder. Zola Tongo hävdar att han fick betalt för händelsen, men att de pengar som legat i taxins baksäte inte räckte. Shrien har i polisförhör påstått att han tyckte synd om Tongo och ville betala honom för resan där han fru blivit mördad.

Två dagar senare släpptes Shrien Dewani mot en borgenssumma på 2,6 miljoner kronor och fördes till familjens hem i Bristol. Den kommande rättsprocessen för att få tillbaka honom till en rättegång var långdragen. Den misstänkte hänvisade till psykisk sjukdom, post-traumatisk stress.

Annis familj ville ha begravningen i Sverige, men Shrien vägrade

Annis kropp fördes dagen efter med flyg från Kapstaden till England. Begravningen var 21 november inför 1 500 personer. Annis familj ville ha begravningen i Sverige, men Shrien vägrade (sex månader senare höll familjen Hindocha och vänner en minnesceremoni för Anni vid Vänern).

När de kvinnliga familjemedlemmarna ville få en stund med Annis kropp för sig själva vägrade Shrien. Familjen gjorde en uppgörelse med begravningsentreprenören, men när Shrien fick reda på det fick han ett utbrott och krävde en ursäkt, annars skulle begravningen ställas in.

I december 2010 blev Shrien Dewani arresterad i Bristol. Han misstänktes för att ha beställt mordet. I indisk kultur är nämligen homosexualitet inte accepterat och därför skulle bröllopet/mordet ha varit en väg ut för en pressad Shrien.

Lång process

I april 2014 kom Shrien Dewani tillbaka till Kapstaden efter en lång process med flera stjärnadvokater inblandade. Han delgavs misstankarna som riktades mot honom och fick även genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Rättegången som inleddes i oktober blev en total missräkning. En tragisk, mardrömslik process, som slutade med ett stort frågetecken om vad som egentligen hade hänt.

Annis föräldrar Vinod och Nilam Hindocha.
Annis föräldrar Vinod och Nilam Hindocha. Foto: Privat

I medier spekulerades det om att motivet till mordet var att Shrien Dewani är homosexuell och kände ånger över äktenskapet. Men den första rättegångsdagen bekräftade Shrien Dewani att han är bisexuell och köpt sex av manliga prostituerade, men nekade till att han var inblandad i mordet.

En av männen var en tysk man, Leopold Leisser, som kallades "The German Master". Han kom till Kapstaden, men fick aldrig vittna vid rättegången. Domaren Jeanette Traverso tillät hon aldrig att vittna. (I november 2016 hittades han hängd i sin lägenhet i Birmingham.)

Rättegången tog slut ganska fort

I december var rättegången i Western Cape High Court över sedan domaren ansett att bevisen mot Shrien inte var starka nog och det förekommit lögner bland vittnesmålen, bland annat från huvudvittnet Zola Tongo - som enligt domaren hade att allt tjäna på att peka ut Shrien för att få en mildare dom.

Shrien Dewani, som aldrig tilläts korsförhöras vid rättegången, menade att männen försökt sätta dit honom och att de var lögnare. Dataloggar har visat att Shrien var inne på gaysidor både före och efter mordet. Även timmarna efter Annis kropp hade hittats.

Förnekar all inblandning i mordet på Anni

Domaren Jeanette Traverso tyckte däremot inte att de var trovärdiga, utan var beslagna med flera lögner. Målet avslutades snabbt och Shrien släpptes fri. Hon sammanfattade rättegången: "I det här målet är det omöjligt att veta var lögnen tar slut och sanningen börjar".

Rättegången mot Anni Hindochas makeHård kritik mot sydafrikansk åklagare
Vinod är stolt över Annis minne.
Vinod är stolt över Annis minne. Foto: Charlotte Ferneman

Domarna

Redan i augusti 2012 hade Mziwamadoda Qwabe dömts till 25 års fängelse.

I november samma år dömdes Xolile Mngeni till livstids fängelse för mordet. Han ska ha avfyrat skottet som dödade Anni. Xolile Mngeni dog senare av en hjärntumör. Zola Tongo dömdes till 18 års fängelse för medhjälp till mord. Han fick sju års rabatt för att ha gett information om händelsen.

Hotellportieren Monde Mbolombo, en mellanhand mellan de tre dömda, erkände att han var inblandad, men erbjöds straffimmunitet mot att han vittnade mot de andra. Han är fortfarande inte dömd för något brott.

De inblandade har flera gånger ändrat sina vittnesmål och det har väckt en rad frågor.

Vi åker ner till Sydafrika för att stoppa en frigivning

Tio år efter mordet på Anni var det på gång att Zola Tongo skulle släppas på fri fot – efter bara ha avtjänat hälften av straffet eftersom han skött sig väl i fängelset. Men frigivningen stoppades efter protester av Annis familj. De sydafrikanska myndigheterna ändrade sitt beslut, upphävde benådningen – och Tongo blev kvar i fängelse. Samma process är på nytt aktuellt 2022. Tongo vill bli frisläppt efter att ha suttit tolv år i fängelse, men familjen protesterar.

Tonga kvar i fängelset
Vinod kan skratta gott åt alla minnen han har av dottern Anni. Hon var en källa till glädje.
Vinod kan skratta gott åt alla minnen han har av dottern Anni. Hon var en källa till glädje. Foto: Charlotte Ferneman

Åker ner

– Vi kommer att åka ner till Sydafrika och göra ett försök att stoppa en eventuell frigivning. Vi tror inte att han har berättat hela sanningen bakom mordet, säger Ashok Hindocha som vet att korruptionen i Sydafrika är utbrett.

Vad tror ni om Tongos inblandning i mordet?

– Tongo döljer något. Hans barn går i privatskola och verkar leva ett gott liv trots att deras familjeförsörjare sitter i fängelset sedan tolv år tillbaka. Jag är övertygad om att han fått mer pengar än vad han hävdar. Förmodligen har han någon hållhake på någon, säger Vinod Hindocha och skakar på huvudet.

Publicerad:
Reporter Per Warvlin
Per Warvlin
per.warvlin@mariestadstidningen.se

Artikeltaggar

Brott & blåljusMariestadMord