Hoppa till huvudinnehållet

Bellman ställde in – tar Taube istället: ”Kul att sjunga på Taubes födelsedag”

Publicerad:
Reporter Birthe Wetter
Birthe Wetter
birthe.wetter@mariestadstidningen.se
Magpies, som också uppträder som Töreboda vokalensemble, består av Eva Lindström, Karin Hermansson, Anette Landenmark-Karlsson, Helena Petterson, Ragnhild Johansson och Karin Mårtensson. Arkivbild.
Magpies, som också uppträder som Töreboda vokalensemble, består av Eva Lindström, Karin Hermansson, Anette Landenmark-Karlsson, Helena Petterson, Ragnhild Johansson och Karin Mårtensson. Arkivbild. Foto: Birthe Wetter

Den 12 mars 1890 föddes Evert Taube. Det firar Visans vänner på Mariestads teater. De bjöd in en lokal ensemble att sjunga. Kändisar som egentligen skulle varit på två stora kalas i år.

Visans vänner försöker att vartannat år bjuda in gästartister till Mariestads teater. Ibland är det internationella musiker. Ibland lokala såsom Torsö vokalensemble som gästade för några år sedan. När föreningen nu startar upp igen efter pandemin är Magpies dragplåster till Taubekvällen

– Det var en styrelsemedlem som nämnde dem. Jag hade faktiskt aldrig hört kören, erkänner Anders Ramberg.

Två namn

Han är ordförande i Visans vänner och har nu stora förväntningar på lördagens konsert med sångensemblen från Töreboda. Att Anders inte kände till deras namn, utesluter dock inte att deras röster är främmande för honom. Magpies har nämligen två namn, när de genomför kyrkliga konserter kallar de sig Töreboda sångensemble.

– Vi är en så liten kör att vi kunde fortsätta öva i kyrkan med stora avstånd under pandemin, förklarar Eva Lindström.

Sju i kören

Hon är en av de sju kvinnorna som utgör sångensemblen som har Töreboda som bas. Gruppen som blir komplett med Karin Hermansson, Helena Petterson, Karin Mårtensson, Ragnhild Johansson, Anette Landenmark-Karlsson och Carina Berggren har hållit ihop i över trettio år.

– Ju äldre vi blir ju mer tacksamma är vi för att ha den här gruppen. Vi kommer aldrig att sluta, säger Eva Lindström och tillägger att de inte tar något för givet.

– Vi har sjungit ihop i 32 år och är så mycket mer än en sånggrupp.

Att till helgen sjunga Taube är något Magpies ser fram emot. Under två decennier sjöng de på kanalbåtarna, och ingen resa saknade musik skriven av Ted Gärdestad eller just Taube.

– Vi har en del anekdoter runt sångerna och minnen från när vi har uppträtt med dem, som vi gärna tar upp under konserten, berättar Eva Lindström.

Anders Ramberg, ordförande i Visans vänner, ser fram emot lördagens Taubekväll. Arkivbild.
Anders Ramberg, ordförande i Visans vänner, ser fram emot lördagens Taubekväll. Arkivbild. Foto: Charlotte Ferneman

Elva låtar

Hon avslöjar även att det blir nio låtar Taube och två signerade Bellman.

– Vi skulle ha sjungit på Bellmans födelsedag i februari, men då hade inte restriktionerna släppts. Därför ska det bli väldigt kul att nu får sjunga på Taubes födelsedag, säger Eva Lindström. Sångensemblen kommer att sjunga båda a cappella, stämsång och några ackompanjerade av Johan Wallerstedt på bas.

– Samarbetet började genom vår kantor Karl Wikenståhl. Våra ljusa damröster tillsammans med botten från en bas, det är väldigt skönt, berättar Eva som även kommer att spela gitarr på några av styckena.

Gillar närproducerat

Lördagskvällen inleds med att några medlemmar i Visans vänner uppträder. Ordföranden avslöjar att det finns stor chans för allsång på välkända melodier såsom "Rosa på bal" och "Ellinor dansar".

Därefter kommer Magpies att ta plats på scenen.

– Det ska bli trevligt att höra ett gäng damer som sjunger Taube på sitt vis, säger, säger Anders och tillägger:

– Jag gillar att vi kan ha närproducerat.

Artikeltaggar

Anders RambergEvert TaubeKarl WikenståhlMariestadMariestads teaterMusikTorsö vokalensembleTörebodaVisans vänner

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.