Hoppa till huvudinnehållet

Sportpanelen om Lockeruds nedflyttning: ”Surrealistiskt”

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Säsongens näst sista Sportpanel är här och denna vecka både analyseras och tippas det.

Förutom att sia om SHL-vinnare är vår frispråkiga trio överens om att IBK Lockeruds herrars nedflyttning från division ett är ett stort misslyckande.

Lockeruds herrar åker ur division ett efter att i söndags förlorat den sista och helt avgörande seriematchen borta mot Nilsby IK. Vad är dina tankar?

Filip Thörnqvist:

– Att Lockerud åker ur division ett får nästan ses som ett fiasko. Det är inte längesedan herrarna var upp i allsvenskan och då trodde jag att gamla anrika Lockerud skulle ta form igen. Sett till hur mycket ungdomar föreningen har och innebandy-kulturen som finns i Mariestad ska de givetvis spela betydligt högre upp än division två.

Fiaskot fullbordat – Lockerud åker ur division ett: ”Väldigt mörkt”

– Uppenbarligen är det något som har gått väldigt fel sedan säsongen i allsvenskan och att åka ur division ett är ett stort misslyckande. Nu måste föreningen samla ihop sig och hitta en väg tillbaka. En klubb som Lockerud ska inte harva på division två-nivå.

Filip Thörnqvist, 32 år, Mariestad. Tidigare lagkapten med 13 säsonger bakom sig i Mariestad Bois hockey. Numera fotbollsspelare i IFK Mariestad.
Filip Thörnqvist, 32 år, Mariestad. Tidigare lagkapten med 13 säsonger bakom sig i Mariestad Bois hockey. Numera fotbollsspelare i IFK Mariestad. Foto: Peter Gustafsson

Camilla Andersson:

– Det var en mörk söndag för Lockerud som förening. Att herrarna nu ska spela i division två känns nästan surrealistiskt. Sett till hela säsongen så är det bara att slå fast att nästintill ingenting har fungerat.

Tårar och knäckta klubbor – trotjänaren efter nedflyttningen: ”Ganska tom”

– Lagbygget gick inte ihop och resultatet av det är nu ett faktum. Mycket tråkigt för Lockerud som naturligtvis ska hålla till högre upp i divisionerna. Nu gäller det för föreningen att ta tag i saker och ting och se till att förutsättningarna för spel högre upp i seriesystemet finns. Mot division ett!

Besvikelsen var stor i Lockerud i söndags.
Besvikelsen var stor i Lockerud i söndags. Foto: Simon Svensson-Parenti

Erik Wallskog:

– Jag minns det som i går när jag i april 2019 var på plats i Hammarö arena och såg Johan Stadin skjuta Lockerud tillbaka till allsvenskan. Laget som försvarade de rödvita färgerna då var en innebandymaskin som körde över allt i sin väg.

Lagkaptenen om besvikelsen: ”Är nog bäst om jag håller käft”

– Nu, tre år senare, är verkligheten en helt annan. Säsongens Lockerud-upplaga är raka motsatsen till den som slaktade hem division ett säsongen 2018/2019 och nedflyttningen är som tränaren Johan Libäck konstaterade: "Inte helt oförtjänt". Nu väntar spel i division två och derbyn mot BK Halna samt Stöpen IBK. Inget ont om nyss nämnda klubbar, men det är inte värdigt en förening som stoltserar med nio SM-guld.

SHL börjar gå in i ett avgörande skede. Vilka tror du vinner SM-guld och vilka åker ur?

Kan Växjö Lakers försvara sitt SM-guld?
Kan Växjö Lakers försvara sitt SM-guld? Foto: Mikael Fritzon/TT

Filip Thörnqvist:

– Jag skulle vilja säga att Djurgården vinner SM-guld, men det är en bit kvar. Jag tror att Luleå vinner i år. Det känns som att norrbottningarna har suktat efter det här länge, men inte fått ihop det sista lilla. Nu kan det mycket väl vara deras år.

– Åker ur gör Timrå. Djurgården ska definitivt vara kvar i finrummet och skulle det bli kval för stockholmarna tror jag att de löser det komfortabelt. Djurgården och Timrå möttes två gånger nyligen och de förstnämnda vann båda. Över sju matcher kommer det inte vara några problem.

Camilla Andersson:

– SHL är som ett getingbo och det finns många lag som kan ta hem guldet i år, men min gissning faller lite otippat på Färjestad. Jag tror de får igång spelet nu med tränarbytet till Tomas Mitell och kommer i gång på riktigt i slutspelet.

– I andra sidan av tabellen tror jag att det är Timrå eller Djurgården som åker ur.

Camilla Andersson, 28 år, Mariestad. Före detta landslagsspelare i bandy med två VM-guld och tre SM-guld på meritlistan.
Camilla Andersson, 28 år, Mariestad. Före detta landslagsspelare i bandy med två VM-guld och tre SM-guld på meritlistan. Foto: Peter Gustafsson

Erik Wallskog:

– Jaså, är vi redan framme i slutspel? De här snart 50 omgångarna har ju verkligen swishat förbi! Nej, jag har sedan länge tappat intresset för SHL:s evighetslånga grundserie. Trots min beundran för svensk supporterkultur i alla dess former förstår jag verkligen inte hur ni som håller på ett SHL-lag, med brinnande passion, orkar i 52 "betydelselösa" matcher.

– För mig är det enbart slutspelet som kittlar och det kommer jag att följa med spänning. Så till mitt tips: Vinner SM-guld gör Frölunda. De har en vinnarmentalitet gjuten i såväl föreningen som laget och när det nu börjar bli allvar kommer göteborgarna gå in i sin "guldbubbla". Ur åker Timrå. De är seriens klart sämsta lag.

Artikeltaggar

Camilla AnderssonFilip ThörnqvistIBK Lockerud MariestadSportSportpanelen