Hoppa till huvudinnehållet

Trygghetsbygget ”Törebodahuset” lockade besökare från Storfors

Publicerad:
Samling i en konferenslokal på Björkängen, före besöket på bygget. Bengt Sjöberg pekar ut vad som är vad på Törebodakartan för gästerna.
Samling i en konferenslokal på Björkängen, före besöket på bygget. Bengt Sjöberg pekar ut vad som är vad på Törebodakartan för gästerna. Foto: Malin Bring

"Hur höga blir hyrorna?", "Stannar folk kvar i era trygghetsboenden?", "Hur löser ni personalfrågan?"

Den lilla delegationen från Storfors som besökte Töreboda och bygget av det så kallade ”Törebodahuset” kom fullastade med frågor.

– Eftersom vi har en kooperativ hyresrätt tillsammans med Riksbyggen hemma i Storfors, precis som ni har i Töreboda, ville vi gärna komma och titta på bygget av ert nya trygghetsboende, förklarade kommunstyrelseordföranden i Storfors, Hans Jildesten (S), som ledde delegationen.

Ks-ordföranden i Storfors, Hans Jildesten, var speciellt fascinerad av de kompakta limträsbalkarna  på bygget.
Ks-ordföranden i Storfors, Hans Jildesten, var speciellt fascinerad av de kompakta limträsbalkarna på bygget.

Storfors har omkring 4 000 invånare och kämpar med samma problem som många andra småkommuner - en krympande och åldrande befolkning. Kommunen har ett särskilt boende med 40 platser, och besöket i Töreboda var ett sätt att nosa på en typ av boende som Storfors än så länge inte har - lägenheter för kommuninvånare i pensionsåldern som inte behöver samma hjälp och stöd som ett särskilt boende erbjuder.

Besökarna ställer frågor till Riksbyggens projektledare Krister Karlsson.
Besökarna ställer frågor till Riksbyggens projektledare Krister Karlsson.

Besöket inleddes i en konferenslokal på Björkängen, där Ks-ordföranden Bengt Sjöberg (M), vård- och omsorgschef AnnSofie Eklund Karlsson och enhetschefen Stefan Elofsson berättade om kommunens äldreomsorg och om Töreboda i största allmänhet.

Lång kö

– I dagsläget har vi en kö till trygghetsboende på nästan 100 hushåll. Vi har 68 existerande lägenheter och får ytterligare 24 tvåor och treor när det nya bygget blir klart. Vi skulle direkt kunna bygga ett hus till, sa AnnSofie Eklund Karlsson.

Iklädda reflexvästar och skyddshjälmar var det sedan dags för gruppen att besöka bygget, där murare och byggjobbare arbetade intensivt.

Arbete pågår i det som ska bli Törebodas nya trygghetsboende.
Arbete pågår i det som ska bli Törebodas nya trygghetsboende.

– Pandemin har gjort det svårare att få tag på byggmaterial, vi har fått leta hos andra leverantörer än vi normalt använder, sa Jonas Claesson, platschef från Novab, som åtog sig att guida runt tillsammans med projektledaren Krister Karlsson från Riksbyggen.

– Det var väldigt intressant att se huset och höra att så många lokala leverantörer är involverade, sa Hans Jildesten efter besöket.

– Jag är fascinerad av att man fått ihop så många olika verksamheter så nära varann, kommenterade ekonomen Torbjörn Johansson, innan gruppen gick för att äta lunch på Björkängens restaurang.

Utsikt från fjärde våningen.
Utsikt från fjärde våningen.

Artikeltaggar

A9BjörkängenBostad och byggenHans JildestenJonas ClaessonKrister KarlssonNovabRiksbyggenStefan EnokssonStorfors kommunTöreboda

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.